VINVIDEN
GRAND
Grand bruges i mange vinmæssige sammenhænge, men hvad betyder det?
Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg
1. oktober 2019
Magasin nr. 8 2019
GRAND CRU
Direkte oversat betyder Grand Cru ”stor vækst” og der er således ikke meget forståelse at hente i selve betydningen af ordene. Dog antyder det, at der er tale om noget overlegent eller i hvert fald bedre end noget andet, som ikke kan behæftes med denne udmærkelse.
Grand Cru bruges mest i Frankrig, men kan også ind imellem ses anvendt især udenfor Europa. Indenfor vinens verden finder man det i en række franske vinområder, men hvad det refererer til er forskelligt. I Bordeaux f.eks. kan slotte have officiel status som Grand Cru samt en række beslægtede kategorier som Grand Cru Classé eller Premier Grand Cru Classé. I Bourgogne bruges begrebet om en række navngivne marker, som er såkaldte Grand Cru-marker. Man ser et lignende system i Alsace, mens der i Champagne også refereres til afgrænset land, men ikke ned på mark-niveau, her er der tale om Grand Cru-kommuner. Alle vinmarker indenfor kommunegrænsen har derfor status som Grand Cru (med visse undtagelser på baggrund af hvilke druesorter, der er dyrket på markerne).
Grand Cru er et officielt begreb i hvert af områderne, og man må således ikke skrive det på etiketten uden at vinen er kvalificeret til det.
Grand vin er et begreb, der særligt bruges i Bordeaux.
Her refererer det til et slots fineste og i princippet bedste, og dyreste vin. Udover Grand vin kan slotte have andre vine f.eks. vin de seconde, på dansk 2. vin, som typisk vil være billigere og have mindre udviklingspotentiale end Grand vin.
GRANDE CHAMPAGNE
Grande Champagne bruges, pudsigt nok, ikke i området Champagne, men derimod i Cognac-distriktet.
Her har begrebet Champagne været brugt i så mange år, at de trods den meget stramme lovgivning omkring brugen af navnet udenfor vinområdet Champagne, har fået lov til fortsat at anvende det. Det kan ind imellem skabe lidt forvirring og misforståelser, og det skal her slås fast, er der ingen tilknytning er mellem de to om- råder trods sammenfaldet af ordet Champagne. Det betyder slet og ret ”land” og Grande Champagne er den fineste del, vinmarksmæssigt, af Cognac-distriktet med udgangspunkt i potentiel druekvalitet. Her er jorden kalkholdig, og de mest lagringsegnede Cognacs er typisk lavet helt eller delvist på druer fra Grande Champagne.
GRANDE CUVÉE
Grande Cuvée ses særligt på Champagneetiketter.
Cuvée, som betyder blanding, er i det hele taget flittigt brugt og ofte med en række superlativer, som hverken har nogen officiel verificering eller nødvendigvis indikerer en meget fornem vin. Kun hvis der står Grand Cru er der tale om et officielt begreb, men i praksis anvendes Grand Cru meget sjældent på Champagneetiketter. Champagnehuset Krug laver en Grande Cuvée, som er meget anerkendt for sin høje kvalitet, men i og med begrebet ikke er beskyttet på nogen måde, bruges det bredt og på tværs af kvalitetsskalaen.
BOURGOGNE GRAND ORDINAIRE
Nogle husker måske dette appellationsnavn fra Bourgogne, som nu slet ikke findes mere, men er blevet erstattet af Coteaux Bourguignons. Nu som dengang dækker appellationen et meget stort landområde, og vinene er af svingende kvalitet. Der kan især i de bedre årgange være nogle fine fund i genren dagligdags-Bourgogne.
GRAND EMINENT
Mens Grand Ordinaire er blevet smidt på porten, er et nyt begreb indeholdende Grand dukket op i Bourgogne. Indenfor appellationen Cremant de Bourgogne er der fra 2016 officielt blevet oprettet to nye kategorier, som vine, der laves indenfor Cremant de Bourgogne-regelsættet, kan kvalificere sig til.
Står der Grand Eminent på etiketten kan man være sikker på:
- At vinen i flasken er lagret minimum 36 måneder i flasken
- At druesammensætningen udgøres udelukkende af Pinot Noir og Chardonnay (samt lidt Gamay for rosé-versioner)
- At alkoholprocenten er minimum 10%
- At vinen er lagret minimum 3 måneder efter bundfaldet er blevet fjernet
- At vinen indeholder max 15 g sukker pr. liter
- At mindst 75% af mosten, der er anvendt, kommer fra det første pres, som også er kendt som det fineste og reneste.
VINVIDEN
Bliv klogere på Portvin
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om Cabernet Franc
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om orangevin
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Grenache
VINVIDEN
Løgismose vinskole
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Nebbiolo
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Tempranillo
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg fortæller om Cabernet Sauvignon
VINVIDEN
Læs med, når fagekspert Per Bach fortæller om, hvordan der uddeles diplomer og medaljer ved de store internationale vinsmagninger
VINVIDEN
Bliv klogere på champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Sauvignon Blanc
VINVIDEN
Fra utraditionelle områder
VINVIDEN
Chefsommelier, Thilde Maarbjerg fortæller om, hvilke rødvine som skal nydes afkølet.
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Syrah
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Riesling
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Pinot Noir
VINVIDEN
Læs med når Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg, fortæller om Chardonnay
VINVIDEN
Smager de alligevel anderledes?
VINVIDEN
Bliv klogere på tysk Spätburgunder
VINVIDEN
Få vejledning til at åbne flasken med de brusende bobler
VINVIDEN
Bliv klogere på, hvordan vin får sin sødme
VINVIDEN
Den enorme verden af spiritus tilbyder alt fra hurtige branderter i teenageårene til store smagsoplevelser for den trænede palette.
VINVIDE
Lynkursus og miniparlør til hvordan vin bliver boblende
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om årgange på vine
VINVIDEN
Bliv klogere på hvidvin
VINVIDEN
Grand bruges i mange vinmæssige sammenhænge, men hvad betyder det?
VINVIDEN
Er håndplukning bedre end maskinhøst?
VINVIDEN
Lær mere om aromaer i vin og vinsmagning
VINVIDEN
Bliv klogere på naturlige vine
VINVIDEN
Om bobler i Champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om alt fra druesorter til tørhedsgrad i Champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om prop og vin
VINVIDEN
Vin kan opbevares i forskellige typer beholdere, og gennem tiden har mange materialer, størrelser og former været afprøvet.
VINVIDEN
Hvordan og hvorfor dekanterer man vin?
VINVIDEN
Bliv klogere på terroir
VINVIDEN
Hvad betyder "bærmeomrøring", "maceration" og "sur lie" egentlig?
VINVIDEN
"Tanninrige vine er enten til mad eller til kælderen"
VINVIDEN
Vinsten er naturligt forekommende i mange vine, men hvordan opstår de?
VINVIDEN
Se, hvornår du bør servere hvad
VINVIDEN
Lær de mest anvendte måder at blande drinks
VINVIDEN
Bliv klogere på rosé
VINVIDEN
Et par gode råd til at gøre dit værtskab endnu bedre, når det kommer til vinservering.
VINVIDEN
Hvad fortæller de egentlig om vinen?
VINVIDEN
Begrebet "Grand Cru" betyder direkte oversat fra fransk “stor vækst”.
VINVIDEN
Læs med og lær, hvordan du åbner Champagnen uden en sabel
VINVIDEN
Den rette serveringstemperatur betyder en hel del for oplevelsen af vinen.
VINVIDEN
Lær, hvordan du i eget hjem kan lagre vine
VINVIDEN
Bliv klogere på Portvin
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om Cabernet Franc
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om orangevin
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Grenache
VINVIDEN
Løgismose vinskole
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Nebbiolo
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og WSET3 Klara Lyby Lange fortæller om druen Tempranillo
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg fortæller om Cabernet Sauvignon
VINVIDEN
Læs med, når fagekspert Per Bach fortæller om, hvordan der uddeles diplomer og medaljer ved de store internationale vinsmagninger
VINVIDEN
Bliv klogere på champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Sauvignon Blanc
VINVIDEN
Fra utraditionelle områder
VINVIDEN
Chefsommelier, Thilde Maarbjerg fortæller om, hvilke rødvine som skal nydes afkølet.
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Syrah
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Riesling
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om Pinot Noir
VINVIDEN
Læs med når Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg, fortæller om Chardonnay
VINVIDEN
Smager de alligevel anderledes?
VINVIDEN
Bliv klogere på tysk Spätburgunder
VINVIDEN
Få vejledning til at åbne flasken med de brusende bobler
VINVIDEN
Bliv klogere på, hvordan vin får sin sødme
VINVIDEN
Den enorme verden af spiritus tilbyder alt fra hurtige branderter i teenageårene til store smagsoplevelser for den trænede palette.
VINVIDE
Lynkursus og miniparlør til hvordan vin bliver boblende
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om årgange på vine
VINVIDEN
Bliv klogere på hvidvin
VINVIDEN
Grand bruges i mange vinmæssige sammenhænge, men hvad betyder det?
VINVIDEN
Er håndplukning bedre end maskinhøst?
VINVIDEN
Lær mere om aromaer i vin og vinsmagning
VINVIDEN
Bliv klogere på naturlige vine
VINVIDEN
Om bobler i Champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om alt fra druesorter til tørhedsgrad i Champagne
VINVIDEN
Læs med, når Sommelier og DipWSET Thilde Maarbjerg fortæller om prop og vin
VINVIDEN
Vin kan opbevares i forskellige typer beholdere, og gennem tiden har mange materialer, størrelser og former været afprøvet.
VINVIDEN
Hvordan og hvorfor dekanterer man vin?
VINVIDEN
Bliv klogere på terroir
VINVIDEN
Hvad betyder "bærmeomrøring", "maceration" og "sur lie" egentlig?
VINVIDEN
"Tanninrige vine er enten til mad eller til kælderen"
VINVIDEN
Vinsten er naturligt forekommende i mange vine, men hvordan opstår de?
VINVIDEN
Se, hvornår du bør servere hvad
VINVIDEN
Lær de mest anvendte måder at blande drinks
VINVIDEN
Bliv klogere på rosé
VINVIDEN
Et par gode råd til at gøre dit værtskab endnu bedre, når det kommer til vinservering.
VINVIDEN
Hvad fortæller de egentlig om vinen?
VINVIDEN
Begrebet "Grand Cru" betyder direkte oversat fra fransk “stor vækst”.
VINVIDEN
Læs med og lær, hvordan du åbner Champagnen uden en sabel
VINVIDEN
Den rette serveringstemperatur betyder en hel del for oplevelsen af vinen.
VINVIDEN
Lær, hvordan du i eget hjem kan lagre vine