Fakta
- 6 stk. 1.249,50
Barbera d'Asti Ca di Pian ØKO
- 6 stk. 1.249,50
245,-
326,67 pr. l.
6 stk.
1.249,50
208,25 pr stk.
Spar 220,50
Beskrivelse
Barbera Ca' di Pian kom på markedet tilbage i 1987 som en af de ypperste ambassadører for den dengang nye bølge af fadlagrede Barbera-vine, og med årene er den blevet en referencevin, som alverdens vinelskere bliver ved at vende tilbage til, når de lige skal have opfrisket, hvor delikat arbejdet med fadene og Barbera-druernes friske syre kan udføres.
Samtidigt er Ca' di Pian en vin, som selv i de mindre årgange præsterer på et imponerende niveau, og ofte leverer vinen en omfavnende charme, som mange af de andre producenter må nøjes med at drømme om.
Druerne kommer fra en række parceller med mellem 35 og 40 år gamle vinstokke omkring Castagnole og Costigliole d’Asti, som i årevis har været kultiveres efter bæredygtige principper, hvilket blandt andet betyder, at såvel herbicider som pesticider altid har været bandlyst oppe på skråningerne. Læg dertil, at man nu er ved at få formalia på plads, således at det økologiske stempel kan komme på flaskerne.
Druerne plukkes i hånden med en soignering såvel ude i vinmarken som nede på vingården, hvor alle stilke fjernes forud for gæringen i rustfri såkaldte roto-fermentorer. Vinen er modnet i 12 måneder i brugte franske fade inden den endelige cuvée er sammenstukket i stål. Vinen er filtreret inden aftapningen på flaske og først frigivet til salg efter yderligere 6 måneders afrunding for at sikre, at den rette balance er til stede, når vinen rammer forbrugerne.
En stilsikker og som altid meget flot, aromatisk og saftig Barbera med masser af varme solmodne bær hvor druens friske syre smukt bliver passet op af den afdæmpede men nærværende fadbehandling og den tålmodige modningsproces. Fyldig, smukt afrundet, men også med druens friske frugtsyre, som giver den en fin næsten feminin elegance, som man skal være svært tonedøv for ikke at holde af.
Fadlagret Barbera i almindelighed, og Barbera på dette niveau i særdeleshed, fungerer fremragende sammen med et utal af retter. Prøv den for eksempel sammen med dådyrfilet serveret med let syltede løg, abrikosgelé en kartoffelfondant og (hvis du kan finde en fin) morkel farseret med en krydret ragout på dyrets hjerte.
Producent
Giorgio Rivettis nærmest magiske trylleri først med Moscato, siden med Barbera og nu også med Nebbiolo og Sangiovese har taget verden med storm.
Giorgio producerer aromatiske, frodige og koncentrerede vine, der skaber umiddelbar begejstring straks de frigives til salg. Men det er også vine, der på forunderlig vis belønner dem, som vælger at vente på de ekstra dimensioner og de mere subtile aromaer, som flaskemodningen til overflod bringer til La Spinetta's røde topvine.
Det er næsten for godt til at være sandt, men anmeldelserne i den internationale presse har dokumenteret det gang på gang, og det er ganske vist: La Spinetta er i dag placeret helt oppe i toppen af hierarkiet ikke bare i Piemonte, men i hele Italien.
Rejsen mod tinderne begyndte i 1977 da Giuseppe og Lidia Rivetti producere de første 7.000 flasker Moscato d'Asti fra vinmarkerne på toppen af bakken La Spinetta. Vinen som i dag hedder Bricco Quaglia satte nye standarter for, hvor forfriskende en sød vin kunne være, og den dannede grundlaget for de lykkelige investeringer, som senere fulgte.
- I 1985 så markedet de første røde Barbera vine fra Asti.
- I 1989 fulgte Le Pin på Nebbiolo, Barbera og Cabernet Sauvignon, som et blændende eksempel på, hvad man kunne levere i den mere rummelige Langhe appellation.
- I 1995 kom så den første Barbaresco med det nu legendariske næsehornslignende væsen på etiketten, og siden er det gået stærkt.
- I 2000 blev der tilkøbt 8 interessante ha. i Barolo.
- I 2001 fulgte nærmest ved en tilfældighed 65 ha. med vinstokke og olivenlunde i Toscana.
- I 2011 blev det interessante Piemonte baserede Vermouth, Liquori og ikke mindst Spumantehus Contratto indlemmet i familien.
- 2018 blev nogle hektar erhvervet i bakkerne nede omkring Tortona i det allersydligste Piemonte med den unikke genopstandne druen Timorasso.
I de senere år har Spinetta ved at tilbageholde en del af Barolo og Barbaresco-produktionen, ved at tappe særlige Riserva udgaver på magnum flasker og ved at tilbyde pakning i særlige OWC-trækasser (Original Wood Casas) formået at bevæge sig ind i det såkaldte Fine Wine-univers, der oprindeligt var et fransk fænomen centeret omkring Bordeaux og Bourgogne.
La Spinetta spurtede således fantastiske 194 pladser frem på Liv-Ex listen i 2021, og tronede pludselig som nr. 8 i Italien og nr. 40 i det hele taget på listen over denne verdens mest interessante og efterspurgte vinhuse. En position som de ikke helt kunne forsvare i 2022, men alligevel…
Alt i alt er La Spinetta historien om en helt fantastisk rejse frem mod flere end 150 ha. med egne vinmarker, produktion af en bred vifte af appellerende vine fra 4 forskellige platforme, som nu til sammen begaver markedet med mere end 700.000 bæredygtigt og/eller økologisk producerede flasker om året.
I Løgismose lagde vi fra land med de mousserende vine fra Contratto i efteråret 2011. Siden fulgte først de øvrige vine fra Piemonte og til sidst også vinene fra Toscana, og i dag bestræber vi os på at føre et af de bredeste og dybeste udvalg af vine fra La Spinetta. Se det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barbera d'Asti er et vindistrikt i Piemonte i Nordvestitalien. Det dækker området omkring byen Asti og udelukkende vine lavet på min 85% Barbera. Resten kan udgøres af Freisa, Grignolino og Dolcetto. Terrænet er præget af bløde bakker og det meste Barbera dyrkes i 90-300 moh. Barbera er den mest plantede druesort i Piemonte, og trods den ikke nyder samme prestige som Nebbiolo fra Barolo og Barbaresco, kan den frembringe charmerende, saftige vine som, modsat Nebbiolo, er mere tilgængelige og mindre tanniske som unge. I forhold til det andet vigtige distrikt for Barbera, Barbera d'Alba, er Barbera d'Asti kendt for at være mere feminine, parfumerede og frugtige.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter