Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 7.522,50
Chablis Les Preuses Grand Cru - Magnum
- 6 stk. 7.522,50
1.475,-
983,33 pr. l.
6 stk.
7.522,50
1.253,75 pr stk.
Spar 1.327,50
Beskrivelse
Det er en livslang øvelse at prøve at gøre sig til ekspert på Bourgognes mange små distrikter og enkeltmarker. De er kommet til verden, som resultatet af et finurligt spil mellem på den ene side de enkelte markers reelle potentiale og på den anden side politiske og menneskelige hensyn.
Dog er de fleste enige om at man har ramt skiven da de 7 marker på den sydvendte skråning lige nord for byen fik status af Grand Cru, mens 46 andre måtte nøje med Premier Cru. Den 11,43 ha. store Les Preuses ligger i den nordlige ende af Grand Cru skråningen og er måske mindst berømte af 7. Ikke desto mindre er der flere end 30 producenter som tilbyder vine fra Les Preuses enten fra egne eller købte druer.
Brocard har ikke selv vinstokke på Les Preuses, men samarbejder med en producent som har sine vinstokke oppe på den stejleste del af skråningen tæt på Fourchaume. Høsten er manuel og druerne sorteres en ekstra gang nå de ankommer til Brocard. Herefter får den frit løbende most fra den pneumatiske presse får lov til at sætte sig inden gæringen i rustfrit stål uden tilsætning af fremmede gærstammer. Efter den malolaktiske gæring også er vel overstået flyttes den ene halvdel af vinen til 800 liters beton æg mens resten ser brugte Demi-Muid (600 liter) i 14 måneder inden den endelige vin sammenstikkes, filtreres og tappes på flaske.
Les Preuses er ofte, og også i den udmærkede 2010-årgang (94 point hos Robert Parker og 93 point i Wine Spectator) en af de fyldigste vine fra Brocard. Så fyldig at mange eksperter regelmæssigt placerer vinen i Meursault eller i en af Montrachet-kommunerne hvis de smager den blindt.
En vin som er på vej mod flot modenhed og bestemt er et klassisk og veloplagt match til næsten alle serveringer med fisk og skaldyr. Både dem med de fyldige klassiske saucer og dem hvor der bare skal skabes en symbiose mellem vinens subtile dybde og havdyrenes sødme.
Producent
Jean-Marc Brocard er et meget gæstfrit menneske, der altid byder velkommen i sin kælder, byde på et glas og måske en smuk rundtur i hans marker hvis vejret tillader det. Han bruger de mest moderne metoder når de mange vine kommer til verden i det store og topmoderne produktionsanlæg på Domaine Sainte Claire.
Alle processer er elektronisk overvågede og der er total kontrol med temperaturen i alle de rustfri ståltanke hvori druerne fra de mange forskellige parceller vinificeres hver for sig for at transformere de enkelte vinmarkers særpræg videre til de færdige vine.
Jean-Marc Brocard siger, at "Sandheden om en vin ligger gemt i den jord, som vinstokkene vokser i" og fortsætter: "Vores dygtighed i kælderen og teknikken er selvfølgelig vigtig, men det er kun instrumenter vi bruger til formidling, og dybest set er vin et produkt af den jord hvori vinstokkene vokser. I Chablis er jordbunden usædvanlig. Ja der findes ikke noget tilsvarende noget andet sted i verden, og derfor er jeg sikker på at fremtiden tegner lyst for Chablis også i det nye årtusinde."
Jean-Marc er med andre ord en af de varmeste fortalere for begrebet "terroir". Han mener, det er jordens særlige rigdom på kalksten med indlejringer af millioner af bittesmå maritime fossiler, der giver Chablis sit unikke aromaspil, og derfor har brugen af fade længe været bandlyst.
I 2008 blev vinmageren Patrick Piuze imidlertid erstattet af Nadine Gublin, der også arbejder for Martin Prieur på Domaine Jacques Prieur, og det har medført, at det fadfri regime nu er slut, og erstattet af en filosofi hvor 15-20 % af materialet til Grand Cru vinene modtager op til 18 måneders fadlagring.
Jean-Marc er ud af landbrugsfamilie fra Côte d´Or, men hans familie dyrkede ikke vin. Det var først da han giftede sig med barndomsveninden Claudine, og hans svigerfar, som var vinbonde i St-Bris-le-Vineux, forærede han 1 ha. med vinstokke i bryllupsgave, at eventyret begyndte.
Siden er det gået stærkt, og i dag er Domaine Brocard med sine 150 ha. og mere end 500.000 årlige flasker en af de mest betydende producenter i Chablis både kvantitativt og kvalitativt. Alligevel er det stadig et familieforetagne og Jean-Marc har haft det held at se at hans nu voksne børn, sønnerne Stéphane og Julien samt datteren Céline og nu også hans svigersøn Fréderic Gueguen alle satser på at videreføre hans livsværk.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chablis er et historisk vinområde i det centrale Nordfrankrig. Rent administrativt tilhører Chablis Bourgogne, om end området geografisk ligger tættere på Champagnes sydligste vinmarker og distancen til det centrale Bourgogne, Cote d'Or, er ca 100 km. Af samme årsag er klimaet i Chablis køligere, og appellationen dækker udelukkende hvidvin lavet på Chardonnay. Jordbunden i de centrale og bedste marker er domineret af den fossilholdige Kimmeridge ler, mens randområderne har større forekomster af Portlandian jord, der overordnet set anses for ikke at kunne give samme høje kvalitet i den færdige vin som Kimmeridge leren. I Chablis findes 4 appellationer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis, og som det er sædvane for Bourgogne, er status afgjort af markernes beliggenhed og jordbundsforhold. Vinene er sjældent fadlagrede (med undtagelse af visse Grand Cru vine), og fremstår med lettere krop og mere syre end de hvide Bourgognevine fra Cote d'Or .Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter