- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
VINVIDEN
SERVERINGS- TEMPERATUR
Den rette serveringstemperatur betyder en hel del for oplevelsen i vinglasset. Læs med for at nå optimal nydelse, når vin skal skænkes og drikkes.
Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg
7. november 2017
Den rette serveringstemperatur betyder en hel del for oplevelsen af vinen. Er vinen ikke tempereret korrekt i forhold til sin type, kan det give en dårligere oplevelse af vinen. Alkoholen kan for eksempel komme til at dominere smagen, eller vinen kan komme til at mangle syre til at balancere sødmen.
En optimal serveringstemperatur kan defineres som det antal grader celcius, vinen skal have for at være i bedst mulig balance.
Overordnet set arbejder man med 4 forskellige serveringstemperaturer for optimal nydelse af 4 grundtyper vin:
1. Lette, friske hvidvine og mousserende vine, ca. 7° C
2. Fyldige hvidvine (typisk fadlagrede), ca. 10° C
3. Lette rødvine, ca. 15° C
4. Kraftige rødvine, ca. 18° C
Når vinen skænkes i glasset, stiger temperaturen typisk 2 grader indenfor de første par minutter, og det kan derfor være formålstjenligt, at servere vinen en grad eller to under den anbefalede.
Har du ikke et vinkøleskab eller en kælder til opbevaring af vinene, så er der en god tommelfingerregel, der siger, at en vin stiger 1 grad i temperatur hvert tiende minut, hvis den har været på køl og kommer ud i stuetemperatur.
Altså, skal de kraftige julevine serveres ved 18°C. Opnå temperaturen ved at sætte rødvinen på køl ca. 20 minutter før middagen.