30/8/2024
|
Magasin 5 2024
Stegt gråand med kål & kvædekompot
1. september indledes vildtsæsonen. Det er atter blevet til at spise vildt – og sæsonen starter med gråænder.
Gråanden er en vildand og Danmarks mest almindelige and. Den vilde fugls liv kan ses og smages i kødet, som er mere kompakt, magert og smagsrigt end opdrættet fjerkræs, som de ænder vi typisk spiser til jul. Ænderne skal derfor tilberedes nænsomt og med omtanke, da kødet hurtigt bliver tørt.
Går du ikke selv på jagt, kan ænder i højsæsonen fremskaffes i enkelte, lokale supermarkeder og i gårdbutikker, ellers forhør dig hos din lokale slagter.
Lad efteråret synke stille ind med denne vildt ret og et glas elegant rødvin fra Piemonte til.
Ingredienser
- 2 bryster fra gråænder
- 1 endive
- 4 store blade sortkål
- 3 spsk Løgismose olivenolie
- Salt og peber
- Kvædekompot
- 500 g kvæder
- 1 dl vand
- 2½ dl sukker
- ½ dl hvidvinseddike
Sådan gør du
Step 1. Skyl sortkål og endive. Del endive i fire store dele og bevar stokke.
Step 2. Smør andebrysterne, endive og sortkål med olivenolie og krydr med salt og peber.
Step 3. Læg andrebrysterne med skindsiden nedad på en varm plade eller rist og steg til de er godt lysebrune. Vend derefter andebrysterne og steg dem færdigt på bagsiden. De skal have ca. 3-4 min. På hver side. Tag andebrysterne af varmen og lad dem hvile indtil servering.
Step 4. Grill sortkål og endive. Endive skal have et par minutter.
Step 5. Fordel sortkål, endive og kvædekompot på en tallerken, del brysterne i to og placér også disse på tallerkenen. Servér efterårsserveringen med et glas italiensk rødvin.
Kvædekompot
Step 1. Halvér, skær stenene ud af kvæderne og skær i små tern. Hæld i en gryde sammen med vand, sukker og hvidvinseddike.
Step 2. Kog kvæderne i 15-20 min., til kvæderne bliver bløde. Blend til din foretrukne konsistens med en stavblender og kog kompotten yderligere 2-3 min.
Step 3. Hæld den varme kvædekompot i et skoldet sylteglas og sæt til side.
Tip
Gem skrog og lår fra anden og brug til hjemmelavet fond og i saucer.
Tip
Ønsker du at fremhæve samspillet mellem vin og mad, kan du med fordel vælge vin, der har lidt eller sågar meget alder.
Andre forslag
Klassisk paella
En sommerlig paella, som bygger på klassiske spanske tilberedningsmetoder, men som tilføjes et no...
Sommerlig madtærte
Enkel og vegetarisk tærte med sprød butterdej og blød æggemasse. Brug solmodne tomater fra drivhu...
Saltimbocca på kylling og Ajo Blanco
Nyfortolkning af klassisk saltimbocca med Løgismose kylling, salvie og lufttørret skinke – rullet...
Kold majssuppe
En frisk, kold og raffineret majssuppe klar på kun få minutter, med en sødlig smag af majs samt f...
Tomatsalat med grillede nektariner og sardiner
En smuk sommersalat, der altid hitter – til både aperitiffen og grillmaden.
Umuts saftige kyllingespyd med Løgismose kylling
Kom med Umut til grillaften, og få hans opskrift på saftige kyllingepryd af Løgismose kylli...
Klassisk rejemad med grillet citron-mayo
En delikat lille forret eller god frokost.
Rejemadden er både visuelt stimulerende med sin...
Sommerens grillmarinader
Maden til sommerens fejringer og runde fødselsdage med mange mennesker i alle aldersgrupper behøv...