RÅVAREFOKUS
La pasta
Billedet af Lady og Vagabonden, der spiser pasta under en stjerneklar nattehimmel, er en klassiker, men pasta er ikke bare pasta. Der findes pasta med æg, dem uden, de lange, de korte, de skruede, frisk pasta og tørret. Der findes ældgamle pastatraditioner og nærmest en pastaopskrift fra enhver italiensk region.
Spaghetti: Kommer af det italienske spaghetto – snor – og er netop lang, tynd og cylinderformet. Laves typisk på durumhvede og vand.
Penne: Pastatype, som kan gemme på saucer, da den er formet som et rør. Karakteristisk for penne er de skrå kanter, der giver associationer til enden på en fyldepen – deraf navnet penne. Indeholder typisk ingen æg.
Fettucini: Yndet i det romerske og toscanske køkken og er afledt af den tyndere pastatype capellini. Denne pastatype er flad og smal. Laves af mel, æg og vand. Findes oftest som frisk pasta, men fås også tørret.
Capellini: Oprinder fra områderne omkring Genova, Napoli og Ciociaria. Lang, let og tynd pasta, med det afledte navn englehår, viklet som en lille rede. Laves af æg, mel og vand. Oplagt til lette pastaretter.
Fusilli: Traditionen foreskriver, at pastaen blev fremstillet i hånden, hvor pastadejen spindes om en pind, og formen som en proptrækker opstår. Deraf også navnet fusilli, som kommer af det italienske ord fuso, der betyder af spinde. Findes tørret og ofte under navnet pastaskruer i de danske supermarkeder.
Tagliatelle: Minder om Fettucini og er også af mel, æg og vand, men er en smule tyndere. Yndet i regionerne Emilia Romagna og Marche, hvor pastaen ofte serveres med Bolognese. Findes oftest frisk.
Farfalle: Pastaen, der ligner en sommerfugl og hvis navn oversat fra italiensk betyder sommerfugl. Farfalle oprinder fra Lombardiet og Elilia-Romagna i det nordlige Italien. Områder, som er kendt for at lave fyldte pastaer, hvorfor det siges, at farfalle er et biprodukt heraf. Findes tørret og er ofte benævnt sløjfepasta.
Orechiette: Oversat fra italiensk små ører, som fint afspejler formen på denne pastatype. Stammer fra den sydlige italienske region Puglia. Pastaens ydre overflade er rug, så saucen kan hænge ved. Ofte er denne en simpel tomatsauce. Laves uden æg og findes tørret.