Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 7.624,50
Champagne La Grande Année Brut
- 6 stk. 7.624,50
1.495,-
1.993,33 pr. l.
6 stk.
7.624,50
1.270,75 pr stk.
Spar 1.345,50
Anbefalinger
Richard Juhlin Champagne Club
94-96
Ricard Juhlin - Februar 2022
Falstaff Magazin
97
Anne Krebiehl MW - Januar 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
95
William Kelley - Marts 2022
Beskrivelse
Bollinger’s Vintage La Grande Année, der som navnet antyder kun produceres i de bedste år, er en af de mest berømte og elskede årgangschampagner på markedet, og efter den fremragende 2008’er har forventninger blandt alle dem der værdsætter vines let oxidative stil været tårnhøje. 2012’eren var (næsten) på samme niveau og bliver vi så begavet med 2014’eren som er en af de største triumfer i den noget mere komplicerede årgang.
En af vinens allerbedste venner er den svenske Champagne ekspert Richard Juhlin, som smagte vinen i februar 2022. Hans begejstring er smittende, og vi overlader gerne ordet til eksperten:
“I belong to the group of people that believes that Bollinger above all shows its greatness in lighter and more elegant vintages as the inherent Pinot-driven masculine power they possess is always sufficient. In the grand generous vintages, one must fight hard to hold back the rumbling force and maintain freshness and sublime details. 2014 is a textbook example in the lighter category. Many champagnes from 2014 are simply too light, vague, and floral in nature, but this does not apply in any way to Bollinger La Grande Année. Here, they have beautifully navigated their way between the grains of the vintage and instead focused on its merits. The champagne is thus clearer and more elegant with a higher proportion of Chardonnay from Chouilly and Oiry than usual to include and embrace the citrusy and floral sides. The extremely intense aroma is otherwise dominated by a marked air of sea breezes, sea urchins, oyster shells, iodine and gunpowder smoke originating from Verzenay. There is also a light note of hazelnut and leather from Aÿ. The combination of these pillars and all complementary villages also gives a delicate fruit with hints of orange citrus, peach, and Mirabelle plum. The aromas come again in the fine and medium-bodied taste with an added note of the finest vanilla and fresh cep in olive oil. Overall, this is an extremely beautiful and complex Bollinger on the finer and more elegant half of the whole. I love how you find new little details in a harmonious simplicity with each new sip. Fascinating and beautiful already, grand as R.D. in 10 years or more and without a doubt one of the vintage's rare hits.”
Druerne plukkes i hånden fra 19 forskellige Grand Cru og 1. Cru vinmarker omkring Aÿ og Verzenay for Pinot Noirs vedkommende og omkring Le Mesnil-sur-Oger og Cramant når det kommer til de hele 39% Chardonnay, som er sluppet med ind i drueblandingen i 2014. Frugten fra alle parceller gærer og modner i gamle egefade og når den endelige cuvée er sammenstukket og vinen er blevet fyldt på flasker med den afmålte mængde gær og sukker forsegles alle flasker som noget ganske særligt med Champagnepropper. Vinen modner herefter i knap 9 år inden flaskerne ved håndkraft rejses til lodret og - stadig ved håndkraft - før løsnet proppen for at blive efterfyldt med en dosage på 8 g. pr. liter.
Producent
Champagne Bollinger er grundlagt tilbage i 1829 i landsbyen Ay og gemmer på episke fortællinger både fra dengang og fra de seneste små 50 år, hvor den britiske hemmelige agent i Hendes Majestæts tjeneste, James Bond, har medvirket til en uhyggelig effektiv markedsføring, der nåede sin foreløbige kulmination i 2015, da den særlige Champagne Brut édition limitée, Spectre 007, millésime 2009 blev frigivet med det berømte ”007Revolver” logo på kapslen.
I det hele taget har Champagne Bollinger godt fat i briterne. Siden 1864 Har Bollinger været den officielle leverandør til domstolene i England, og da Edward VII blev kronet i 1902 blev der skænket Bollinger, og da Prins Charles og Lady Diana Spencer fejrede deres bryllup skete det med den særlige Bollinger Récemment Dégorgé 1973.
Trods mange fristende og flatterende tilbud har familien bag Bollinger valgt at holde fast, og lige nu er det den 6. generation, som regerer og resolut håndhæver den totale uafhængighed, blandt andet via opkøb af andre spillere i branchen som f.eks. Champagne Ayala, Domaine Chanson i Beaune, Langlois-Château i Saumur, Château de Fontaine-Audon i Sancerre og Delamain i Cognac der nu alle er en del af Bollinger-familien.
Bollinger ejer 166 ha. beliggende i Marne og druerne herfra dækker 60% af husets aktuelle behov. 85% af markerne er klassificeret som Premier Crus og Grands Crus og 65% af druerne er Pinot Noir, som dermed sætter sit markante præg på de forskellige cuvéer.
Et andet fællestræk er den tålmodighed der regerer i de 6 km. lange underjordiske gange under hovedsædet i Ay. Dels går der op til et år inden vinen bliver hældt på flaske for at gennemgå den anden gæring, dels har man besluttet at en stor del af den såkaldte ”vin de reserve”, der bruges til justeringer ikke må vente på fade eller i tanke. I stedet fyldes den på magnumflasker for siden – efter 2, 5 eller 10 år - at fungerer som et omstændeligt og helt unikt krydderi til de forskellige cuvée’er. Således antages det, at der lige nu ligger flere end 750.000 af reserven og venter.
Tyson Stelzer, der er vor tids måske mest indsigtsfulde og kompetente Champagne ekspert (undskyld Richard Juhlin) placerer Bollinger helt i top i The Champagne Guide (2020-2021) og noterer:
"It's another world at Bollinger. Take everything you know about large champagne houses, the way champagne tastes, the way it's fermented, the way it's aged, even the ownership of the vineyards and the companies, and brace yourself for a very different story at Bollinger. I've met with the good Bollinger folk countless times over the past decade in Australia and in their illustrious maison in Aÿ, and on every occasion I have been astounded by the pace of change. If Bollinger wasn't your style ten years ago, come hither! There's never been a better time to bask in the glory of this legendary house. These are ravishing champagnes that now rank high among the very best of the region. James Bond, you've finally got it right. For a champagne of breadth, depth and grandeur, and one that is readily available and affordable, Bollinger is in a world of its own. It's no surprise the house is setting new sales records in value and volume and cannot keep up with demand, imposing allocations in every market. Coteaux Champenois aside, my lowest score on any of the dozen Bollinger cuvées I've rated this year is 96 points, a record no other house besides Krug itself could claim."
Endelig er et af de mest berømte citaler i vinens verden også knyttet til Bollinger og det hænger på væggen i mange hjem hvor et eller flere medlemmer af husstanden elsker Champagne. Det er fra Élisabeth Law de Lauriston-Boubers som giftede sig med Jacques Bollinger og blev til Lily Bollinger og general manager i perioden 1941-71 efter Jacques gik bort i 1941 blot 48 år gammel:
"Jeg drikker Champagne Bollinger, når jeg er lykkelig. Og jeg drikker den også, når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene; og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig - undtagen når jeg er tørstig."
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter