VINVIDEN
AFKØLEDE, LETTE RØDVINE
Når temperaturen stiger, vil vi gerne drikke kølig vin, og helt naturligt stiger salget af rosé og hvidvin henover sommeren. Men rødvin kan også nydes afkølet, når blot man vælger den rette type.
Først og fremmest skal tanninniveauet være lavt, da tanniner fremhæves ved lavere serveringstemperatur. Tanninrige vine bliver derfor hurtigt ubalancerede og virker ganske enkelt for udtørrende, hvis de kommer ned under 18 °C. Vine i den kraftige ende af skalaen er også ofte dem, der indeholder mest tannin, og et godt pejlemærke er at gå efter vine i den lettere ende dvs. vine med let krop, udpræget frugtdominans og gerne med frisk frugtsyre.
Pinot Noir er et typisk valg i kategorien, og næsten alle Pinot Noir-vine er glimrende let afkølede med en serverings- temperatur på 12-15 °C. Unge vine kan serveres lidt køligere end modne, ældre vine, og en moden rød Bourgogne bør f.eks. ikke serveres køligere end 15 °C. Med sine mange smagsnuancer skal der lidt mere temperatur til før, den kan folde sig helt ud og også for, at de udviklede toner ikke bliver gemt og nedtonet. Er der derimod tale om en helt ung udgave, f.eks. en tysk Spätburgunder uden fad, er 12-13 °C optimalt og bestemt behageligt på en lun sommeraften.
Men der er også andre gode bud ud over Pinot Noir. Gamay fra Beaujolais er også med sin nærmest tanninløse struktur glimrende at køle ned, og en Nouveau-udgave kan nærmest serveres direkte fra køleskabet. Er der tale om en af de kraftigere cru’er som Morgon og Moulin-A-Vent, bør man ikke gå meget under 12 °C, men Fleurie, Saint-Amour og Brouilly kan fint skænkes ved 10 °C. I Loire laves også glimrende Gamay og det er et herligt alternativ til Beaujolais.
Italien er også hjemsted for gode, lette rødvine med begrænset tannin. Valpolicella, Barbera d’Asti og Chianti er gode eksempler på rødvine, der smager forfriskende og harmoniske ved 12-15 °C.
SÅDAN NYDER DU BEDST KØLIG RØDVIN
Sæt din rødvin i køleskabet en times tid inden, den skal serveres eller opbevar den på køl og tag den ud 30-60 min. før servering. Står solen højt på havebordet, går det stærkt med opvarmningen af både vinen i asken såvel som i glassene, så her gør det ikke noget, at den er en smule for kold fra starten.
Lette rødvine kan bruges til et væld af retter fra udekøkkenet, dog med undtagelse af de kraftige udskæringer fra okse. Prøv f.eks. Pinot Noir til fisk eller kylling på grillen, Gamay til alle slags pølser og grillede grøntsager eller Chianti til pizza, bruschetta eller gris.