Man bliver glad i låget, når der, malet med store røde bogstaver, står ’fjordrejer’ skrevet på vinduet hos fiskehandleren. For så er forårets største danske delikatesse landet!
Fagskribent Emilie Schou Wilhjelm Ravn 1. maj 2020 Magasin nr. 3 2020
SÅDAN TILBEREDER DU DINE FJORDREJER
Findes der noget meget bedre end at sætte tænderne i et stykke lyst brød med et bjerg af nypillede fjordrejer, citron, mayonnaise og dild? – Næppe!
Især når de små krebsdyr hjemmekoges og pilles i hånden. Det kan virke en anelse omstændigt at skulle pille et kilo fjordrejer. Tricket er at koge rejerne, mens de atter er så levende som mulig, så vil de ikke være nær så svære at pille.
De koges i en gryde med lidt sukker og salt. Når vandet koger, kommer man fjordrejerne i, giver det et let opkog til det begynder at skumme lidt i siden, og så er de færdige. Hæld rejerne over i en si og hæld koldt vand på, så løsner skallen sig lidt.
Må vi desuden anbefale, at du, efter endt kogning af rejerne, i selskab med en god ven, tager dem med ud under den åbne himmel og piller dem, imens du nyder et glas rosé. Så skal du se; rejerne vil pille sig selv!
Rejerne kan også friteres hele i skallen, afdryppes på papir og krydres med salt og serveres som snacks til et godt glas vin inden middagen.
HVORFOR MON NOGLE FJORDREJER HAR MØRKE PLETTER
Fra april-oktober, hvor havene tiltagende bliver varmere, bevæger fjordrejerne sig ind på det lave vand, hvor der er tang at gemme sig i. Her vil de parre sig, og vi får mulighed for at fiske de tibenede krebsdyr. Måske har du allerede fanget årets første fjordrejer; så har du sandsynligvis opdaget en mørk plet på hovedet af rejen. Det er de ugydte rogn, hunnen bærer på. Nogle somre, hvis det er rigtig varmt, vil rejerne gyde flere gange, og du vil ligeledes kunne opleve de mørke pletter senere hen på sommeren. Med andre ord er den mørke plet et godt tegn på en varm sommer.
KEND DIN REJE
Den mest udbredte art af rejer kaldes Roskilderejen. Udseendet varierer fra at være næsten gennemsigtig med brune pletter til rødbrun. Navnet stammer fra gamle dage, hvor de fangede rejer fik navn efter det sted, de blev fanget – og i Roskilde Fjord optrådte fjordrejen altså i store antal! Det gør den stadig, men fordrejer kan i sæson fiskes de fleste steder langs den danske kyst og i fjorde. Særligt Østerssøen er kendt for sine store mængder af fjordrejer.
FJORDREJE (Palaemon adspersus) Kaldes også ”den ægte reje”. Fiskes almindeligt i de danske fjorde, langs de danske kyster og i Østersøen. Kan blive op til 70 mm. Sæson: April-oktober, afhængig af vandets temperatur.
HESTE-/RØMØ-/VADEHAVSREJE (Crangon crangon) Fiskes ved alle kyster og have omkring Danmark. Lidt grovere struktur og smag end fjordrejen. Kan blive op til 80 mm. Sæson: Forår og sommer.
NORDSØ-/DYBVANDS/KOLDTVANDSREJSE (Pandalus Borealis) Kendes på at de er røde, også inden de koges. Fiskes i Nordsøen og andre steder i Nordatlanten, samt ved Skagerrak. Faste i kødet og med en markant sødlig smag. Kan blive op til 170 mm. Sæson: Februar-maj og september-november.
3 TIPS TIL DINE FJORDREJER
TIP 1. Gem skallerne, frys dem evt. ned. De kan bruges til en udsøgt skaldyrsbisque; brun skallerne af i en gryde med lidt olie, kom en gavmild sjat hvidvin og/eller cognac på og lad herligheden simre og koge ind. Si skallerne fra, tilsæt lidt tomatpuré og smag til med piske øde, salt, peber og citron. Servér med godt brød som forret eller brug bisquen som sauce til friskkogt pasta.
TIP 2. Kom smør på en pande, tilsæt rejeskaller, lad det bruse op og tilsæt tomatpuré – brug reje-tomat-smørret til sauce hollandaise med en dejlig rejesmag.
TIP 3. Vidste du, at fjordrejer kan spises hele, altså helt uden nørkleri og pillearbejde? Hvis du friterer dem hele i olie, bliver rejerne dejligt sprøde. Drys blot lidt salt over dem – så har du en herlig snack.