RÅVAREFOKUS
Blommer
Noget af det bedste ved sensommeren og efterårets komme er, at de krogede blomme træer nu atter begynder at kaste spisemoden frugt af sig. Det er blommetid.
Blommetræet er muligvis det frugttræ, der findes flest af i de danske haver – og det er da heller ikke så mærkværdigt. Træet blomstrer i maj og giver med sine fine små hvide og lyserøde blomster de første tegn på forår, imens vi kan nyde godt af høsten fra slutningen af august og nogle gange helt frem til oktober.
Der findes mange forskellige sorter blommer i Danmark og varierer derefter i størrelse, fasthed, farve og smag.
BLOMMER I KØKKENET
De saftige, søde stenfrugter kan naturligvis nydes friskplukket fra træet, men kan også forvandles til marmelader, safter, ketchup og chutneys, fyldes i kager og tærter, bages med lidt sukker og spises på mejeriprodukter eller bruges frisk i salater.
KOKKETIP: Kan du ikke nå at få gjort kål på alle blommerne? Frys dem i stedet ned. Skær blommerne i halve, fjern stenen, kom i en frysepose og frys derefter.
BLOMMETÆRTE
Galette er en fransk tærte bagt uden tærteform. Resultatet er en rustik tærte, som vi har bagt med sensommerens blommer og hjemmelavet marcipan.
DE MEST ALMINDELIGE BLOMMESORTER I DANMARK
KIRKES: Den store, ovale violette blomme kan plukkes fra september og er sødmefuld, aromatisk og saftig, hvilket gør den til en af de bedste spiseblommer i Danmark.
VICTORIA: Den rødorange blomme stammer fra England og er i dag muligvis den mest udbredte sort i Danmark. Frugtkødet er lysegrønt og gulligt, saftigt og fast og løsner sig let fra stenen, imens smagen er frisk og sød. Victoria-blommer kan høstes i den første halvdel af september.
REINE CLAUDE: En familie af grønne blommer, og en af de blommesorter, som har været kendt til i længst tid og som anses som en af de fineste. Blommen modnes fra september, hvor den ændrer farve fra grøn til gullig. Frugtkødet er ligeledes gult med en masse sødme, hvorfor den er velegnet til søde desserter eller til at afstemme salte og fede efterårsretter.
OPAL: Allerede i begyndelsen af august kan du plukke de rød og blålige blommer, og sætte tænderne i dens saftige, gullige kød med masser af sødme. Opaltræet tåler nattefrost og påvirker således ikke høsten, hvorfor sorten er velegnet på vores breddegrader.
HANITA: De såkaldte sveskeblommer er udviklet i Tyskland ved at krydse sorterne President og Auerbacher. De mørkeblå blommer har en sprød skal og er meget saftige med fast kød, søde og syrlige. Pluk dem fra september, spis dem direkte fra træet eller brug dem i blommesaft og marmelade.
IVE: Ivetræet stammer oprindeligt fra Sverige og har været dyrket i Danmark siden 1980’erne. De blårøde Ive-blommer plukkes i slutningen af august og starten af september og ligner til forveksling den gammelkendte blommestort Kirke. Blommens skræl er en anelse tykkere end andre blommer og er kendt for sin sødme og saftige frugtkød.
BORNHOLMSK KÆMPEBLOMME: Blommen stammer fra sorten Late Orange og er, som navnet antyder, meget stor, flot rund med en gullig farve. Kødet er blødt og meget saftigt og smagen syrlig, sød og fyldig med lidt bitter eftersmag. Bornholmsk kæmpeblomme er moden sidst på sæsonen i første halvdel af oktober.