Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.138,20
Anjou Blanc Chenin des Mille Rocs - BIO
- 6 stk. 1.138,20
271,-
361,33 pr. l.
6 stk.
1.138,20
189,70 pr stk.
Spar 487,80
Beskrivelse
Det er den nu 31-årige Rémy Mabileau, der har taget over efter hans far Frédérics alt for tidlige og tragiske død i sin lille flyvemaskine over lufthavnen i Saumur i 2020.
Rémy er helt åbenlyst forankret i den samme naturlige tilgang til arbejdet i vinmarken og forvandlingen af frugten til vin i kælderen som Frédéric var, og selvom han kun nåede at arbejde skulder ved skulder med sin far i 4 år, har det helt åbenlyst været nok til, at Domænet synes i sikre hænder. Det fornemmes både når man smager de tebalerede vine som han loyalt viderefører og så de sprællevende nyheder, som han allerede tilføjer porte følgen.
Domaine Frédéric Mabileau er således, hvis det ikke allerede var det, blev et af de allermest spændende domæner at forfølge i Saint-Nicolas-de-Bourgueil og de tilstødende appellationer.
Seneste skud på stammen er denne Anjou Blanc "Chenin Des Mille Rocs", der kærligt putter sig ind mellem Mabileau to allerede etablerede hvidvine den elskelige "Chenin Des Rouillères" og den udfordrende Éclipse N°13”. Der er tale om et par skifferrige parceller (sur l’extrémité d’une faille schisteuse de l’Anjou Noir) med efterhånden 15 år gamle vinstokke nord for Les Verchers nær Layon-floden, som familien købte for nogle år siden, men som de har gået og puttet lidt med (og videresolgt frugten fra) indtil de økologiske og biodynamiske certifikater kom på plads.
Manuel høst med soignering af klaserne allerede i vinmarken således at dårlig/beskadiget frugt ikke får lov til at ødelægge noget på den 40 km. lange tur op forbi Dous-en-Anjou og ned til vingården ovre på den anden side af Loire-floden. Her presses de hele klaser straks de ankommer, og efter mosten har fået lov til at samle sig og bundfælde i et par døgn, forvandles den til vin i rustfrit stål uden temperaturkontrol og uden fremmede gærstammer. Herefter fuld malolaktisk forgæring og 12 måneders modning med kun få omrøringer frem mod aftapning på flaske uden klaring, med eksemplarisk behersket anvendelse af svovl og som en lille gimmick afsluttende lakforsegling.
En meget imødekommende Chenin Blanc som fører sig frem med strålende gylden-grønne refleksioner og en lidt distrikt, men fascinerende næse hvor snart modne æbler, kvæder og citrongræs flot parerer de let ristende og krydrede noter fra det fad som har været på spil. Ikke egentlig fyldig, men insisterende med en eksotisk note fra den lave intervention og til sidst en frisk, spændstig mundvandsdrivende mindeværdig finale. Vi hejser et lille hvid flag, hvorpå vi skriver ”Wow”!
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og med så behersket anvendelse af svovl, lander i naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Her oplever vi Funkiness 2: Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Producent
Når man smager vinene fra Frédéric Mabileau forstår man til fulde den markante udmelding fra vinguruerne Jancis Robinson og Hugh Johnson, der i Den store vinbog skriver, at vinene fra Bourgueil og Saint-Nicolas-de-Bourgueil er ”helt absurd undervurderede i forhold til deres kvalitet.”
Sammen med sin kone Nathalie har Frédéric stået bag en af de mest vellykkede omlægninger fra konventionelt landbrug til bæredygtig økologisk produktion langs hele Loire-floden, og nu er de nærmest i mål med biodynamik og så ultralave mængder af svovl, at stribevis af erklærede naturvinsproducenten bliver efterladt på perronen. Og hele projektet er blevet drevet frem af det perlende gode humør, som Frédéric og Nathalie Mabileau og deres to sønner Charly og Rémy har valgt at omfavne verden med. De er bare helt nede på jorden og de skilter ikke med, at de også er superseriøse og hele tiden i arbejdstøjet.
Eller var. For nu er 4 blevet til 3. Lige før høsten i 2020 hvor alt tegnede lyst for familien Mabileau, blev de med et lammende hammerslag ramt af tragedien. Frédéric Mabileau styrtede med sin lille flyvemaskine på flyvepladsen i Saumur og døde af sine kvæstelser inden hjælpen nåede frem, og således nåede Frédéric kun at blive 53 år.
Frédéric var stjernen blandt de mange Mabileau’er i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, og Guillaume Lapaque, den tidligere direktør for "Syndicat des vins de Bourgueil", fortæller, at han var underrettet om, at det toneangivende vinmagasin "Revue du vin de France" overvejede at give Frédéric den 3. stjerne og dermed løfte vingården op i Frankrigs absolutte elite. Denne anerkendelse er nu udsat på ubestemt tid.
Høsten i 2020 blev klaret med hjælp fra familie og de andre vinproducenter Saint-Nicolas-de-Bourgueil og i kælderen er det nu Rémy Mabileau, som skal forsøge at løfte arven efter sin far. Vi håber det lykkes således at vi også fremover kan tilbyde dejlige u-forcerede Cabernet Franc vine fra dette Domaine og nyde fornemmelsen af, at der ikke har været noget hastværk med at få vinene gjort klar, og at det bestemt heller ikke haster med at få dem nydt. Det er bare autentisk Cabernet Franc fra Loire på den allerbedste måde.
“Having visited Frédéric during harvest I have seen his dedicated approach to the picking and sorting, and I have witnessed his meticulous attention to detail first-hand. With that in mind, it is not surprising to me that he makes a range of wines of such obvious appeal. Les Rouillères is frequently delicious, bright and breezy, yet also pure and worthy of our drinking time. For more serious occasions, Eclipse offers a more potent vinous experience. Whichever cuvée you choose, however, the wines all offer top quality for their respective appellations, with pleasure aplenty in the glass”. Chris Kissack "The Winedoctor" - Marts 2017
"L'éclat de l'authentique Cabernet Franc de Loire" La Revue du vin de France #647 – Februar 2021
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Anjou er en stor appellation i den vestlige del af Loiredalen mellem Muscadet og Touraine. Appellationen dækker en bred række af vine fra tørre mousserende, tørre og søde hvide, tørre og søde rosévine (omend de har deres egne appellationer i form af Rosé d'Anjou og Cabernet d'Anjou) samt tørre rødvine. Chenin Blanc er hoveddruen blandt de grønne sorter evt med lidt Sauvignon Blanc og Chardonnay i blandingen, mens de røde laves på Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon samt lidt Gamay.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter