RÅVAREFOKUS
MORKLER
Morklen er en af verdens mest ypperlige svampe – og det med rette! Med sin nødde- og kødagtige smag samt faste konsistens er det svært ikke at forelske sig en smule.
HVORNÅR ER MORKLER I SÆSON?
Modsat de fleste svampe er morklen en forårssvamp, der så småt titter frem i marts og april og når sin største udbredelse i maj. Den har et unikt udseende og kan ligne en udtørret hjerne på stilk eller en cypres, som vi kender dem fra Sydeuropa.
HVOR FINDER MAN MORKLER?
Morklen lever vildt og skyder op gennem jorden de mest forunderlige steder: alt fra vejkanter og mellem fliser til under løv- og nåletræer. Særligt der hvor jorden er næringsrig og gerne kalkpåvirket, har morkler gode forudsætninger for at vokse. Men morklen er en kende svær at finde, særligt i Danmark. De morkler du kan købe i Danmark er ofte fra Østeuropa, Frankrig og sågar Kina. Med lavt udbytte og høj efterspørgsel følger kostbarhed – prisen på tørrede morkler kan snildt nå op på 4000 kr./kilo.
ER MORKLER GIFTIGE?
Lige så eftertragtet og ekstravagant morklen kan være, lige så dødeligt giftig kan den også være. Man skelner i al almindelighed mellem tre spisemorkler: Hættemorklen, Keglemorklen og Spiselig Morkel. Derudover er der den yderst giftige; Stenmorklen, hvis giftstoffer ej kan tørres eller koges væk - vær derfor forsigtig hvis du skulle støde på en i naturen og påtænker at spise den.
TØRREDE MORKLER
Morkler egner sig godt til tørring og bibeholder smagen nærmest fuldstændig. Morklens aromastoffer er, ligesom Karl Johan-svampens, opløselige i fedt, og det gør morklen særligt velegnet i stuvninger, saucer, sammenkogte retter mm. Med andre ord er der ikke noget minus ved at bruge tørrede. Skal man farsere morkler bør de dog være friske, da de tørrede som regel er ret små og ikke bliver store nok til, at man kan fylde dem med noget ved rehydrering.