RÅVAREFOKUS
ROGN – EN GAVE FRA HAVET
Årets første kølige måneder er højsæson for fiskerogn; særligt stenbiderrogn, som de senere år har skabt stor hype, når fiskeauktionerne handler med årets første høst, og de derefter har kunnet sælge den pink rogn til skyhøje priser. Rogn er dog meget mere end stenbiderrogn og caviar, og vi opfordrer til at udforske det store udvalg af fiskerogn, som findes netop nu.
1. marts 2020
Magasin nr. 1 2020
CAVIAR
Kun rogn, der kommer fra fisk i størfamilien, må man kalde caviar. Der findes over 20 forskellige størarter, hvilket giver et utal af typer af rogn, lige fra den forførende og smørfede Beluga til den lyse og lette White Sturgeon.
Sådan kan du også bruge din rogn
Prøv caviar på vaniljeis.
LAKSEROGN
Laksen gyder på en sandet bund, hvor den gemmer æggene under sin hale. Når denne seance er slut, er laksen så udmattet, at den ofte kreperer. Lakserogn er større og ofte bruges lakserogn især som pynt, men også for at tilføre salt samt en blød og poppende tekstur.
Sådan kan du også bruge din rogn
Prøv en stor skefuld lakserogn i blomkåls- eller jordskokkesuppe.
TORSKEROGN
Kaldes i folkemunde for torskerognsbukser, og vi spiser, modsat de øvrige rogntyper, torskerognen i fast form, hvor ‘bukserne’ skæres i skiver og tilberedes på panden. Farven på torskerognsbukser kan variere fra hel lyst til mørk orange. En god huskeregel: jo mindre bukserne er, jo bedre smager de.
Sådan kan du også bruge din rogn:
Prøv torskerogn i tærter eller på pizza.
OPSKRIFT MED TORSKEROGN
En rugbrødsmad med torskerogn og remoulade må siges at være en frokostklassiker, vi kender fra barns ben. Har du tid på hånde udgør torskerogn kombineret med hollandaise og æg dog også en skøn let frokostservering med delikat smag og fin konsistens.
ØRREDROGN
Rognen er mindre end lakserogn, men æggene har samme glans og orange farve samt silkeagtige tekstur. Rognen tilsættes et minimum af salt, for at bevare den rene ørred-smag, som er en fremragende smagsgiver i mange retter men også en fornøjelse at nyde alene.
Sådan kan du også bruge din rogn
Prøv ørredrogn vendt i en smørsauce eller vinaigrette lige inden servering til stegt eller dampet fisk.
OPSKRIFT MED ØRREDROGN
Dette er løvemaden til de plantespisende. Den fedmefulde avokado får fornemt selskab af små, delikate små perler, der smager let af salt og hav og skaber en smagssymfoni. Alletiders til både frokost og forret.
STENBIDERROGN
Kaldes også den nordiske udgave af caviar. December-maj kommer stenbideren og dens hustru, kvabsoen, som den rigtigt nok kaldes, til danske farvande fra Atlanterhavet for at gyde deres rogn. En rogn, der smager rent og ferskt.
Sådan kan du også bruge din rogn
Prøv creme fraiche rørt med stenbiderrogn på en friskbagt vaffel eller brødcrouton.
OPSKRIFT MED STENBIDERROGN
Med forårets komme hører sig lette anretninger med rogn og selvfølgelig den rette, lyse vin.
Og intet mere behøver end smørristet rugbrød, creme fraiche og en masse stenbiderrogn til at byde de lunere tider velkommen.
HVORDAN RENSES STENBIDERROGN?
Stenbiderens rogn kommer i hinder, som skal fjernes for at den fine delikatesse bliver spiseklar. Du kan ofte købe rognen både renset og urenset.
Fjern de største hinder og læg resten af rognen i en skål med isvand.
Pisk rognen med et metalpiskeris, så æggene løsner sig fra hinderne, og hinderne sætter sig på piskeriset.
Hæld til sidst vandet fra og lad rognen dryppe af, inden du smager den til med salt og lader den trække et par timer på køl.
RÅVAREFOKUS
De vokser under jorden og når først de trækkes op i efteråret og ser dagens lys, har de ganske meget at byde på.
RÅVAREFOKUS
Fyld sensommeren og efteråret med blommer.
RÅVAREFOKUS
De vilde hvidløg i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Pasta er ikke bare pasta. Læs med og bliv klogere.
RÅVAREFOKUS
Lær mere om den knoldede rod
RÅVAREFOKUS
Fyld juletiden med konfekt fra øverste hylde
RÅVAREFOKUS
Byd efteråret velkommen med kastanjer i køkkenet
RÅVAREFOKUS
Sæt gang i sylteriet med opskrifter og tricks til din syltning
RÅVAREFOKUS
Alle elsker dem jo
RÅVAREFOKUS
Bliv klogere på fladfisk, vinen du bør servere til samt hvordan du tilbereder dem
RÅVAREFOKUS
Æg hører ufravigeligt sammen med foråret
RÅVAREFOKUS
Nymfelår, snegle og frøer
RÅVAREFOKUS
Sild i lange baner til frokostbordet
RÅVAREFOKUS
Ost der skal modnes
RÅVAREFOKUS
Velsmag i en nøddeskal
RÅVAREFOKUS
På skattejagt i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Smagen af dansk sommer
RÅVAREFOKUS
Frugt eller grøntsag?
RÅVAREFOKUS
Hvilke vine skal du servere til artiskok?
RÅVAREFOKUS
Grønsagen der egentlig var et bær
RÅVAREFOKUS
De søde, røde Jordbær
RÅVAREFOKUS
Jeg tror, de fleste kan huske deres første østers...
RÅVAREFOKUS
Og hvordan de renses
RÅVAREFOKUS
Pata Negra Iberico Bellota
RÅVAREFOKUS
Hvad er egentligt forskellen?
RÅVAREFOKUS
Vidste du, at græskarplanten sætter verdens største bær? Frugten på planterne i slægten Cucurbiteae er faktisk bær og slægten dækker ca. 13 arter
RÅVAREFOKUS
Sensommerens mørke, vilde bær
RÅVAREFOKUS
Smag på Danmark
RÅVAREFOKUS
Om udskæringer, tilberedninger og opskrifter
RÅVAREFOKUS
Polynesiske guldkorn
RÅVAREFOKUS
En gave fra havet
RÅVAREFOKUS
Lær om forskellene på de forskellige typer caviar
RÅVAREFOKUS
De søde og sprøde pærer er i sæson netop nu!
RÅVAREFOKUS
Kend dem på knækket
RÅVAREFOKUS
Både hønseægget, vagtelæg og dem af chokolade
RÅVAREFOKUS
Derfor er de så eftertragtede
RÅVAREFOKUS
Frugt og grønt fra Rungis Paris
RÅVAREFOKUS
og vinene dertil
RÅVAREFOKUS
Nye måder at servere sin laks
RÅVAREFOKUS
Delikat og yndefuld
RÅVAREFOKUS
De kolde måneder er oplagte til simremad
RÅVAREFOKUS
Hvorfor er det så sundt med kål?
RÅVAREFOKUS
De vokser under jorden og når først de trækkes op i efteråret og ser dagens lys, har de ganske meget at byde på.
RÅVAREFOKUS
Fyld sensommeren og efteråret med blommer.
RÅVAREFOKUS
De vilde hvidløg i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Pasta er ikke bare pasta. Læs med og bliv klogere.
RÅVAREFOKUS
Lær mere om den knoldede rod
RÅVAREFOKUS
Fyld juletiden med konfekt fra øverste hylde
RÅVAREFOKUS
Byd efteråret velkommen med kastanjer i køkkenet
RÅVAREFOKUS
Sæt gang i sylteriet med opskrifter og tricks til din syltning
RÅVAREFOKUS
Alle elsker dem jo
RÅVAREFOKUS
Bliv klogere på fladfisk, vinen du bør servere til samt hvordan du tilbereder dem
RÅVAREFOKUS
Æg hører ufravigeligt sammen med foråret
RÅVAREFOKUS
Nymfelår, snegle og frøer
RÅVAREFOKUS
Sild i lange baner til frokostbordet
RÅVAREFOKUS
Ost der skal modnes
RÅVAREFOKUS
Velsmag i en nøddeskal
RÅVAREFOKUS
På skattejagt i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Smagen af dansk sommer
RÅVAREFOKUS
Frugt eller grøntsag?
RÅVAREFOKUS
Hvilke vine skal du servere til artiskok?
RÅVAREFOKUS
Grønsagen der egentlig var et bær
RÅVAREFOKUS
De søde, røde Jordbær
RÅVAREFOKUS
Jeg tror, de fleste kan huske deres første østers...
RÅVAREFOKUS
Og hvordan de renses
RÅVAREFOKUS
Pata Negra Iberico Bellota
RÅVAREFOKUS
Hvad er egentligt forskellen?
RÅVAREFOKUS
Vidste du, at græskarplanten sætter verdens største bær? Frugten på planterne i slægten Cucurbiteae er faktisk bær og slægten dækker ca. 13 arter
RÅVAREFOKUS
Sensommerens mørke, vilde bær
RÅVAREFOKUS
Smag på Danmark
RÅVAREFOKUS
Om udskæringer, tilberedninger og opskrifter
RÅVAREFOKUS
Polynesiske guldkorn
RÅVAREFOKUS
En gave fra havet
RÅVAREFOKUS
Lær om forskellene på de forskellige typer caviar
RÅVAREFOKUS
De søde og sprøde pærer er i sæson netop nu!
RÅVAREFOKUS
Kend dem på knækket
RÅVAREFOKUS
Både hønseægget, vagtelæg og dem af chokolade
RÅVAREFOKUS
Derfor er de så eftertragtede
RÅVAREFOKUS
Frugt og grønt fra Rungis Paris
RÅVAREFOKUS
og vinene dertil
RÅVAREFOKUS
Nye måder at servere sin laks
RÅVAREFOKUS
Delikat og yndefuld
RÅVAREFOKUS
De kolde måneder er oplagte til simremad
RÅVAREFOKUS
Hvorfor er det så sundt med kål?