1/9/2022
|
Magasin 5 2022,Magasin 3 2025
Blæksprutte med tomatsalat
Drøm dig til en sydeuropæisk fiskerestaurant med engangsdue og brød i papirsposer med en servering som denne.
Dansk 10-armet blæksprutte i sit es. For serveringen er enkel og kræver ikke alverden forberedelse, omend pivfriske blæksprutter, solmodne tomater, en glohed pande og den rette timing er nødvendig.
Får blæksprutten for lav varme eller for længe på panden, er den ingen fornøjelse. Knækker du derimod koden, bliver den crispy og mør og et minde værdigt sommermåltid.
Skal der vin til? Sprutten har en mild og let sødlig havsmag, som spiller smukt sammen med snart sagt alle vellavede hvidvine. I denne omgang peger vores sommelier på tre friske, franske hvidvine. Men pas på. Alle tre match er svært vanedannende!
Ingredienser
- 1 kg 10-armet blæksprutte
- 2 fed hvidløg
- 500 g blandede tomater
- 1 stk rødløg
- 1 håndfuld Løgismose Kalamata-oliven befriet for sten
- 1 håndfuld bredbladet persille
- Løgismose ekstra jomfruolivenolie
- 1 stk citron
- Salt
- Peber
Sådan gør du
Step 1
Skær tomaterne og rødløgene i mundrette stykker, og kom i en skål med oliven, bredbladet persille, 3 spsk. olivenolie, saften fra en halv citron og peber. Vent med at smage til med salt, indtil kort før servering, da salt hiver væsken uden af tomaterne og gør salaten vandet.
Step 2
Rens blæksprutten eller få din fiskemand til det.
Step 3
Flæk blæksprutten på langs, og rids et ternet mønster (uden at skære igennem kødet!) på den møre side af 'huset'.
Step 4
Skær blæksprutten i mundrette stykker, og vend i en skål med 2 spsk. olivenolie og 2 fed revet hvidløg.
Step 5
Kom 2 spsk. olivenolie på en pande. Tilsæt blæksprutten, når panden er rygende varm, og steg dem i ½ -1 min. Ryst panden undervejs, før de tages af varmen. OBS: Det er meget vigtigt, at panden er meget varm, så blæksprutten ikke ’koges’, lav hellere blæksprutten af flere omgange, hvor panden opvarmes på ny.
Step 6
Anret stegte blæksprutter oven på tomatsalaten (smagt til med salt!), og servér med grillet brød og evt. aioli.
Andre forslag
Radicchio ripieno
At fylde grøntsager – verdure ripiene – er en klassisk italiensk tilberedningsmetode, og i denne ...
Sprøde svær, søde kastanjer og surkål
Efteråret i det sydlige Tyskland kalder på kraftfulde smage og tid til fordybelse om bordet.
...Strudel med græskar og salattern
Kürbisstrudel er en klassisk østrigsk efterårsvariant af salatost, en cremet ost, der smelter let...
Gratin Dauphinois og koteletter af dyreryg
Gratin Dauphinois – luksusudgaven af flødekartofler – fra det sydøstlige Frankrig får dybde af ef...
Klassisk paella
En sommerlig paella, som bygger på klassiske spanske tilberedningsmetoder, men som tilføjes et no...
Sommerlig madtærte
Enkel og vegetarisk tærte med sprød butterdej og blød æggemasse. Brug solmodne tomater fra drivhu...
Saltimbocca på kylling og Ajo Blanco
Nyfortolkning af klassisk saltimbocca med Løgismose kylling, salvie og lufttørret skinke – rullet...
Kold majssuppe
En frisk, kold og raffineret majssuppe klar på kun få minutter, med en sødlig smag af majs samt f...