RÅVAREFOKUS
BLÅMUSLINGER
Mange havvæsener topper i spisekvalitet, når havene er afkølede i vinterhalvåret. Inden forårets gydesæson vokser mange skaldyr sig store, og det kolde vand hæmmer væksten af uhensigtsmæssige algetyper. Resultatet er kødfulde, rene fødevarer med høj kulinarisk- og ernæringsmæssig værdi.
BLÅMUSLINGER
Den mest udbredte musling i de danske farvande er blåmuslingen. Den lever vildt mange steder, men dyrkes også blandt andet i Limfjorden og langs den jyske østkyst. Opdrættede muslinger kaldes også for linemuslinger, og det er ofte dem, man møder i handlen.
Muslinger hører til kategorien bløddyr, som er en underkategori af skaldyr. De lever af plankton og de mere næringsrige fjorde er derfor oplagte dyrkningssteder. Dyrkning på de såkaldte liner længere oppe i vandsøjlen end muslingers naturlige levesteder tættere på bunden har flere fordele f.eks. at de er bedre beskyttet mod fjender, og at salt i muslingerne undgås. Muslinger optager mange næringsstoffer fra vandet, og forsøg har vist, at de har en gavnlig virkning på vandmiljøet både i vild og dyrket form.
Kulinarisk er blåmuslinger en skattet råvare, som er rig på egensmag. Ofte dampes de først i vand, vin eller citronsaft, hvorefter de kan serveres som de er eller tilsættes i forskellige retter f.eks. supper, pastaretter, saucer, paella el.l. Spis kun de muslinger, der har åbnet sig under tilberedningen. Når muslingerne dampes afgiver de en fantastisk smag til kogelagen, som kan bruges som base for sauce eller som smagsforstærker i en suppe.
SÅDAN RENSER DU BLÅMUSLINGER
Hæld muslingerne ned i vasken og sæt proppen i. Hæld godt med koldt vand i vasken og rør grundigt rundt med hænderne inden vasken tømmes for vand. Er muslingerne vilde, kan det være nødvendigt at gentage processen 2-3 gange for at få alt sandet væk. Fjern nu skægget, den lille smule hår, der sidder på siden af muslingen med fingrene ved at trække det ud. Herefter er muslingerne klar til tilberedning.