Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 759,90
Chiroubles Domaine des Petites Violettes
- 6 stk. 759,90
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
759,90
126,65 pr stk.
Spar 134,10
Anbefalinger
James Suckling
91
Oktober 2022
Beskrivelse
Chiroubles er den højest beliggende af de 10 Cru’er i Beaujolais appellationen med hovedparten af de 380 ha. samlet på et plateau i 400-450 meters højde med den vidunderligste udsigt ud over den vidtstrakte Saône-slette, som den meget burgundiske forfatter, maler og billedhugger Henri Vincenot kærligt kaldte de franske floders moder i hovedværket ”Le Pape des Escargots”. På grund af den høje og mange gange vindomsuste beliggende er vinene fra Chiroubles nogle af de mest elegant, og det fik for år tilbage Georges Duboeuf til at sammenligne vinene med ”un superbe mannequin habillé de soie rouge vif”, hvilket på danske bliver til noget i retning af ”en bedårende model klædt i knaldrød silke”.
Her har Les Vins Georges Duboeuf i 2015 indledt et samarbejde med Christophe Savoye, som havde etableret sig i Chiroubles tilbage i 1992 og kort forinden havde overtaget/arvet sine forældres vingård og nu pludselig disponerede over mere end 16 ha. Christophe Savoye producerede i forvejen 3 vine fra Chiroubles og med samarbejdet med Duboeuf fulgte denne cuvée, der har fået fantasinavnet Domaine des Petites Violettes efter de violer, der vokser mellem vinstokkene i den granitrige Lieu-Dit som leverer en del af frugten til vinen og trods protester fra vinbønderne nede syd for Lyon stadig kaldes La Côte-Rôtie.
Der er tale om frugt fra parceller hvor vinstokkenes gennemsnitsalder er omkring de 60 år hvor der de senere år har været værnes om biodiversiteten via. en plantesundhedsstrategi og systematisk gødnings- og vandressource forvaltning således at vinene siden 2019-årgangen har været HVE-certificerede (Haute Valeur Environnementale). Høsten er manuel, og der praktiseres semi-maceration-carbonic af de hele druer og nogle gange hele drueklaser i temperaturstyret rustfrit stål hvorefter vinen modner i 8 måneder i tankene inden den endelige cuvée sammenstikkes en månedstid forud for aftapningen på flaske.
Intens granatrød nuance og en dejlig duft med fristende noter af kirsebær, hindbær og blommer kirsebær, der leder frem til en aromatisk og saftig oplevelse i munden hvor sprød syre og fine tanniner sørger for en dejlig friskhed og netop den elegance som det højt beliggende terroir berømmes for.
2021-årgangen i en nøddeskal:
2021 er et vanskeligt år, og i næsten hele Frankrig er der rapporteret om historisk lave høstudbytter. De laveste i vor tid, og i Beaujolais var det en parodi, når Toldmyndigheden rutinemæssigt dukkede op for at kontrollere, om vinbønderne høstede for meget. Overalt i Beaujolais var de lykkelige, hvis de bare nåede op på halvdelen af det tilladte! Balladen startede allerede i slutningen af marts, hvor der var dage med både 25 og 28 grader ude blandt vinstokkene. Det gav tidlig vækst og derfor ramte frosten dobbelt så hårdt, da den kom den 8. april. Blomstringen i juni forløb fint, men herefter fortsatte balladen i juli og august med alt for meget nedbør, og vinbønder der utrætteligt arbejdede fra tidlig morgen til sen aften for at beskytte druerne mod råd og meldug. De første druer blev plukket den 13. september, og overalt var en omhyggelig triage (soignering) for at fjerne rådne, beskadigede og umodne druer altafgørende for kvaliteten af de vine, vi nu kan opleve. Forvent lidt mindre koncentration end i 2020 og 2019, men til gengæld mere attraktiv frugt og finesse.
Producent
Les Vins du Georges Duboeuf er det største og ubetinget mest betydningsfulde navn i Beaujolais. Og med en produktion der i dag har rundet 30 mio. flasker er det en kendsgerning at mange, hvis ikke de fleste, har fået deres første oplevelser med druen Gamay og vinene fra Beaujolais via flasker fra Georges Duboeuf.
- Georges Duboeuf har funderet sin forretning på tre ting:
Samarbejde med flere end 300 vinbønder og druedyrkere. - Maceration carbonique. Gæring af de hele drueklaser, hvorved Beaujolais fik en frugt og umiddelbarhed, som ikke var set tidligere.
- Beaujolais Nouveau, lige fra det første væddemål blandt to journalister om hvem der først kunne nå hjem til London med den nye vin, op forbi 80'ernes hysteriske race om at komme først fem til de forskellige metropoler og frem til i dag hvor 25% af al Beaujolais fortsat forsvinder inden nytår.
