RÅVAREFOKUS
TOMAT – GRØNTSAGEN, DER EGENTLIG VAR ET BÆR
Store, små, røde, gule, grønne, lange, runde – tomaten findes i et utal af varianter og biologisk set er den et bær og dermed en frugt, selvom den handelsmæssigt optræder som en grøntsag; faktisk den mest solgte grøntsag i Danmark.
I dagligvarehandlen er det muligt at fylde kurven med farvestrålende tomater året rundt, men særligt lige nu, hvor sommeren er på sit højeste, er de danske tomater uhyre velsmagende, og vi kan på det varmeste anbefale at eskalere dit tomat-indtag markant. Der findes (næsten) en uendelig række af tomatsorter, og de byder alle på hver sin smagsprofil, ligesom udseendet varierer betragteligt.
Tomaterne er trofaste følgesvende i det salte køkken i alt fra sprøde salater til simrede kødretter og faktisk finder de også sin anvendelse i selskab af sødme, eksempelvis i en tomatmarmelade til ost. Find flere af kokkens favorit-opskrifter med tomat længere nede på siden.
DET BEDSTE MED TOMAT
Tomat kan komme i mange former og farver. Være hovedelementet eller smagsgiver. Soltørrede tomater, fisk i tomatsauce, pesto rosso eller en klassisk italiensk pastasauce. I alle tilfælde bringer smagen af tomat sol, varme og dybde på tallerkenen.
VIN DER PASSER TIL TOMAT
Find den helt rigtige vin der passer til din ret med tomat. Løgismose guider dig i valget af vin til dine retter. Rosé No. 1 er lavet på druerne Grenache og Cinsault og har en liflig let krydret smag af jordbær, hindbær, citrus og urter. Rosé no. 01 egner sig særligt godt til lette retter med grøntsager, heraf særligt tomater. Servér den ved 7 °C
VIDSTE DU?
Tomatens vandindhold nærmer sig 95 %, hvorfor du skal gøre dig aldeles umage for at spise dig mæt i tomater.
Der sælges mere end 67 millioner friske tomater i Danmark hvert år.
Tomaten stammer oprindeligt fra Peru og kom første gang til Danmark omkring år 1770.
Særligt de røde tomater er rige på stoffet Lycopen.
Der findes mere end 15.000 tomatsorter.