Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 745,-,-
Barolo Cru Villero
- Spar 20% - Før 745,-,-
596,-
993,33 pr. l.
745,-
Spar 149,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
92
Antonio Galloni - Oktober 2011
James Suckling
92
James Suckling - Maj 2011
Vinous by Antonio Galloni
92
Antonio Galloni - Oktober 2011
Jancis Robinson
17
Walter Speller - Juni 2011
Beskrivelse
"The bouquet is broad and pleasant, with scents of wilted flowers and vanilla; in the mouth it is full and the sweet tannins make it complete", sådan beskriver Achille Boroli denne Villero fra 2007. Achille havde ellers slået sig på ejendomsadministration, men blev fanget af forældrenes passion for det gode liv i almindelighed og vin i særdeleshed, og siden årtusindskiftet har det mere end nogen anden været ham der har forvandlet Cascina La Brunella fra forglemmelighed til en vingård, som både de nationale og internationale anmeldere gerne besøger og efterfølgende lovpriser, hvilket har givet selvtillid nok til at flager med sloganet ”Baroli Il Re delle Collina" – (Baroli Bakkernes Konge), med fin reference til det berømte ordspil "Il Re Dei Vini, Il Vino Dei Re" (vinenes konge, kongernes vin).
Her er det den ene af familiens 3 enkeltmarksvine. Nærmere bestemt Villero, som er et af de historiske voksesteder i Barolo, og samtidig det sted, der står familien nærmest, forstået på den måde, at der er tale om 0,8 ha. på skråningen, som man kigger ned over fra panoramavinduerne i smagelokalet på hjørnet af det nye vinifikationscenter.
Villero ligger med syd, sydvest vendt eksponering som den næste højderyg nord for det mægtige Bussia kompleks. Lige som på Bussia står de efterhånden 35 år gamle vinstokke i de berømte lag af ler og mergel, der holder så godt på fugten at selv lange perioder med tørke ikke er noget problem.
Der er tale om manuel høst med soignering af klaserne både oppe på Cerequio og fremme på vingården. Alle stilke fjernes og efter en let knusning af druerne gæres der i thermoregulerede rustfri ståltanke hvor også den malolaktiske gæring overstås inden vinen via tyngdekraften løber ned til fadene i kælderen. Der er afhængig af årgange tale om 20-24 måneders modning i en blanding af nye og én gang brugte 1.000 liters fade og ældre 1.500 og 2.500 liters fade fra Slavonien og Frankrig fade frem mod det tidspunkt hvor den endelige cuvée sammenstikkes og tappes flaske. Herefter følger mindst 12 måneders yderligere modning inden vinen frigives til salg.
En smuk rubinrød Barolo som fortjener de store glas, og selvom vi nu er mere end 10 år ude ad livslinjen beder den stadig om lidt tålmodighed når den skænkes. Den skal ligesom finde sig selv, men så kommer den ellers også flyvende, og dette er en spændende vin at stikke næsen ned i igen og igen. Falmende duftroser, violer og kamille, syrlige sorte kirsebær, ribs bliver løftet af skovbundens svampe og tjæret tovværk fra gamle dage og de altid nærværende men efterhånden søde og velafbalancerede tanniner.
Producent
Boroli di Cascina La Brunella er ikke en af de historiske ejendomme i Barolo, som stolt kan berette om tidligere generationers slid og slæb i vinmarkerne og efterfølgende forvandling fra fattige vinbønder til velhavende vinmagere.
Tværtimod er der tale om en piemontesisk familie af iværksættere som i 150 år har haft succes og tjent betydelige summer først i tekstilindustrien og siden i forlagsbranchen. Op gennem 1990’er blev den 5. generation i familien i form af Silvano og Elena Boroli imidlertid langsom klar over, at de gerne ville noget andet. Som Silvano formulerede det, ville de gerne ”få tidens skøre rytmer lidt på afstand”, og da både Silvano og Elena var passionerede livsnydere og vinelskere lå det lige til højrebenet, at de skulle vie resten af deres liv til et nyt projekt som skulle kredse om vin og gastronomi i den rækkefølge.
I 1997 købte de derfor vingården Cascina La Brunella, der ligger naturskønt på en bakketop oppe bag Castiglione Falletto i hjertet af Barolo-distriktet og efterfølgende også Locanda del Pilone, der ligger lige så drømmeagtigt smukt på toppen Madonna di Como 4 kilometer syd for Barbaresco.
En passion var blevet til et job og siden årtusindeskiftet har de været på en forunderlig rejse, som nu bliver videreført af den 6. generation i skikkelse af sønnen Achille Boroli. Han havde ellers slået sig på ejendomsadministration, men blev fanget af forældrenes passion, og har siden han blev en del af projekt i 2000 efteruddannet sig først som sommelier og siden indenfor vindyrkning og vinproduktion. Familien taler ikke så meget om de bump de oplevede de første år, men vi fornærmer dem næppe ved at nævne, at heller ikke de lige kunne producere vin i verdensklasse fra den ene dag til den anden, og at de i starten næppe sat det rigtige hold.
Det blev derfor vin og gastronomi i den omvendte rækkefølge i det at den japanske, men italienske skolede kok Masayuki Kondo i 2012 skaffede Locanda del Pilone en stjerne i Michelin guiden, samtidigt med at vinkortet, der allerede dengang havde passeret de 1.000 numre, fik løftet restauranten ind i det eksklusive netværk ”Krug-Ambassade”.
Det fik Achille til at fundere over om ikke driften af vingården var funderet lidt for meget på tradition frem for innovation, og i forbindelse med 2012-høsten besluttede han sig for radikale ændringer både omkring arbejdet med vinstokkene og arbejdet i vinkælderen med henblik på at profilere vinene i almindelighed og vinene fra de 3 enkeltmarker i særdeleshed.
Planen var og er stadig, at Boroli ud fra devisen ”kompromisløs kvalitet” skulle tælles med blandt de bedste producenter i Barolo, og her næsten 25 år efter den spæde start, og efter mange, mange anmelderroser er de så langt, at Achille vover at flage det nye slogan ”Boroli Baroli Il Re delle Collina" – Boroli Barolo Bakkernes Konge”.
Boroli di Cascina La Brunella kultiverer i underkanten af 10 ha. og bortset fra nogle rækker med Chardonnay lige nedenfor den nye kælder (fra 2006 og beklædt med egestave der er konserveret i Barolo) handler det udelukkende om Nebbiolo og der produceres blot 6 forskellige vine.
- Chardonnay Bel Ami (1,6 ha.)
- Langhe Nebbiolo (1,3 ha.)
- Barolo (1,6 ha.)
- Barolo Brunatta (2,8 ha.)
- Barolo Cerequio (1,3 ha.)
- Barolo Villero (0,8 ha.)
Løgismose har importeret vine fra Boroli di Cascina La Brunella siden foråret 2022. Du finder vores aktuelle udvalg her.
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barolo er et vindistrikt i Piemonte i det nordvestlige Italien. I de rullende bakker omkring byen Barolo syd for Alba produceres noget af Italiens fineste rødvin, og kun Nebbiolo druen må anvendes. Den plantes sædvanligvis på de bedste dele af sydvendte skråninger. Jordbunden varierer i distriktets 5 kommuner fra kalksten og mergel i La Morra og Barolo til mere sandsten i Castiglione-Falleto, Serralunga d'Alba og Monforte. Distriktet er kendt for aromatiske, tanniske og længelevende rødvine, omend der særligt de seneste år er kommet producenter på banen, der laver vine, som er hurtigere drikkeklar end tidligere tiders. Barolo skal pr lov lagres min 38 måneder hvoraf de 18 skal være på fad.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter