27/9/2024
|
Løgismose i Netto
Vaniljeis
Hjemmelavet vaniljeis sprængfyldt med Løgismose vanilje høstet på øen Tahaa i Fransk Polynesien, hvor vaniljeplanterne vokser på smukke skrænter i regnskoven blandt kokospalmer og akacietræer og lever af regnvand og naturlig næring fra jorden. Den polynesiske vaniljestang er kort, saftig og buttet med en kraftfuld smag og rig, blomsteragtig duft. Vaniljetypen, som mange professionelle kokke i al hemmelighed sværger til – det gør vores kok også i hans opskrift på en ægte vaniljeis.
Opskriften giver en klassisk vaniljeis, som er cremet og god til både tærter, bagte æbler og figner, friske bær og chokoladebrownie.
Ingredienser
- 1 l Løgismose sødmælk
- 1 l Løgismose piskefløde 38%
- 12 æggeblommer
- 400 g sukker
- 1 Løgismose polynesisk vaniljestang
Sådan gør du
Step 1
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Fordel vaniljekornene med en kniv i 1 spsk. Sukker, så kornene bliver jævnt fordelt.
Step 2
Hæld mælk, fløde, 200 g sukker, vaniljesukker og vaniljestænger i en gryde og kog op.
Step 3
Rør æggeblommer og den resterende sukker godt sammen i en skål.
Step 4
Hæld ca. Halvdelen af mælkeblandingen i æggemassen under konstant omrøring. Det er vigtigt for at undgå, at æggeblommerne koagulerer og klumper sammen.
Step 5
Hæld æg- og mælkeblandingen tilbage i gryden under konstant omrøring ved mellem varme og opvarm massen til 82-83 °C. Hold øje med et termometer og vær rimelig nøjagtig. Tag gryden af varmen, når den korrekte temperatur er opnået og fortsæt omrøringen et par minutter. Køl ismassen af.
Step 6
ør ismassen på en ismaskine, når den er kold.
Tip
Opvarmning til 83 °C er alfa-omega for en rigtig vaniljeis. Dette kaldes en legering, som gør den færdige is cremet og forebygger iskrystaller.
Tip
Har du ikke et termometer, kan du istedet bruge et gammelt kokketrick. Dyp en ske i den varme ismasse og træk en finger hen over bagsiden af denne – er ismassen blank og vedhængende og forbliver stregen tydelig, er isen færdig. Dette kræver lidt træning.
Tip
Du kan sagtens tilføje smag til vaniljeisen. Tilsæt f.eks. hakket chokolade, mens isen stadig er blød for den italienske is straciatella, eller prøv med karamelsovs uden at røre den helt ud, for at få nogle smukke karamellag. Stykker af bær kan også give smuk farve og smag. Prøv dig frem med dine yndlingssmage.
Andre forslag
Konditorens risalamande
Konditorens risalamande laves fra bunden og grøden røres med letpisket økologisk fløde og hakkede...
Gammeldags æblekage
Når grenene på de krogede æbletræer er tunge med æ...
Blommetærte med marcipan
Galette er en fransk tærte bagt uden tærteform. I stedet rulles mørdejen direkte
Bocuse kokkens rødgrød med fløde
Vi kommer ikke uden om rødgrød med fløde, når snak...
Hjemmebagte kræmmerhuse med vaniljecreme & jordbær
De sprøde, søde og små kræmmerhuse er måske en lidt old school dessert, men ikke desto mind...
Kærnemælksfromage med råmarinerede bær
Måske en lidt gammeldags dessert, vi bedst kender ...
Klassisk cheesecake på bund af nødder og nougat med friske bær
Enkel og klassisk men ikke desto mindre en lille bid af lykke på årets sidste aften – for i denne...
Juleberliner
Julen er traditionernes tid – fyldt med opskrifter, der er gået i generationer på julebag og jule...