Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 3.799,50
Chassagne-Montrachet Rouge Morgeot 1. Cru
- 6 stk. 3.799,50
745,-
993,33 pr. l.
6 stk.
3.799,50
633,25 pr stk.
Spar 670,50
Beskrivelse
Domaine Piguet-Girardin daterer sig tilbage til 1985 og den lille bindestreg dækker over en kærlighedshistorie mellem Dominique Piguet og Anne-Marie Girardin, som førte til, at de etablerede deres egen vingård tilbage i 1985. Med årene er det blevet til næsten 13 ha. fordelt på en række små parceller i 7 forskellige kommuner og 17 forskellige vine, som i dag bliver produceret af deres søn Damien, som blev den 11. generation i de sekulære traditioner i Piguet-familien, da han vendte hjem til gården i 2016.
Selvom produktionen fortsat konventionel, arbejder Damien med en voksende bevidsthed om bæredygtighedens nødvendighed efter de principper, som franskmændene kalder "La Lutte Raisonnée", og derfor er kunstgødning nu fortid ligesom de forskellige forebyggende behandlinger forsøges begrænset til det nødvenlige.
Piguet-Girardin har en enkelt parcel med Pinot Noir på den ellers Chardonnay dominerede 58 ha. store Premier Cru Morgeot i Chassagne-Montrachet, der fungerer som en slags paraply for hele 20 små Lieux-dits, som producenterne frit kan vælge, om de vil flage eller undlade at flage på etiketterne. Piguet-Girardin vælger det sidste, selvom der udelukkende er tale om frugt fra den allersydligste Lieux-dits, det 2 ha. store såkaldte Clos Charreau (eller Chareau), som ligger helt ud til Route de Chassagne, der adskiller det liden kendte Clos fra de 2 mere kendte Premier Cru marker La Comme og Les Gravières i Santenay.
Der er tale om 0,48 ha. plantet i 1978, og vinstokkene står med en tæthed svarende til 10.000 pr. ha. og er opbundet i "Cordon de Royat". Bladene trimmes på solsiden af vinstokkene fra midten af juli og frem for at ensarte modenheden og reducere mulighederne for udbrud af råd.
Høsten er manuel med en dobbeltsortering af frugten, dels i vinmarken dels på et vibrerende bord foran La Cuverie, hvor de smukkeste klaser (gerne 20-30% af den totale mængde) tages fra inden stilkene fjernes fra resten. Herefter mødes de hele klaser med de let knuste druer i gæringstanken hvor temperaturen holdes lav i op til en uge for aromaudveksling og bundfældning. Herefter hæves temperaturen hvorefter mosten forvandles til vin i løbet af en 2-3 uger. Herefter følger 12 måneders fadlagring (20% nye fade) frem mod sammenstik af den endelige cuvée, en let filtrering og aftapningen på flaske.
En ganske intens og pænt koncentreret Chassagne-Montrachet med modne hindbær, kirsebær og kirsch både i næsen og i munden, og dertil meget fint doserede noter af vanilje og nødder fra fadene nedenunder hele herligheden. Aromatisk, ganske koncentreret og i efteråret 2022 måske en smule tilbagelænet forstået på den måde, at den belønner lidt tid i glasset og tålmodighed fra den, der har befriet flasken for proppen eller endnu bedre dem, der vælger at gemme vinen væk et år eller to.
Producent
Piguet-Girardin ligger i Auxey-Duresses 7 kilometer fra udenfor Beaune nær den berømte "Route des Grands Crus", men det er ikke et af de historiske domæner i Bourgogne. Det daterer sig kun tilbage til 1985 og den lille bindestreg dækker over en kærlighedshistorie mellem Dominique Piguet og Anne-Marie Girardin. De kom begge fra familier med sekulære vinfremstillingstraditioner (gennem henholdsvis 10 generationer i Auxey-Duresses og 7 generationer i Santenay), og selvom de kun var midt i tyverne, drømte de ligesom så mange andre om løsrivelsen. Om at starte for sig selv.
Med hjælp fra begge familier i form af brugsret til nogle af familieparcellerne samt arveforskud, som blev vekslet til flere parceller lykkedes det skabe et fundament på knap 6 ha., og dermed blev det 7. domæne med relation til Piguet-familien alene i Auxey-Duresses en realitet i en undseelig lade (i en parentes bemærket ikke langt fra Charles Noellat, der på samme tidspunkt forhandlede om et eventuelt salg til den ikoniske Lalou Bize-Leroy).
I begyndelsen af 90'erne fandt de sammen med en invester, som opkøbte yderligere parceller, som Dominique og Anne-Marie efterfølgende kultiverede, og det var en god deal, lige ind til investoren røg ud i økonomisk uføre og så sig nødsaget til at sælge ud. Det unge par havde ikke råd til at købe, og overnight måtte de se sig slået næsten tilbage til start. Herefter fulgte nogle svære år, hvor både Dominique og Anne-Marie havde adskillige jobs ved siden af, men det lykkedes dem at holde fast i drømmen.
De oprindelige 6 ha. er således langsomt blevet til næsten 13 ha. fordelt på en række små parceller i 7 forskellige kommuner og frugten herfra materialiserer sig i 17 forskellige vine, som i dag bliver produceret af deres søn Damien, der efter studietiden vendte hjem til gården og i 2018 formelt blev den 11. generation i de sekulære traditioner i Piguet-familien.
Produktionen på Domaine Piguet-Girardin er fortsat konventionel, men med en voksende bevidsthed om at praksis kan belaste miljøet, og derfor er kunstgødning nu fortid ligesom de forskellige forebyggende behandlinger forsøges begrænset til det strengt nødvenlige efter de principper, som franskmændene kalder "La lutte raisonnée".
Vinstokkene står med en tæthed svarende til 10-11.000 pr. ha., og der opbindes i "Simple Guyot" for Chardonnays vedkommende den lidt mere nærige "Cordon de Royat" på de bedste parceller med Pinot Noir i Santenay og Pommard. Overalt trimmes bladene på solsiden af vinstokkene fra midten af juli og frem for at ensarte modenheden og samtidig reducere mulighederne for udbrud af råd, og når den tid kommer er høsten manuel med en dobbeltsortering af frugten, dels i vinmarken dels på et vibrerende bord foran La Cuverie for at sikre at kun den sundeste frugt indgår i produktionen.
Domaine Piguet-Girardin producerer 40-45.000 flasker om året fordelt på følgende vine:
hvide:
- AUXEY-DURESSES BLANC
- BOURGOGNE ALIGOTE
- BOURGOGNE CÔTE D'OR
- CHASSAGNE-MONTRACHET 1ER CRU Morgeot
- MEURSAULT 1ER CRU Les Bouchères
- MEURSAULT 1ER CRU Charmes
- MEURSAULT
røde:
- AUXEY-DURESSES ROUGE 1ER CRU Les Grands Champs
- AUXEY-DURESSES ROUGE
- BOURGOGNE CÔTE D'OR
- CHASSAGNE-MONTRACHET 1ER CRU Morgeot
- MARANGES
- POMMARD 1ER CRU La Chanière
- POMMARD
- SANTENAY 1ER CRU Clos Rousseau
- SANTENAY 1ER CRU La Comme
- SANTENAY
Løgismose har importeret vine fra Domaine Piguet-Girardin siden foråret 2022. Du finder vinene som vi aktuelt har i sortiment her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chassagne-Montrachet er en kommune appellation på Cote de Beaune i den sydlige del af Cote d'Or. Chassagne referer til byen af samme navn og Montrachet til en af kommunens fineste marker, Le Montrachet. Appellationen ligger mellem Puligny-Montrachet og Santenay og dækker ca 300 ha. Der produceres både rød og hvidvin på henholdvis Pinot Noir og Chardonnay og hvidvin udgør ca. 2/3 dele af produktionen. Kommunen er generelt bedst kendt for hvidvine og i den nordlige del findes 3 Grand Cru marker (kun hvidvin), 2 af dem deles med Puligny-Montrachet. Chassagne-Montrachet har desuden 50 marker klassificeret som Premier Cru. Vinene er typisk fadlagrede og de hvide rummer en kombination af fedme, elegance og mineralitet, som gør dem blandt de mest eftertragtede hvide Bourgognevine.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter