Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineLandFransk vinItaliensk vinSpansk vinTysk vinAmerikansk vinØstrigsk vinPortugisisk vinNew Zealandsk vinGræsk vinDansk vinArgentinsk vinChilensk vinOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
Cognac Hennessy VSOP - Gaveæske
0,11
0,16 pr. l.
Beskrivelse
Dette er den originale V.S.O.P. Cognac, eller om man vil den Cognac som ledte frem til, at der senere blev formuleret et regelsæt som blandt andet dikterer at den yngste Cognac skal være modnet i mindst 4 år før man må anføre typebetegnelsen V.S.O.P.
Den dukkede op i 1817, på foranledning af prinsen af Wales (den senere kong George IV. Prinsen, der allerede fungerede som konge fordi hans far Kong George III var psykisk syg, havde bestilt en særlig Cognac, der var "Very Superior Old Pale". Eller "Very Special Old Pale", det er annalerne ikke helt enige om. Under alle omstændigheder satte James Hennessy sin daværende Master Blender Jean Fillioux på opgaven og resten er som man siger historie.
Hennessy har leveret til de britiske konger og dronninger lige siden, og med tiden er dette blevet en af grundsøjlerne hos Hennessy. Husets flest gange præmierede Cognac og industriens bedst sælgende Cognac i kategorien V.S.O.P.
Der er tale om et blend af flere end 60 forskellige eaux-de-vie, fra dobbeltdestillerede vine skabt på primært Ugni Blanc frugt fra de 4. distrikter Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois. De forskellige eaux-de-vie er modnet mellem 4 og 8 år i Hennessys mægtige lagerhaller langs Charante-floden.
Lys mahogni at se til. Mild fylde, harmonisk og næsten indladende. Abrikos, vanilje, eksotiske krydderier og mild tobak. Ikke uden friskhed angiveligt takket være en høj andel af yngre eaux-de-vie. Det er fascinerende, når det lykkes at masseproducere Cognac i en så ensartet kvalitet og på den måde hylde Cognacens terroir og ikke mindst Hennessys arv.
Bemærk, at Hennessy V.S.O.P fra sommeren 2023 kommer i et nyt mere slankt design, der samtidigt er mere miljøvenligt og udtænkt for at reducere CO2-aftrykket i overensstemmelse med LVMH's "Life-360" initiativ, der frem mod 2030 blandt meget andet helt skal fjerne plast funderet fra fossile brændstoffer fra produktionen. Konkret er der tale om lettere lokalt producerede flaske med mindre etiketter produceret af genbrugspapir samt gaveæsker og træpropper produceret fra træ skovet i FSC-certificerede franske skove.
Producent
Uden at forklejne nogen af de andre producenter så må de jo have gjort noget mere rigtigt end alle de andre nede hos Hennessy på brinken af Charente-floden. Mere end 250 års kontinuitet i familien bag, 8 generationers kontinuitet i det vigtige job som masterdestiller, snart flere end 400.000 fade med modnende Cognac, et årligt salg på mere end 70 millioner flasker og sammen med de 3 andre medlemmer af "The Fab Four" (Rémy-Martin, Martell, og Courvoisier) en markedsandel på mere end 85%. Det er alt sammen både enestående og historisk!
Historien begynder med Richard Hennessy, en af den irske Lord Ballymacmoy sønner. Han blev født i 1724, men forlod Irland for at blive en del af den såkaldte "Wild Geese" generation af katolikker, der kæmpede for Frankrig imod det aggressive Storbritannien. Hennessy ankom til Frankrig, som 20-årig, og historien vil vide, at han i 1745 blev såret ved slaget om Fontenoy i det nuværende Belgien. Han forlod fronten og slog sig senere ned ved bredden af Charente-floden, hvor han i 1765 endte med at etablere en lille brændevinsforretning sammen med 2 partnere for de penge, som det var lykkedes at låne i forskellige fra franske banker.
Undervejs havde han forelsket sig i en af de lokale piger, og sammen havde de fået sønnen Jacques - eller James, som han senere blev kaldt. James Hennessy tilskrives æren for at den lokale brændevinsforretning begyndte at udvikle sig til en international virksomhed, men måske var det måske snarere hans hustru Martine Martell og hendes etablerede Cognac-families forbindelser som gjorde udslaget.
Under alle omstændigheder landede de første tønder med Hennessy Cognac i New York i 1794, og siden Hennessy dels i 1804 valgte at tappe al den Cognac der skulle eksporteres på flaske, dels i 1806 ansatte en Jean Fillioux som Master Blender, har Hennessy været det vi i dag kalder "firstmovers" i Cognac-industrien.
Ved selv at tappe Cognacen fik man fuld kontrol over kvaliteten og da man samtidig reducerede muligheden for forfalskninger, blev Hennessy udadtil tidligt et af de mest pålidelige brands i spiritusindustrien. Og indadtil har familien Fillioux sikret en kontinuitet, som er ganske enestående både i vinens og spiritussens verden, i det Jobbet som Master Blender er gået i arv fra far til søn. Således er det i dag 7. og 8. generation i familien Fillioux, i skikkelse af Yann Fillioux og hans nevø Renaud Fillioux de Gironde, der sidder for bordenden, når smagepanelet hver dag klokken 11 mødes for at evaluere omkring 50 forskellige eaux-de-vie.
Op gennem 1800-tallet etablerede Hennessy sig som det bedst sælgende Cognac brand på planeten. Rusland blev indtaget i 1818 og Kina i 1859 og undervejs på rejsen kom Hennessy til stå fadder til nogle af de typer, som i dag er blevet standarter i industrien. VSOP (Very Superior Old Pale) dukkede op i 1817, på foranledning af prinsen af Wales (den senere kong George 4.). XO (Extra Old) kom til i 1870, da Maurice Hennessy bad den daværende Master Blender Emile Fillioux om at skabe en særlig fin Cognac funderet på ekstra gamle eaux-de-vie. Og som en lille krølle på historien kom XO's nuværende flaske til i 1947, da Maurice Hennessys oldebarn Gérald de Geoffre inspireret af en opadvendt drueklase kreerede den i dag ikoniske flaske.
Årene med 100% familieejerskab sluttede i 1971, da den daværende bestyrelsesformand Killian Hennessy valgte at tilføje en bindestreg til historien ved at fusionere med Moët & Chandon, og i 1987 fandt Moët-Hennessy sammen med luksusbrandet Louis Vuitton hvorefter Louis Vuitton Moët Hennessy (i daglig tale LVMH) var en realitet.
Killian Hennessy, der døde i 2010 i en alder af 103, var det sidste medlem af familien, der sad i bestyrelsen. men et familiemedlem i 8. generation, i skikkelse af Maurice-Richard Hennessy, arbejder som brand ambassadør, og på den måde er familien fortsat med i fortællingen 300 år efter Richard Hennessy blev født.
Løgismose har tilbudt Cognac fra Hennessy siden 1975. Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Sud-Ouest dækker over et stort landområde med spredte appellationer i Frankrigs sydvestlige hjørne. Af transportmæssige årsager er mange af områderne placeret omkring floder, der gjorde det nemmere at fragte vin før i tiden. De mest vestlige områder er stærkt påvirket af Atalanterhavet, mens områderne længere fra kysten har mere udpræget fastlandsklima. Blandt de mest profilerede områder i Sud-Oust kan nævnes Madiran og Cahors, der står for kraftige rødvine på Malbec og Tannat og Jurancon, kendt for søde vine på Petit Manseng og Gros Manseng. Nærheden til Bordeaux giver endvidere genlyd i en række druesorter, der bruges særligt i Bergerac såsom Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon og Merlot.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter