Fakta
Champagne Rosé Grand Cru Avize & Ambonnay Brut
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
96
Bedømmelsen gælder en flaske (2014) degorgeret i september 2019. Antonio Galloni - November 2020
Beskrivelse
På grund af meget stor efterspørgsel og hastigst stigende priser tilbyder Løgismose ikke Champagne fra Selosse i webshoppen. Ring til os på tlf. +45 3332 9332 ellers send en mail til salg@loegismose.dk. Så giver vi dig dagsprisen og belyser dine muligheder for at erhverve nogle få flasker.
I denne Champagne Brut Rosé sniger Pinot Noir druerne sig ind I kælderen hos Blanc de Blanc specialisten Anselme Selosse.
Vinen er for 90%'s vedkommende sammenstukket af Chardonnay fra Avize i 2 forskellige årgange og 10% Pinot Noir fra Ambonnay ligeledes fra 2 forskellige årgange. Vinen gærer delvis i brugte fade og modner derefter 60 måneder på flasken frem mod dégorgement og en dosage på er for en rosé beskedne 4-6 g/l alt efter balancen i det aktuelle Lot.
Resultatet er en kontroversiel næsten rødvinsagtig Rosé - ikke så meget i udseendet og duften, men i munden. Den er smukt skummende når den skænkes og står derefter med fine små og vedvarende bobler. Meget ekspressiv duft med noter af søde kiks, hindbær, jordbær, passion frugt og noget mere syrligt, måske ribs. Derpå virker fad aftrykket endnu mere markant i munden end næsen lod os ane og det let oxyderede udtryk, der bliver båret frem af moden citrus og stor mineralitet er kraftigt, nærmest muskuløst.
En sjældent udbudt Champagne som man enten beundrer, elsker eller lige skal lære at kende, og under alle omstændigheder en Champagne som man bør smage hvis man vil prøve at forstå hvorfor Anselme Selosse er blevet et ikon på linje med Jean-François Coche i Bourgogne og Marcel Guigal i Côte Rôtie.
Producent
Jacques Selosse er et lille familiefirma, som er blevet en institution i vinens verden selvom de længe opererede fra blot 6 ha. vinmarker omkring Avize og en produktion på kun små 40.000 flasker.
I dag er der blevet tilkøbt yderligere interessante parceller og produktionen nærmer sig 80.000 flasker. Selvom det stadig ikke er meget fylder Jacques Selosse rigtig meget, når det handler om kvalitet og modernisme i Champagne. Det er Anselme Selosse - uddannet på Lycée Viticole i Beaune - som nu forsøger at skabe en række vine, som, eksponerer de subtile aromaer vi ellers kun finder i de bedste vine fra Mersault og Montrachet.
Hos Selosse er alt håndarbejde, druerne er håndplukket og den første gæring finder altid sted i egefade. Den ny vin forbliver "sur lie" i mindst 6 måneder med omrøring i fadet en gang om ugen, og først derefter starter den op til 7 år lange rejse frem mod "degorgement".
En af Anselmes nyskabelser har været indførelsen af et såkaldt "Solera system" til husets "Vin de Reserve". I dette system bliver en tredjedel af den eksisterende "reserve vin" brugt i årets "non-vintage cuvée", og herefter bliver den ledige plads erstattet af vine fra den seneste årgang. Dette betyder, at "reserve vinen" hos Selosse år efter år er blevet mere kompleks, og resultatet er blevet en række vine, som reelt har udvidet den mulige aromaprofil for Champagne.
Alle Selosse Champagner - undtagen La Cote Faron (tidligere Contraste) og Non Vintage Rosé - er fremstillet af 100% Chardonnay, og udtrykket er tørt og præget af en markant mineralitet, som den kalkrige undergrund omkring Avize begaver vinene med.
Resultatet er yderst finesserige og altid smukt balancerede vine, der alle udvikler sig smukt 5 til 10 år efter frigivelsen, måske mere.
Champagnerne (opdateret november 2022)
Blanc de Blancs og Assemblages:
- Initial: Anselmes "klassiske" Avize Brut, med lang lagring i flaskerne, både før og efter disgorgement. Sammenstik af 3 årgange. Frigives typisk i gennemsnit 5 år efter den seneste årgang, der indgår i blandingen.
- Substance: Anselmes har kaldt denne cuvée for ”Essensen af Avize i én Champagne”. Altid udelukkende frugt fra Avize, altid Chardonnay og altid sammenstukket af vine fra en Solera etableret i 1987.
- Version Originale: Fra højt beliggende parceller på Avize-skråningen. Sammenstik af 3 på hinanden følgende årgange, der lagres mindst 42 måneder i flaskerne og degorgeres med lille eller ingen dosage. Frigives typisk 6 år efter den seneste årgang i blandingen.
- Millésime: Selosses eneste årgangs Champagne. Oprindeligt en Blanc de Blancs hvert år funderet på frugt fra de samme 2 parceller i Avize. Men fra og med 2007-årgangen er der tale om et sammenstik, der i princippet kan komme fra alle Selosse parceller og nu er op mod 10% Pinot Noir blevet inviteret med.
- Rosé: Sammenstukket af Chardonnay fra Avize og Pinot Noir fra Ambonnay begge i 2 på hinanden følgende årgange. Frigives typisk i gennemsnit 5 år efter den seneste årgang, der indgår i blandingen.
Les Lieux-Dits:
Selosse producerer Champagner fra 6 forskellige Lieux-Dits. I princippet 6 enkeltmarks Champagner som handler om at demonstrere det enkelte terroirs betydning for smagen. Alle sammenstikkes af vine fra 6 små Solera systemer for at minimere indflydelsen fra de skiftende årgange.
- Le Mesnil "Les Carelles": Udelukkende Chardonnay, med frugt fra 2003-årgangen som den først i Solara-systemet.
- Aÿ "La Côte Faron": Udelukkende Pinot Noir, med frugt fra 2003-årgangen som den først i Solara-systemet. (hed de første år "Contraste").
- Ambonnay "Le Bout du Clos" ": Udelukkende Pinot Noir, med frugt fra 2004-årgangen som den først i Solara-systemet.
- Cramant "Chemin de Châlons": Udelukkende Chardonnay, med frugt fra 2005-årgangen som den først i Solara-systemet.
- Avize "Les Chantereines": Udelukkende Chardonnay, med frugt fra 2005-årgangen som den først i Solara-systemet.
- Mareuil-sur-Aÿ "Sous le Mont": Udelukkende Pinot Noir, med frugt fra 2005-årgangen som den først i Solara-systemet.
Løgismose har tilbudt Champagne fra Selosse i hele det nye millennium, og du finder det aktuelle sortiment her. Men bemærk at Guillaume Selosse gerne ser, at en overvejende del af familiens stærkt limiterede Champagner nydes på restauranter, og at vi derfor har besluttet at frakoble direkte køb på hjemmesiden. Du er velkommen til at sende en mail til salg@loegismose.dk, hvis du ønsker at forhøre dig om dine muligheder for at erhverve enkelte flasker Champagne fra Selosse.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.