Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 12.214,50
Château d'Yquem 37,5cl
- 6 stk. 12.214,50
2.395,-
6.386,67 pr. l.
6 stk.
12.214,50
2.035,75 pr stk.
Spar 2.155,50
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
100
Guide vert 2023
Falstaff Magazin
97
Peter Moser - Februar 2022
Vinous by Antonio Galloni
98
Neal Martin - Februar 2022
James Suckling
96
Maj 2022
Jancis Robinson
18,5++
Richard Hemming MW - Juni 2022
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
98
Marts 2022
Wine Spectator
97
James Molesworth - Oktober 2022
Beskrivelse
Ikoniske Yquem fra 2019-årgangen, der efter adskillige års forberedelse er den første på rejsen fra konventionel til økologisk produktion. Samtidig en Yquem hvor indholdet af Sauvignon Blanc er rekordhøjt fordi høsten af den senere modnende Semillon blev indhentet af sen september regn, som betød, at kun druerne fra høstarbejdernes 2 første ture op og ned gennem rækkerne med vinstokke fandt vej til førstevinen. Herefter regnede det ædle ved råddenskaben bort…
Ikke desto mindre er det, som det fremgår at de begejstrede anmeldelser, endnu engang lykkedes for Sandra Garbay og hendes team at fremstille en vin som bare blæser dem, der er så heldige at få lov til at opleve den, omkuld.
Lyst gyldne aromatiske dråber af frisk drivende saftig ananas, abrikoser og ferskner, som langsomt opløses i nyslynget honning og derpå omfavnes af vanilje, ristede nødder og eksotiske krydderier fra fadlagringen. Superaromatisk, koncentreret og så på nærmest genial vis løftet frem af en frodig citrus, som balancerer den intense sødme henimod det pikante.
Dette er en af de vine hvor smagsoplevelsen nemt udvikler sig til en form for forelskelse, så hvis du gerne vil opleve en ung Chateau d'Yquem, bliver det næppe bedre end dette, og det vidunderlige er, at rejsen mod fuld modenhed (hvad det så end er!) kommer til at tage tid. Kendere af Chateau d'Yquem forventer, at vinen også vil være en fantastisk oplevelse både 30 og 40 år efter høsten.
Chateau d'Yquem er det eneste slot i Bordeaux der er placeret alene i toppen af sin appellation, og vinen er da også på alle niveauer og stadier lige fra markarbejdet, druehøsten, kælderarbejdet frem til smagen og udviklingspotentialet unik.
For at levere det maksimale aftryk af botrytis (ædelt råd) holdes gennemsnitsalderen blandt vinstokkene på 25 år, og høsten er den mest langstrakte på planeten. Således plukkes druerne nærmest bær for bær efterhånden, som de bliver godt angrebet af botrytis, og Sandrine Garbay fortæller, at det, når regnen ikke driller, ikke er ualmindeligt at den lille hær af drueplukkere bliver sendt forbi den samme parcel 6-8 gange inden alle druer er plukket på det helt optimale tidspunkt.
Den friskpressede most separeres ikke blot fra forskellige parceller, men også i tidlig og sen most fra pressen, og det betyder, at der i løbet af den omkring 6 uger lange kampagne hvert år kommer op imod 400 nye fade i spil, når mosten forvandles til vin. Alle de forskellige vine får lov til at udvikle sig hver for sig de første 10 måneder. Herefter sammenstikkes den cuvée, der får lov til at blive til Chateau d'Yquem (som regel 75-85%) i sensommeren og fyldes tilbage på fadene for at modne videre således, at den samlede fadmodning kommer op på 30-32 måneder inden aftapningen på flaske.
Producent
Chateau d'Yquem er det eneste slot i Bordeaux, der er placeret alene i toppen i sin appellation, og vinen er da også på alle niveauer og stadier, lige fra markarbejdet, druehøsten forbi kælderarbejdet og frem til smagen og det unikke udviklingspotentiale, en nærmest overjordisk størrelse, og det er derfor nærmest symbolsk, at slottet ligger på en lille bakketop hvorfra man kan skue hen over alle de andre.
I middelalderen var Chateau d'Yquem først ejet af de engelske konger, som dengang også var hertuger af Aquitaine. Det slutter i 1453 hvor Chateau d'Yquem bliver en del af det franske kongehus som i 1593 bortforpagter slottet til Jacques de Sauvage og hans familie. De administrerede slottet frem til 1711, hvor den franske konge Louis den 14. i respekt for deres arbejde lod familie blive de fuldgyldige ejere af slottet.
I 1785 giftede Francoise Josephine de Sauvage d’Yquem sig med grev Louis Amedee de Lur Saluces. Skiftet fra Sauvage til Lur Saluces er således ikke udtryk for et salg, men derimod blot konsekvensen af den navneleg, der følger med ægteskabet.
Chateau d'Yquem er således et af de få slotte i Bordeaux som kan dokumentere en lige linje i ejerkredsen i mere end 400 år!
Det sluttede i 1996 da det lykkedes mægtige Moët-Hennessy-Louis Vuitton at erhverve aktiemajoriteten bag om ryggen på Alexandre de Lur Saluces, der havde administreret familiens guldæg siden 1966. Udmarvende retssager fulgte og i 2004 måtte Lur Saluces familien erkende at slaget var tabt. En ære på 411 år var forbi.
Pierre Lurton, som allerede gjorde det godt for Moët-Hennessy på Cheval Blanc, blev indsat som administrator, men ellers var det ganske udramatisk.
Den tekniske direktør Francis Mayeur og vinmageren Sandrine Garbay forblev i jobbet og i samarbejde med Pierre Lurton og den berømte konsulent Denis Dubourdieu dannede de et stærkt team som kærligt har profileret Chateau d'Yquem, således at vinen i dag på en og samme gang er sødere, mere frugtfokuseret og friskere end nogensinde tidligere.
Samtidig har man efter årtusindeskiftet iværksat en meget langsom omlægning først til økologi og siden til biodynamik. En proces som ikke må forceres mere end druerne kan følge med til, og en proces som inkluderer braklægning 10-15% af arealet således at man kan gøde med møg de udelukkede kommer fra dyr der græsser på Chateau d'Yquem.
I 2019 vil omlægning til økologi være fuldført og i 2020 påbegyndes rejsen mod fuld biodynamik.
Kombinationen af høje priser og det faktum at markedet for ædelt søde ikke ligefrem vokser betyder at det er let af få fat i Chateau d'Yquem - Især hvis ens bankrådgiver er med på ideen. De bedste årgange som stadig skulle være vitale er:
2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2010, 2009, 2007, 2005, 2003, 2001, 1997, 1996, 1990, 1989, 1988, 1986, 1976, 1975, 1967, 1962, 1959, 1949, 1947, 1945, 1937, 1929, 1927, 1921, 1893, 1869, 1847 og 1811.
"The oldest d’Yquem that I have tasted was a d’Yquem 1801. While my emotions were running high, it was not the best wine I have ever tasted. I have fonder memories of d’Yquem 1811, which featured aromas of cooked fruit, mingled with roasted nuances and notes of liquorice and spices. Generally speaking, d’Yquem wines require twenty years of ageing to fully express their rich range of aromas. However, younger wines can also be immensely enjoyable, while some very old ones remain delicious for an incredibly long time (over 100 years!). There is no hard and fast rule and each vintage may present its very own tasting curve. That is why it is a good idea to buy several bottles from the same vintage to taste it at every stage of its development – that way you will never end up disappointed!" Sandra Garbay til Drinks+ i april 2021
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Sauternes ligger syd for Bordeaux by i regionen Graves på Garonneflodens venstrebred. Den lille biflod, Ciron's, udløb i Garonne floden skaber optimale betingelser for udvikling af ædelråd, som er afgørende for produktionen af Sauternes. Semillon, Sauvignon BLanc og Muscadelle druer angribes under de rette klimatiske betingelser af svampen Botrytis Cineria, som perforerer drueskallerne og gør fordampning mulig. Druerne skrumper og smag og sukker koncentreres. Godt 1600 ha er inkluderet i appellationen og druerne må først høstes, når de har nået et sukkerindhold på min 221 g/l i mosten. Udbyttet er gennemgående lavt pga fordampningen og vinene, som altid er søde, lagres traditionelt på små fade. Slottene i Sauternes blev klassificeret i 3 klasser i 1855 med Ch Yquem som eneste slot i topkategorien Premier Cru Supérieur.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter