LØGISMOSES DRUESKOLE
CHARDONNAY
Vitis Vinifera (almindelig vin) hedder den art af slægten vitis, som langt den meste vin i dag fremstilles af.
Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg
1. marts 2021
Magasin nr. 2 2021
Fra sit oprindelsessted i Bourgogne i det østlige Frankrig, har Chardonnay bredt sig til fjerne hjørner af vinverdenen, og den kan nu bryste sig af at være verdens tredje mest plantede druesort.
Den adapterer let til forskellige dyrkningssteder, og dens popularitet, både blandt vinproducenter og vinnydere, har gjort den til et brand i sig selv, noget kun få druesorter har opnået.
SÅDAN SMAGER CHARDONNAY
Chardonnay hører til kategorien ”ikke aromatiske druer”, og dens aroma er meget påvirket af terroir, særligt klimaet. Længst fra ækvator i f.eks. Chablis, Champagne og England, giver den tydelige citrustoner og grønt æble, mens mere varme som i det sydligste Bourgogne trækker den mere i retning af gule æbler og stenfrugter.
I de varmeste dyrkningsområder, særligt i den nye verden, f.eks. Australien og Californien, strækker stenfrugtskarakteren sig yderligere og ledsages af tropisk frugt som ananas og papaya.
CHARDONNAY OG FAD
Ingen anden grøn druesort har samme tætte forbindelse til fadlagring som Chardonnay. Netop dens begrænsede aroma giver plads til træets tilstedeværelse, uden det bliver for voldsomt, og uden druens egne aromaer kompromitteres. Ofte kombineres fadlagring med malolaktisk gæring, hvor æblesyre omdannes til mælkesyre og aromaer af smør og yoghurt dannes. Den overvejende del af verdens Chardonnay-vine fadlagres eller tilføres smag af egetræ gennem f.eks. egetræschips, der tilsættes i tanken. ”Unoaked” angiver ingen egetræssmag/-lagring på fade ligesom de fleste vine fra Chablis, grundet traditioner i området og den slanke frugt som resultat af de kølige dyrkningsbetingelser, ikke fadlagres.
VIGTIGE OMRÅDER FOR CHARDONNAY-DRUEN
Den sydlige del af Côte d’Or i Bourgogne er referencen for Chardonnay-vin globalt, og de dyreste og mest eftertragtede kommer fra Le Montrachet, ”det skaldede bjerg”, mellem kommunerne Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Chardonnay dyrkes dog bredt i hele Bourgogne fra Chablis i nord til Beaujolais i syd, og den findes desuden andre steder i Frankrig f.eks. Loire, Champagne og Languedoc.
I Italien er det særligt i nord, den dyrkes, især Lombardiet, Friuli og Trentino og også både Tyskland, Spanien og sågar Grækenland har betragtelige beplantninger. I den nye verden er Chardonnay ekstremt populær og dyrkes næsten overalt. De mest toneangivende områder er Santa Rita Hills, Russian River Valley og Sonoma i Californien samt Walker Bay i Sydafrika, Yarra Valley og Margaret River i Australien og Marlborough i New Zealand.
HVORDAN SERVERER MAN BEDST CHARDONNAY?
Chablis og Chardonnay uden fad bør serveres i et hvidvinsglas (Bordeauxform), det fremhæver friskheden i vinen. Serveringstemperatur bør være 7-8 °C.
Fadlagrede versioner kan med fordel serveres i Bourgogneglas, som fremhæver fedmen og bredden i vinen. Her må temperaturen godt være en anelse højere; 10 °C for yngre vine, mens ældre vine ofte folder sig bedst ud ved 12 °C. Det kan også være relevant at se på hvad vinen skal ledsage. Skal den nydes uden mad, må den godt være i lidt køligere, mens den f.eks. til mad og særligt kraftige retter, vil virke mere udtryksfuld og rig ved lidt højere temperatur (maksimalt 15 °C).
GODE MADVALG TIL CHARDONNAY
Versioner uden fad vil egne sig godt til lette retter med fisk og skaldyr og gerne med begrænset tilberedning og uden for mange frugtige eller stærke smage. Af grøntsager er salat og andet bladgrønt, løg, krydderurter og kål velegnet, mens tomater, rodfrugter og frugt kan få vinen til at virke neutral og kedelig.
Når der er fad med i spillet, kan Chardonnay klare mere kraftfulde retter og tilberedninger, og her må fisken f.eks. gerne steges, ligesom en ovnstegt kylling kan være glimrende til. De hvide rodfrugter kan komme i spil her ligesom majs, kartofler (også en klassiker som flødekartofler), porrer og blomkål er glimrende. Fadlagret Chardonnay kan også noget særligt med svampe, mælkeprodukter og nødder, som alle harmonerer godt med aromaerne fra egetræet. Sommerens grillaftener kalder også på Chardonnay med fad, og en virkelig delikatesse som grillet hummer er et perfekt match med en god fadlagret Chardonnay. Prøv den også til hvidskimmeloste.
GÅ I KØKKENET OG LAV MAD TIL CHARDONNAY
TORSK MED LUN ROSENKÅLSSALAT OG SENNEPSFUMÉ
Rosenkål er for mange en lidt udskældt kålsort, dog helt uden grund. Tilberedt på den rette måde smager de let bitre rosenhoveder fortrinligt. Akkompagneret med torsk, blød kartoffelmos og sennepsfumé, der giver retten kant og binder elementerne sammen i skøn forenelighed, har du en velsmagende vinterret. I glasset skænkes Chardonnay og pludselig synes alting at gå op i en himmelhøj enhed.
HELSTEGT LØGISMOSE KYLLING
Helstegt Løgismose kylling er et skønt måltid og tilberedes kyllingen korrekt er resultatet uovertruffen.
Denne opskrift er også oplagt at prøve på grillen.
BOLLER I SELLERI
En mormorklassiker og måske en af de mest spiste retter i tidernes løb. Her i en lidt grønnere version med knoldselleri. En grøntsag vi bruger alt for lidt taget i betragtning af, hvor godt den i tilberedt form smager! Imidlertid er knoldselleri i sådan en mormortilberedning en sjov udfordring, når der skal findes en vin, der kan matche rettens let genkendelige, let pebrede parfume og frem for alt omfavne de søde noter som knolden udvikler, når den får lidt varme. Selvom det er en intens og dyb ret, er det frem for alt en lys ret. Så væk med rødvinene, og frem med en hvid Bourgogne der, rundet som den er af en kærlig tur i fadene, virkelig tager det altmodische ud af serveringen.
VINVIDEN
Bliv klogere på Portvin
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om Cabernet Franc
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om orangevin
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Grenache
VINVIDEN
Løgismose vinskole
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Nebbiolo
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Tempranillo
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg fortæller om Cabernet Sauvignon
VINVIDEN
Læs med, når fagekspert Per Bach fortæller om, hvordan der uddeles diplomer og medaljer ved de store internationale vinsmagninger
VINVIDEN
Bliv klogere på champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Sauvignon Blanc
VINVIDEN
Fra utraditionelle områder
VINVIDEN
Chefsommelier, Thilde Maarbjerg fortæller om, hvilke rødvine som skal nydes afkølet.
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Syrah
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Riesling
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Pinot Noir
VINVIDEN
Læs med når Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg, fortæller om Chardonnay
VINVIDEN
Smager de alligevel anderledes?
VINVIDEN
Bliv klogere på tysk Spätburgunder
VINVIDEN
Få vejledning til at åbne flasken med de brusende bobler
VINVIDEN
Bliv klogere på, hvordan vin får sin sødme
VINVIDEN
Den enorme verden af spiritus tilbyder alt fra hurtige branderter i teenageårene til store smagsoplevelser for den trænede palette.
VINVIDE
Lynkursus og miniparlør til hvordan vin bliver boblende
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om årgange på vine
VINVIDEN
Bliv klogere på hvidvin
VINVIDEN
Grand bruges i mange vinmæssige sammenhænge, men hvad betyder det?
VINVIDEN
Er håndplukning bedre end maskinhøst?
VINVIDEN
Lær mere om aromaer i vin og vinsmagning
VINVIDEN
Bliv klogere på naturlige vine
VINVIDEN
Om bobler i Champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om alt fra druesorter til tørhedsgrad i Champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om prop og vin
VINVIDEN
Vin kan opbevares i forskellige typer beholdere, og gennem tiden har mange materialer, størrelser og former været afprøvet.
VINVIDEN
Hvordan og hvorfor dekanterer man vin?
VINVIDEN
Bliv klogere på terroir
VINVIDEN
Hvad betyder "bærmeomrøring", "maceration" og "sur lie" egentlig?
VINVIDEN
"Tanninrige vine er enten til mad eller til kælderen"
VINVIDEN
Vinsten er naturligt forekommende i mange vine, men hvordan opstår de?
VINVIDEN
Se, hvornår du bør servere hvad
VINVIDEN
Lær de mest anvendte måder at blande drinks
VINVIDEN
Bliv klogere på rosé
VINVIDEN
Et par gode råd til at gøre dit værtskab endnu bedre, når det kommer til vinservering.
VINVIDEN
Hvad fortæller de egentlig om vinen?
VINVIDEN
Begrebet "Grand Cru" betyder direkte oversat fra fransk “stor vækst”.
VINVIDEN
Læs med og lær, hvordan du åbner Champagnen uden en sabel
VINVIDEN
Den rette serveringstemperatur betyder en hel del for oplevelsen af vinen.
VINVIDEN
Lær, hvordan du i eget hjem kan lagre vine
VINVIDEN
Bliv klogere på Portvin
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om Cabernet Franc
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om orangevin
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Grenache
VINVIDEN
Løgismose vinskole
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Nebbiolo
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Tempranillo
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg fortæller om Cabernet Sauvignon
VINVIDEN
Læs med, når fagekspert Per Bach fortæller om, hvordan der uddeles diplomer og medaljer ved de store internationale vinsmagninger
VINVIDEN
Bliv klogere på champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Sauvignon Blanc
VINVIDEN
Fra utraditionelle områder
VINVIDEN
Chefsommelier, Thilde Maarbjerg fortæller om, hvilke rødvine som skal nydes afkølet.
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Syrah
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Riesling
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Pinot Noir
VINVIDEN
Læs med når Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg, fortæller om Chardonnay
VINVIDEN
Smager de alligevel anderledes?
VINVIDEN
Bliv klogere på tysk Spätburgunder
VINVIDEN
Få vejledning til at åbne flasken med de brusende bobler
VINVIDEN
Bliv klogere på, hvordan vin får sin sødme
VINVIDEN
Den enorme verden af spiritus tilbyder alt fra hurtige branderter i teenageårene til store smagsoplevelser for den trænede palette.
VINVIDE
Lynkursus og miniparlør til hvordan vin bliver boblende
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om årgange på vine
VINVIDEN
Bliv klogere på hvidvin
VINVIDEN
Grand bruges i mange vinmæssige sammenhænge, men hvad betyder det?
VINVIDEN
Er håndplukning bedre end maskinhøst?
VINVIDEN
Lær mere om aromaer i vin og vinsmagning
VINVIDEN
Bliv klogere på naturlige vine
VINVIDEN
Om bobler i Champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om alt fra druesorter til tørhedsgrad i Champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om prop og vin
VINVIDEN
Vin kan opbevares i forskellige typer beholdere, og gennem tiden har mange materialer, størrelser og former været afprøvet.
VINVIDEN
Hvordan og hvorfor dekanterer man vin?
VINVIDEN
Bliv klogere på terroir
VINVIDEN
Hvad betyder "bærmeomrøring", "maceration" og "sur lie" egentlig?
VINVIDEN
"Tanninrige vine er enten til mad eller til kælderen"
VINVIDEN
Vinsten er naturligt forekommende i mange vine, men hvordan opstår de?
VINVIDEN
Se, hvornår du bør servere hvad
VINVIDEN
Lær de mest anvendte måder at blande drinks
VINVIDEN
Bliv klogere på rosé
VINVIDEN
Et par gode råd til at gøre dit værtskab endnu bedre, når det kommer til vinservering.
VINVIDEN
Hvad fortæller de egentlig om vinen?
VINVIDEN
Begrebet "Grand Cru" betyder direkte oversat fra fransk “stor vækst”.
VINVIDEN
Læs med og lær, hvordan du åbner Champagnen uden en sabel
VINVIDEN
Den rette serveringstemperatur betyder en hel del for oplevelsen af vinen.
VINVIDEN
Lær, hvordan du i eget hjem kan lagre vine