VIN & OST
OSSAU-IRRATY & PET' NATH'
Det begyndende efterår kalder på kraftige oste serveret med kompot af blommer eller syltede, sødmefulde figner. Ostens intensitet kan imidlertid i grove træk styres af den ledsagende vins aromaintensitet, fylde, alkoholprocent, syreniveau og sødme. Vores sommelier har fundet naturlige bobler frem til én af efterårets bedste oste, der fremstiller osten på bedste vis. Nyd sammensætningen som aperitif eller dessert.
Pyrenæernes perle
Ossau-Iraty er en af Pyrenæernes perler, og osten har da også næsten noget guddommeligt over sig. Historien forlyder nemlig, at Aristee, hyrde og søn af den græske gud Apollon, for mere end 3000 år siden forvandlede mælken fra sin fåreflok til denne karakteristiske egnsost. I dag er fåremælksosten en af Frankrigs allerældste oste og tilmed den eneste AOP-mærkede fåremælksost fra Pyrenæerne!
Den baskiske råmælksost laves på mælk fra får, der græsser i bjergene ved Pyrénées-Atlantiques i mindst 240 dage. Herefter støbes og presses mælken, fulgt af en modningsperiode på 8-10 mdr., hvilket giver en lettere tør, men stadig cremet ost med små, tætte krystaller.
Osten bør nydes nu, hvis den er modnet de anbefalede 8-10 mdr., da den da er fremstillet på mælk fra sidste vinter, hvor både vinterterræn samt en god andel hø giver en kraftigere og rundere fåremælk og i sidste ende en ost med en særlig dybde og smag af nødder. Lokalt serveres sådan en ost med mørk kirsebærmarmelade, og vi kan kun anbefale at efterabe den sammensætning.
Ossau-Iraty vandt guld ved World Cheese Awards i 2021.
'Pet' Nath' Chenin Blanc Lunatic BIO
Let mousserende, letløbende og frem for alt seriøst velsmagende Pet'Nat' fra familien Mabileau. Frugten kommer fra de tidligst plukkede Chenin Blanc-druer på Chenin des Rouillères i Anjou, Loire. Vinen tappes på flaske, når alkoholindholdet passerer de 11%, og der stadig er sukker tilbage. Det betyder, at den sidste del af gæringen foregår på flaske og giver os de bløde, men samtidig livlige bobler, og et diskret bundfald. Frisk, saftig, frugtig og en syre, der skaber en imponerende længde i samvær med den elegante og klassiske fåremælksost Ossau-Iraty.
FIND DE GODE OSTE HOS LØGISMOSE
Hos Løgismose på Nordre Toldbod finder du altid et stort udvalg af franske oste modnet til fulde hos modningskongen, på fransk affineur, Jean-Yves Bordier.
Kontakten med Bordier blev i mange år plejet og passet af Lene Grønlykke, der grundet sin store passion for ost havde svært ved at begribe, hvorfor de fleste danske supermarkeder havde så travlt med at sælge ost, der slet ikke var modnet nok. Sandheden er, at jo længere ost modner, jo kortere er dens sælgende levetid ifølge de danske sundhedsmyndigheder.
I dag er det vores kyndige medarbejdere i butikken, der med stor omhu skærer og ompakker de perfekt modnede oste, når vi modtager dem fra Frankrig.
Ostene fra Bordier er en smagsoplevelse fra den dag, vi modtager dem og sætter dem på hylden. Det eneste du skal gøre er at temperere dem inden servering. Tag dem gerne ud 1-2 timer inden, de skal nydes.
Læs mere om butikken og find butikkens åbningstider her.
OPSKRIFT
SERVÉR SYLTEDE GRØNNE FIGNER TIL
De syltede figner er gode til blå, kraftige oste som Ossau-Irraty og til dessert med flødeskum eller is.