Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.728,90
French Beaches Femme Fatale 2 NATUR
- 6 stk. 1.728,90
339,-
452,- pr. l.
6 stk.
1.728,90
288,15 pr stk.
Spar 305,10
Beskrivelse
Dette er en af de blomster vi har plukket I den franske natur vins entusiast og ambassadør Christophe Kaczmareks have. Via forskellige brands - herunder “French Beaches” - har han de seneste år lanceret en stribe ukonventionelle, ja man kunne måske kalde dem eventyrlystne vine, som har gjort ham til lidt af et ikon blandt dem, der hylder naturlige vine med ingen eller minimal tilsætning af svovl.
Christophe Kaczmarek ejer ingen vinmarker og har heller ingen planer om at blive vinmager. Han er ”bare” en iværksætter som har alle de franske vinproducerende regioner som sin legeplads, og i samarbejde med unge vinproducenter, som alle hylder minimal manipulation, fremtryller han hvert år en stribe forskellige vine.
Han hylder diversiteten og har det helt fint med, at nogle af vinene blot bliver produceret en enkelt gang og dermed forbliver en sommerflirt for dem, som nåede at smage dem. Men Christophe har også etableret nære venskaber med nogle af producenterne og det har betydet, at vi nu begynder at se nye årgange af nogle af de mest succesrige projektet.
Et af dem er denne Femme Fatale 2, hvor vi bliver draget af en kysseklar mund, der angiveligt skulle tilhøre kæresten til den unge vigneron Sébastien Mann fra i Alsace, som efter han er vendt hjem til gården får lov til at lege og provokere med en del af frugten fra familiens flere end 40 økologisk og biodynamiske parceller omkring den vidunderlige middelalderby Eguisheim.
Vinen tilhører den såkaldte "Equinox Range", hvor man bestræber sig på at sammenstikke den endelige cuvée enten ved forårets eller efterårets jævndøgn. Den første Femme Fatale var ren Gewürztraminer, der udelukkende blev forvandlet til vin i stål, men her i Take 2 er der tale om samtidig høst af Pinot Gris, Traminer og Sylvaner (et såkaldt fieldblend) fra i gennemsnit 50 år gamle vinstokke på et enkelt lieu-dit kaldet "Ortel" lige nedenfor Grand Cru Pfersigberg.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne oppe i vinmarken og nede på vingården fjernes 60% af stilkene inden der gæres uden fremmede gærstammer i 3 uger med skaller og kerner som var der tale om en rødvin. Herefter presses vinen inden den får lov til at modne 6 måneder i brugte fade frem mod en aftapning, der sker uden klaring og filtrering og med meget behersket tilsætning af svovl.
Resultatet er en diset orange vin med en herlig aromatiske og rigt nuanceret profil. Blomstrende med prikkende noter af appelsinskaller, tørrede figner og søde krydderier til næsen, som leder frem til fin fylde og storartet saftighed i munden. Rund, insisterende på den der ”jeg er sgu’ min egen” måde.
Da vinen er fremstillet med såkaldt lav intervention, og næsten er uden svovltilsætning, lander vi i natur vins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent tydelige naturvins-karakteristika
Producent
"Une jeune vigne plantée aujourd'hui, nous offrira demain le fruit d'un travail accompli... Nous pensons à pérenniser notre amour et notre passion du métier de vigneron pour le transmettre aux générations futures" Jean-Louis, Fabienne og Sébastien Mann
Domaine Mann ligger i idylliske Eguisheim syd for Colmar og her har ægteparret Jean-Louis og Fabienne Mann efter Jean-Louis i 1982 besluttede at tage over efter sin far Henri Mann stået bag en af de mest succesrige transformationer i den historiske vin by. I de første 15 år solgte de al deres frugt til det lokale kooperativ samtidig med at de sparede op, investerede i små interessante parceller i omegnen og forberedte sig på at springe ud som selvstændige vinbønder.
De vinificerede deres første årgang i 1998 og i sommeren 1999 blev skiltet hvorpå der stod Domaine Jean-Louis & Fabienne Mann sat op på facaden i Rue du Traminer i Eguisheim. Siden er det gået stærk. 5 ha. er blevet til 13 fordelt på et patchwork af flere end 40 små jordlodder blandt andet på Gran cru-skråningerne Pfersigberg og Eichberg ved Eguisheim og senest på den berømte Hengst oppe bag Wintzenheim.
Jean-Louis har længe været yderst aktiv i "l’association Vignes Vivantes", der reflekterer over hvorledes geologien transformeres op i vinstokkene, videre ud i druerne for til sidst at sætte sig som en særlig aromatisk profil i vinene, og derfor blev diversiteten tidligt et mantra. Således er navnet i dag ændret til Domaine Mann - Vignobles de 3 Terres, og den samlede produktion på godt 50.000 flasker er på imponerende vis fordelt på flere end 35 forskellige vine for i så vis udstrækning som mulig af demonstrere terroirets indflydelse på smagsoplevelsen.
Interessen for jordbunden og dens velbefindende ledte frem til beslutningen om omlægning til 100% bæredygtig produktion, og i 2004 påbegyndtes den proces som betød at det økologiske certifikat kom i hus i 2008. I mellem tiden havde familiens mellemste søn Sébastien fået smag for vin og efter at have studeret økologisk vinbrug og efter praktikophold i Champagne, det nordlige Rhône, Østrig og Australien vendte han i 2009 hjem til gården hvorefter også Rudolf Steiners principper og produktion med minimal intervention blev en del af agendaen, og de første biodynamisk certificerede vine kom i 2015.
Løgismose samarbejder ikke direkte med Domaine Mann, men kommer ind i billedet via den franske naturvinsentusiast Christophe Kaczmarek som har indledt et spændende samarbejde med Sébastien Mann hvor de eksperimenterer med produktion af orange naturvine.
Se vores aktuelle vine fra Christophe Kaczmarek og Sébastien Mann
Oprindelse
Region
Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Mod vest flankeres regionen af Vogeser bjergene og mod øst grænsen til Tyskland og Rhin-floden. Vinmarkerne ligger gennemgående på de nedre dele af Vogerserne og spænder over ca 185 km fra nord til syd og ca 40 km fra øst til vest. Bjergene giver læ for nedbør, så trods den nordlige beliggenhed er Alsace er tørt og lunt område med mange solskindstimer. Regionen har af flere omgange været under tysk herredømme, om indflydelsen er tydelig både i flaskeform, druesorter og lokalbenævnelser. Regionen dækker 3 nøgleappellationer: Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d'Alsace og kendes hovedsageligt for hvidvine på Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Alsace samt mousserende vine. Der produceres også en smule rødvin på Pinot Noir
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter