RÅVAREFOKUS
SENSOMMERENS MØRKE, VILDE BÆR
På denne tid af året er det svært ikke at spise løs af knaldsorte og intense brombær, når man bevæger sig rundt i det fri. I krat, skovbryn, på heder og diger, langs marker og veje og i lyse skove vokser sensommerens mørkeste bær, vildt og utæmmet. Anderledes er det med danske blåbær; her er længere mellem buskene med de små og fine, blåduggede bær, der ligner små vindruer. Efter sigende vokser der flest blåbær i Jylland og færre på øerne – blåbær vokser vildt på heden og i lyse løvskove eller nåleskove, hvor jordbunden er sur, nærringsfattig og fugtig.
BLÅBÆR – ÆGTE ELLER UÆGTE?
Vaccinum (på dansk: bølle) slægten rummer 450 arter, hvortil både tyttebær, tranebær og blåbær hører. Flere forskellige arter må i Danmark sælges som blåbær og det har givet anledning til det, der i folkemunde omtales som ”ægte blåbær” og ”uægte blåbær”.
Vilde blåbær (vaccinum myrtillus) er sædvanlig dem, der opfattes som ægte, og om end de gror vildt i Danmark, er de svære at finde friske i handlen. De har kort holdbarhed efter høst forstået på den måde, at de let stødes og skindet brydes, så den dybrøde/blålige saft trænger ud. De findes dog på frost i mange supermarkeder.
Det er i langt højere grad de amerikanske blåbær (vaccinum corymbosum), der forhandles som friske bær, og de er markant større og mere holdbare som friske. De har hvidt frugtkød, hvilket bevirker, at de let i folkemunde forveksles med mosebøllebær (vaccinum uliginosum), en anden art tilhørende bølleslægten. Mosebøllebær er ovale modsat de andre bær omtalt her, og de ses på grund af deres neutrale smag stort set ikke i handlen.
LAV DIT EGET BÆR-FORRÅD
Alle typer blåbær samt brombær er rige på fibre, vitaminer og antioxidanter, og de taber som langt de fleste andre fødevarer meget lidt af deres næringsværdi ved nedfrysning. Du kan derfor roligt tage ud og plukke blåbær og brombær og gemme på frost til den mørke vinter.
Blåbær kræver surbund for at trives, mens brombær er en mindre kræsen og meget livskraftig plante, der ses mange steder i hegn, krat og skove. Fra naturens side har brombær torne, men planteforædling har resulteret i en række torn- løse varianter, som kan erhverves på planteskoler. De fleste egner sig bedst til espalliering.
HVAD KAN BÆRRENE MON BRUGES TIL?
Brombær og blåbær har alle dage, med deres lette sødme og sirlige syre, været fortræffelige i tærter, på tykmælk eller som bærgrød. Det hænder, at de mørke bær får lov at komme i salaten, men så heller ikke så meget længere i det salte køkken. Det er synd, for eksempelvis brombær er gode i saucer til fuglevildt.