Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 570,-
Espérance de Trotanoy
- 1 stk. 570,-
950,-
1.266,67 pr. l.
1 stk.
570,-
Spar 380,-
Beskrivelse
L'Esperance blev første gang skabt på frugt fra 2009, så dette er bare den 6. udgave af 2. vinen fra Trotanoy. En 100% Merlot hovedsageligt fra de to parceller, der de senere år alligevel sjældent er kommet med i betragtning når Le Grand Vin skulle sammenstikkes.
Høsten er manuel og frugten dobbeltsorteres når de ankommer til Le Chais. Først soigneres klaserne manuelt og efter at alle stilke er fjernes får druerne en tur gennem det nyindkøbte dobbelt optiske sorteringsapparat. Derpå gæring i en blanding af rustfrit stål og beton fulgt af 16 måneders modning på fade, hvoraf 40% i 2012 var nye. Traditionel klaring med friske æggehvider og derpå aftapning på uden filtrering.
Château Trotanoy er kendt som en af de mest holdbare vine i Pomerol, og også som en vin der tannisk bider fra sig som en anden bidsk kamphund, og derfor er denne mere hjertelige L'Esperance lidt af en gave både til dem, som har investeret og nu er i venteposition, og til dem som gerne vil mærke suset for 1/3 af prisen på Le Grand Vin.
Château Trotanoy kan føres tilbage til midten af det 18. århundrede hvor Giraud-familien begynder at satse målrettet på vinproduktion på stedet, og allerede omkring år 1900 har slottet ry for at være et af de bedste i Pomerol. Som noget helt usædvanligt forbliver slottet i samme families eje i mere end 200 år, men det var ikke uden omkostninger, og for at beholde slottet var Giraud-familien nødt til at sælge markerne fra bid for bid og langsomt krøb det der engang var 25 ha. ind til blot 8 ha. Kort efter 2. verdenskrig kastede familien handsken i ringen og solgte til Pecresse-familien, der så videresolgte det til Jean-Pierre Moueix.
De 7,2 ha. er beplantet med 90 % Merlot og 10 % Cabernet Franc og vinstokkene er med deres 45 år i gennemsnit noget ældre, end det ellers ses i Bordeaux, blandt andet fordi netop disse vinmarker på mirakuløsvis stort set gled fri af frosten tilbage i 1956. Indtil 2007 var det ønologen Jean-Claude Berrouet, som havde ansvaret for vinen, og da han også var manden bag Petrus, er det indlysende at filosofien bag og ambitionerne for de to vine altid har været og stadig er de samme. Også i dag hvor det er Eric Murisasco og Laurent Descos, der, som henholdsvis teknisk direktør og vinmager, står i spidsen for holdet bag vinen.
Producent
Château Trotanoy, der ligger en lille kilometers penge vest for Petrus er en af de helt store historiske vine fra Pomerol, som enhver vinelsker bør unde sig at opleve bare engang i mellem. Der er i stort set alle årgange tale om en dyb, kompleks, rigt koncentreret nærmest dekadent vin, som altid udvikler en smuk cremet og chokoladerig tekstur, hvis man ellers kan holde fingrene væk fra proptrækkeren.
Slottet var det første slot, som Établissements Jean-Pierre Moueix i Libourne købte, da de i 1953 begyndte at udvide deres grossist virksomhed til også at omfatte egentlig vinproduktion. I dag ejer og bestyrer familien en imponerende portofølge af primært venstrebredslotte, og med navne som Lagrange, Certan de May, Lafleur, Lafleur-Gazin, La Fleur-Pétrus, Hosanna og ikke mindst i en lang årrække selveste Petrus på cv'et er det ikke uden grund at Mouiex-familien tituleres "kongerne af Pomerol".
Château Trotanoy kan føres tilbage til midten af det 18. århundrede hvor Giraud-familien begynder at satse målrettet på vinproduktion på stedet, og allerede omkring år 1900 har slottet ry for at være et af de bedste i Pomerol. Som noget helt usædvanligt forbliver slottet i samme families eje i mere end 200 år, men det var ikke uden omkostninger. For at beholde slottet var Giraud-familien nødt til at sælge markerne fra bid for bid, og langsomt krøb det der engang var 25 ha. ind til bare 8 ha. Kort efter 2. verdenskrig måtte familien sande, at de ikke magtede opgaven. De kastede handsken i ringen og solgte til Pecresse-familien, der så videresolgte slottet til Jean-Pierre Moueix få år senere.
Slottets knap 8 ha. er beplantet med 90% Merlot og 10% Cabernet Franc og vinstokkene er med deres 40 år i gennemsnit noget ældre, end det ellers ses i Bordeaux. Indtil 2007 var det ønologen Jean-Claude Berrouet, som havde ansvaret for vinen, og da han også var manden bag Petrus, var det indlysende, at filosofien bag og ambitionerne for de to vine var den samme, og interessant nok har Jean-Claude Berrouet ved flere lejligheder udtalt, at der stod Trotanoy på en del af de flasker, som han var blevet allermest begejstret for i sine 44 års tro tjeneste for Moueix-familien.
I dag er det hans søn Oliver Berrouet, som har ansvaret for Petrus, mens det er Moueix mangeårige chefvinmager Eric Murisasco, der sammen med sit team holder fanen højt løftet over Château Trotanoy. Og der er som antydet ingen slinger i valsen. Château Trotanoy scorer nu som før tårnhøjt hos de internationale kritikere, og det er almindeligt anerkendt at vinen i glasset gang på gang overstråler den legendariske genbo.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pomerol ligger på højre bred af Dordognefloden i Libournais. Appellationen dækker ca 800 ha relativt uniformt og fladt land. Den sydvestlige del er en smule mere sandholdig end den østlige del, som er rig på ler. Længst mod øst grænsede til St. Emilion findes en særlig jernholdig ler, "Crasse de fer", og netop i dette område findes tre af appellationens højst estimerede slotte, Petrus, Lafleur og Le Pin. Merlot er den dominerende druesort, og hvis der indgår andre druer er det som regel Cabernet Franc eller i endnu mindre grad Cabernet Sauvignon. Vinene er kendt for både at være charmerende og imødekommende som unge men også, særligt fra de bedre producenter, at kunne udvikle over mange år i flasken. Pomerol har ingen officiel klassifikation af appellationens producenter og dækker udelukkende rødvin.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter