RÅVAREFOKUS
NØDDER – VELSMAG I EN NØDDESKAL
Vi skal ikke mange år tilbage før nødder var en ultimativ luksus. Man brugte dem med omhu og fråsede langt fra med dem. Nødder var dyre og kom langvejs fra, så man var heldig, hvis man havde et hasselnøddehegn eller valnøddetræ i sin have og derfra kunne samle et nøddeforråd til hele vinteren.
I dag har vi gerne seks forskellige slags nødder i køkkenskuffen, klar til at blive drysset over morgenmaden, på asiatiske salater og som bund i kager. Nødder er i sæson hele året, i hvert fald et eller andet sted på kloden: valnødder fra Georgien, pistacienødder fra Afghanistan, hasselnødder fra Piemonte, Macadamianødder fra Sydafrika, mandler fra Californien – eller de rigtig gode Marcona-mandler fra Spanien.
Og nødder er en luksus, skal man stadig huske på. Nødder besidder stor rigdom i form af sunde fedtstoffer, kostfibre, proteiner og ikke mindst knasende umami. De er derfor en smuk kilde til at øge måltidets velsmag i en tid, hvor vi gerne skal spise både grønnere og færre af de mættede fedtstoffer. Rist nødderne let – og kun let – i ovnen eller på en pande og oplev, hvordan varmen fremhæver deres runde og fede smag.
Vi befinder os midt i en dansk nøddesæson. Valnødder ligger krøllede på græsplænen og hasselnødder måske allerede klar i skålen med nøddeknækkeren. Tag nødderne med i køkkenet og lad de danske nødder holde helt til foråret i en salsa macha eller syltet i portvin.
PORTVINSSYLTEDE VALNØDDER
Valnødderne vælter ned fra træerne i oktober, og det kan være svært at få knækket og spist dem alle. Sylt valnødderne i portvin, og du har raffineret tilbehør til de skimlede oste og julens landpatéer.