Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineLandFransk vinItaliensk vinSpansk vinTysk vinAmerikansk vinØstrigsk vinPortugisisk vinNew Zealandsk vinGræsk vinDansk vinArgentinsk vinChilensk vinOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 406,25
Château Suduiraut
- 1 stk. 406,25
625,-
833,33 pr. l.
1 stk.
406,25
Spar 218,75
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
94
The 2007 Suduiraut has a well-defined bouquet with quince, Mirabelle, orange rind and light waxy aromas. The palate is well balanced and viscous in texture with tangy marmalade on the entry, fine depth and a gorgeous tangerine, slightly peppery finish that lingers in the mouth. Excellent. Neal Martin - April 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
94
Neal Martin - Oktober 2016
Beskrivelse
Château Suduiraut 2007 skænkes med smukke guldgyldne ravglimtende nuancer, og her efter mere end 15 års modning fremstår den mere subtil end nogensinde.
Château Suduiraut, har ellers haft det svært, rigtig svært endda, men siden forsikringsgruppen AXA-Millésimes kom til i 1992 og efter de efter nogle år (i 2001) fik indsat Christian Seely som administrator og den dengang purunge Caroline Gendry, som Maitre de Chai har pilen kun peget én vej, og det har været fremad og opad.
Deres store gave til ejerkredsen (og alle os andre) har været erkendelsen af, at ikke alle slottes 90 tilplantede ha. var lige velegnede til at producere ædelt sød Sauternes, selvom slottet bryster sig af at være næsten nabo til Château d'Yquem. I stedet har de satset på at plukke stadig flere sunde, ikke-botrytiserede druer, og i de sidste 10 år har de i den grad bevist, at Sauternes terroir, når det kommer til de tørre hvidvine, kan mindst det samme som Graves og Pessac-Leognan. Først med vinen S de Suduiraut, som blev introduceret i 2004, og siden med Blanc Sec de Suduiraut, som blev introduceret i 2015, og ramt af en så galopperende succes, at den efterhånden tegner sig for op mod 25% af den samlede volumen på slottet.
Det betyder at kun frugten fra de fineste mest velegnede terroirs finder vej til denne solgyldne vin som nu med usvigelig sikkerhed hvert eneste år fører sig frem med en dragende finesse og en kompleksitet, som fuldt ud berettiger klassifikationen som Premier Cru i 1855. Det er således ingen overraskelse, at man ovenpå en kølig, lunefuld alt for solfattig sommer og godt hjulpet af 3 ugers uafbrudt varme i september lykkes med at producere en af årganges bedste Sauternes.
Høsten kom i hus efter 5 ture op og ned langs vinstokkene i perioden fra den 15. september og frem til den 30. oktober, hvor især de 3 sidste leverede frugt med tilstrækkelige mængder af den eftertragtede botrytis og mængder der bragte udbyttet op på 16 hl. pr. ha.
Drueblandingen endte med at blive 95% Semillon og 5% Sauvignon Blanc, og druerne er efter presningen og efter mosten har fået lov til at sætte sig gæret og efterfølgende modnet direkte i barrique i 18-20 måneder afhængig af vinen i de enkelte fade. Den endelige cuvée er sammenstukket i forsommeren 2009 af tappet på flaske i juli 2009.
“The 2007 Suduiraut has a well-defined bouquet with quince, Mirabelle, orange rind and light waxy aromas. The palate is well balanced and viscous in texture with tangy marmalade on the entry, fine depth and a gorgeous tangerine, slightly peppery finish that lingers in the mouth. Excellent.” Tasted at the 2007 horizontal in Sauternes. Neal Martin - April 2022
Producent
Château Suduiraut, har haft det svært. Rigtig svært. I stort set hele det forrige århundrede har slottet underpræsteret, selvom nogle af de skiftende ejere sikkert har forsøgt det bedste de kunne. Andre har imidlertid sjusket med høsten og chaptaliseret sig af sted mod den laveste fællesnævner, og der var derfor, som man siger, ”muligheder for forbedringer”, da forsikringsgruppen AXA-Millésimes i 1992 føjede Suduiraut til deres portfolio, som dengang allerede inkluderede Pichon-Baron, Pibran og Petit-Village.
AXA-Millésimes kom imidlertid heller ikke strygende fra start. Det var vejrguderne som drillede, de fik måske ikke sat det helt rette hold fra start, og de havde måske heller ikke helt erkendt, at alle slottes 90 tilplantede ha. ikke var lige velegnede til at producere ædelt sød Sauternes, selvom slottet kan bryste sig af at være næsten nabo til selveste Château d'Yquem.
Det har så i den grad ændret sig i det nye millennium, da først Christian Seely blev indsat som administrator, og dernæst da han i satsede på den dengang purunge Caroline Gendry, som Maitre de Chai. Sammen med deres team har de bragt Suduiraut tilbage på sporet af den ultimative seriøsitet ved at give 2. vinen Castelnau de Suduiraut og siden også 3. vinen Lions de Suduiraut mere volumen, og ikke mindst ved i 2004 at introducere den tørre S de Suduiraut i 2004 (som en forsinket parallel til Y de Yquem, G de Guiraud og R de Rieussec) og ved i 2015 at lancere Le Blanc Sec de Suduiraut, som en slags 2. vin på den tørre side.
Château Suduiraut har således på én gang genopfundet sin produktion af søde subtile hvidvine og i den grad bevist, at Sauternes terroir, når det kommer til de tørre hvidvine, kan mindst det samme som Graves og Pessac-Leognan. Le Blanc Sec de Suduiraut er således blevet ramt af en så galopperende succes, at den i 2019 tegnede sig for omkring 25% af det samlede volumen på slottet.
Det har ansporet Christian Seely og Caroline Gendry til yderligere at satse på at plukke endnu flere sunde, ikke-botrytiserede druer og skrue op for både volumen på og antallet af tørre Bordeaux vine, for som Christian Seely har bemærket: ”Selvom vi udbyder vores tørre vine til en lavere pris end Sauternes, så er der mere volumen og nok så vigtigt mindre udsving i volumen, og det har givet os en meget mere pålidelig indkomststrøm, end den vi fik og får fra de geniale fashionable søde vine.”
I forbindelse med 2020-årgangen blev portofølgen af tørre vine toppet med 2 således at der nu produceres følgende 4 tørre vine:
- S de Suduiraut Vieilles Vignes (debut 2004)
- Le Blanc Sec de Suduiraut (debut 2015)
- Château Suduiraut pur Sémillon Grand Vin Blanc Sec (debut 2020)
- Château Suduiraut Vieilles Vignes Grand Vin Blanc Sec (debut 2020)
- Lions de Suduiraut Blanc Sec (debut 2021 som erstatning for Blanc Sec de Suduiraut)
Mens de søde Sauternes vine er:
- Château Suduiraut
- Castelnau de Suduiraut
- Lions de Suduiraut
Løgismose har tilbudt Sauternes fra Château Suduiraut i en lille menneskealder, og vi har med nysgerrighed og begejstring fulgt udviklingen af de tørre vine. De finder de vine vi aktuelt har i sortiment her.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Sauternes ligger syd for Bordeaux by i regionen Graves på Garonneflodens venstrebred. Den lille biflod, Ciron's, udløb i Garonne floden skaber optimale betingelser for udvikling af ædelråd, som er afgørende for produktionen af Sauternes. Semillon, Sauvignon BLanc og Muscadelle druer angribes under de rette klimatiske betingelser af svampen Botrytis Cineria, som perforerer drueskallerne og gør fordampning mulig. Druerne skrumper og smag og sukker koncentreres. Godt 1600 ha er inkluderet i appellationen og druerne må først høstes, når de har nået et sukkerindhold på min 221 g/l i mosten. Udbyttet er gennemgående lavt pga fordampningen og vinene, som altid er søde, lagres traditionelt på små fade. Slottene i Sauternes blev klassificeret i 3 klasser i 1855 med Ch Yquem som eneste slot i topkategorien Premier Cru Supérieur.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter