LØGISMOSES DRUESKOLE
SAUVIGNON BLANC
Vitis Vinifera (almindelig vin) hedder den art af slægten vitis, som langt den meste vin i dag fremstilles af.
Sauvignon Blanc er en gammel grøn druesort, som har sin oprindelse i det vestlige Frankrig, hvor både Bordeaux og Loire nævnes i litteraturen. Den hører til gruppen af aromatiske sorter og nyder stor udbredelse globalt kun rivaliseret af Chardonnay og Riesling. Sauvignon Blanc er som udgangspunkt ikke særlig lagringsegnet, og de fleste vine er bedst i deres ungdom. En relevant undtagelse er de både tørre og søde vine fra den indre del af Bordeaux, især i Graves, Pessag-Leognan og Sauternes m.fl, hvor Sauvignon Blanc i kombination med bl.a. Semillon giver vine med stort udviklingspotentiale.
SÅDAN SMAGER SAUVIGNON BLANC
Sauvignon Blancs aromaer kan variere fra det meget grønne og vegetale som græs, nælder, grøn peber og asparges til det mere citrusprægede med især grapefrugt over i det florale, hvor hyldeblomst er fremtrædende for endelig at gå mod stikkelsbær, før den i meget varme klimaer bliver direkte tropiske med især aroma af passionsfrugt.
De grønne aromaer skyldes methoxypyraziner, som især er fremtrædende, når druerne er knapt modne. Gruppen af aromaer kendes også fra Cabernet Sauvignon som Sauvignon Blanc er stamfader til sammen med Cabernet Franc. Paradoksalt nok skulle man tro, at de var mere tydelige i Sauvignon Blanc fra kølige regioner, hvor modning er en udfordring, men det er ofte modsat. Det skyldes, at man i varme regioner høster lidt tidligere for at undgå for høje sukkerniveauer, og det medfører, at den fysiologiske modenhed endnu ikke er indtruffet. Det er ikke usædvanligt at finde grønne aromaer og tropiske aromaer under disse klimatiske forhold. Det engelske begreb ”pungent” bruges indimellem om Sauvignon Blanc, og det indikerer, at vinene kan være ganske pågående og balancerer mellem at være dragende og at have for meget af det gode (når det kommer til aroma).
Sauvignon Blanc er kendt for at have relativt meget syre, og karakteren af den beskrives med ord som ”sprød, vibrerende, levende”. Den typiske Sauvignon Blanc har let- til medium krop og fremstår liflig, frugtpræget og animerende. Når Sauvignon Blanc inficeres af ædelråd som i f.eks. Sauternes, antager den ligesom alle andre druesorter i stigende grad en aromaprofil defineret af svampens egen produktion med toner af honning, stenfrugt og eksotiske krydderier.
SAUVIGNON BLANC OG FAD
Langt de fleste vine på Sauvignon Blanc vinificeres til fuld tørhed og lagres på ståltanke eller andre neutrale beholdere.
Bordeaux, og vinene inspireret heraf, er igen undtagelsen, da der her er udpræget brug af fade til de bedre vine, ligesom der her i Sauternes, Barsac m.fl. laves ædelsøde vine med højt indhold af restsukker på Semillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle.
Maison Sauvion i Loire er et af de huse som Løgismose har samarbejdet med i længst tid, som laver vine på Sauvignon Blanc-druen.
SAUVIGNON BLANC I MARKEN
Sauvignon Blanc som plante er meget vækstvillig, og den responderer på højt næringsindhold i jordbunden ved at sætte en masse løv og vokse sig kæmpe stor. Det kan være en udfordring at tæmme den og sikre, at planten kanaliserer tilstrækkelig energi til drueproduktion frem for løvproduktion, og de fineste eksempler kommer fra marker med lavere fertilitet, hvor planten naturligt begrænses i sin størrelse.
Den blomstrer relativt sent og modner tidligt, og netop derfor er den udsat for potentiel overmodning i lunere klimaer.
Solskin er fint for den, men temperaturerne må ikke blive for høje. Så mister den sine mere elegante aromaer og taber syre.
VIGTIGE OMRÅDER
I Europa er Sauvignon Blancs identitet kraftigst domineret af Loire-dalen til trods for, Chenin Blanc optager mere vinmarksareal langs Frankrigs længste flod. I den østligste del, også kendt som det indre Loire, performer Sauvignon Blanc sit optimum og det lige under, i appellationer som Sancerre og Pouilly-Fumé samt mere perifere appellationer som Menetou-Salon, Quiency og Reuilly, Touraine og Cheverny samt Saint-Bris i Bourgogne.
I Bordeaux er den ud over Graves og Pessac-Leognan også udbredt i Entre-Deux-Mers og spredte vinmarker i resten af Bordeaux samt længere inde ad Dordogne-floden i Bergerac. Sauvignon Blancs status som et brand i sig selv har også ført til flere vinmarker dedikeret til den i Languedoc, hvor den typisk markedsføres som varietal-vin.
I resten af Europa er det områder som Alto-Adige og Friuli i Norditalien og Rueda i Spanien, der er mest fremtrædende. Verdens 2. største producent af Sauvignon Blanc er New Zealand, hvor druen har fået sit andet hjem. Særligt regioner som Marlborough, Nelson og Hawke’s Bay er profilerede og Marlborough-Sauvignon Blanc er nærmest en kategori i sig selv.
Chile kommer på tredjepladsen og her er det især de mere kystnære og kølige områder som San Antonio Valley og Casablanca. Både det nordlige Californien, Washington State, Adelaide Hills og Tasmanien i Australien samt Western Cape i Sydafrika har også betydelige beplantninger af Sauvignon Blanc.
SERVERING AF SAUVIGNON BLANC?
Sauvignon Blanc bør serveres i en mindre størrelse Bordeauxglas, som skaber balance mellem det aromatiske og syren. I et bredere glas kan Sauvignon Blanc let blive for opulent og miste det sprøde, friske udtryk, der er en del af dens signatur.
De fleste Sauvignon Blanc vine bør serveres ved 7-9 °C med mindre de er fadlagrede. Så kan de med fordel tages op mellem 10-12 °C.
GODE MADVALG TIL SAUVIGNON BLANC
Sauvignon Blanc-vine som de er flest, uden fad, egner sig glimrende til f.eks. sushi, skaldyr og let tilberedt fisk. De grønne toner harmonerer med grøntsager som asparges, grønne urter og bladgrøntsager som salat og kål samt ærter og bønner, gerne i selskab med syrerige og friske saucer eller vinaigretter. Salade chèvre chaud og gedeost i det hele taget er et dejligt match med Sauvignon Blanc.
Pas omvendt på med for tunge retter medmindre der er tale om fadlagrede versioner af vinen fra f.eks. Bordeaux. Sauvignon Blanc er i natur til den lette side og kan let blive overrumplet af for meget kraft og fedme i en ret. Vælg den til lette retter i starten af måltidet eller til en frokostsalat. Sauvignon Blanc er også glimrende uden mad og for mange en foretrukken vin at sippe af i eftermiddagssolen eller mens maden forberedes.
Til ædelsøde vine, hvor Sauvignon Blanc indgår, kan man servere kraftige oste, gerne blåskimmel, terrine af andelever eller en række desserter baseret på frugt, bær, hvid- eller mælkechokolade, mælkeprodukter og æg. soufflé, mousse, flødeis, tærter, frugtgrød, trifli og meget mere.