Georges Duboeuf er opvokset på en lille vingård i Pouilly-Fuissé. Allerede som 6-årig hjalp han sine forældre med druehøsten. Han kvittede skolen før til og som 18-årig cyklede han rundt og solgte sin storebrors Chardonnay til de lokale restauranter, og da han opdagede, at der manglede noget rødvin i hans cykelsortiment startede de 2 brødre et af de smukkeste eventyr i den franske vins historie.
Først foregik det på cykel fra vingård til vingård for at smage og vælge, hvad der var værd at sælge. Siden er det fortsat under noget mere etablerede former, men besøgene hos vinbønderne og de omfattende smagninger udgør fortsat det egentlige fundament i forretningen.
I 1957 møder Georges Duboeuf Alexis Lichine fra Château Lascombes. De begynder at lave forretninger sammen, og Georges siger selv, at Alexis har en væsentlig aktie i alt det, som der siden skete på det forretningsmæssige område for Les Vins du Georges Duboeuf.
I efteråret 1977 var Lene Grønlykke for første gang forbi Georges Duboeuf. Sammen besøgte de Domaine Tour du Bief i Moulin-à-Vent, og med var også purken Jacob Grønlykke. Han sagde god for Gamay druerne, sådan som de smagte umiddelbart inden høsten, og lidt senere, da druerne var blevet forvandlet til en vin, hilste også de første medlemmer af Løgismose Vinklub Domaine Tour du Bief og dermed Georges Dubeouf velkommen til Danmark.
I de mere end 40 år, som er gået, har Georges Dubeouf og Løgismose haft et nært samarbejde og samtidig med at begge forretninger er vokset. For at sikre den rette eksponering indledte Løgismose derfor et samarbejde med Dansk Supermarked, som markedsfører et lille udvalg af Beaujolais vinene med de berømte blomster etiketter, mens top vinene - de såkaldte domainevine - fra de forskellige cru-kommuner markedsføres i Løgismoses webshop og udvalgte delikatessebutikker.
Selvom Georges Duboeuf i sine senere år påtog sig en rolle, der mest af alt mindede om en ældre statsmands og ikke længere involverede sig meget i forretningen, så var den sirlige slanke mand med det hvide hår og den pastelfarvede cashmere-trøje henslængt over skuldrene en hyppig gæst ved de mange smagninger lige til det sidste.
Men den 4. januar 2020 døde Georges Duboeuf i hjemmet i Romanèche-Thorins i en alder af 86. Hans hjerte ville ikke længere, og frugten fra 2019-høsten blev dermed den sidste, denne gudbenådede vinsmager nåede at være med til at evaluere.
Men eventyret fortsætter. Georges Duboeuf’s søn Franck trådte ind i selskabet i 1983. Da man åbnede forlystelsesparken Le Hameau du Vin i 1993 blev det underledelse af Francks hustru Anne Duboeuf og i 2012 blev det så deres ældste søn - Georges Duboeufs barnebarn - Adrien Duboeuf-Lacombe’s tur til, som chef for salg, marketing og strategi, at profilere familiefirmaet i de mere end 100 lande, som Georges Duboeuf’s vine eksporteres til.
"An excellent wine is always a work of art. It is first and foremost the result of the terroir, then of the care given to the vines, the right choice of harvest date and of course the know-how and talent of the winemaker" Georges Duboeuf (1934-2020)
Georges Duboeuf har så at sige været en del af Løgismose familien altid. Du finder det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Beaujolais ligger i forlængelse af Bourgogne mod syd og hører administrativt til denne region trods den slående nærhed til Rhone dalen. Klimaet er lunt indlandsklima og jordbunden er varieret med tydelige indslag af granit især i nord. Hoveddruen er Gamay, men der er også små beplantninger af Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté. Basis niveauet formes af Beaujolais og Beaujolais-Villages, mens topniveauet udgøres af de 10 cru'er, som refererer til selvstændige vinbyer med særligt karakterfulde vine. Beajolais Nouveau er en specialitet, der frigives hvert år i november efterfølgende høst og hurtig gæring af druerne. Beaujolais er gennemgående friske og aromatiske rødvine.Distrikt
Chiroubles er en af de 10 cru’er i Beaujolais i det østlige Frankrig. Det er en selvstændig AOC skabt i 1938. Chiroubles er med sine 310 ha en af de mindste cru’er i Beaujolais, og vinmarkerne i appellationen er også Beaujolais højest beliggende mellem 250 og 450 meters højde, primært på skråninger. Vi er mellem Morgon og Fleurie, og jordbunden minder mere om Fleurie med dominans af granit og sand, selvom vinmarkerne ligger noget højere i Chiroubles. Udsving mellem nat- og dagtemperatur er markeret her, og vinmarkerne er som regel nogle af de sidste til at blive høstet i Beaujolais. Vinene er til den lette og ofte mere syrlige side med florale toner og røde bær aromaer. Gamay er eneste druesort og kun rødvin må produceres i Chiroubles.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter