Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.422,50
Grüner Veltliner Ried Loibenberg Smaragd
- 6 stk. 2.422,50
475,-
633,33 pr. l.
6 stk.
2.422,50
403,75 pr stk.
Spar 427,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
93
Stephan Reinhardt - December 20122
James Suckling
96
Here you have the classic virtues of the Austrian gruner veltliner (freshness and lively spiciness), married to remarkable depth and complexity, plus a wonderful orange-blossom aroma that helps to make it irresistible. Very long, polished finish. James Sujckling - September 2022
Jancis Robinson
17,5
Paula Sidore - September 2022
Decanter Magazine
94
Stephen Brook - Maj 2022
Beskrivelse
I Østrig kaldes Weingut Emmerich Knoll for intet mindre end ”Primus Inter Pares”, hvilket på dansk bliver til noget i retning af ”Den ypperste blandt de bedste”. Og hvert år bliver der ført bevis for sagen i form af op imod 30 forskellige vine, hvoraf en god håndfuld hvert eneste år opnår kultstatus uanset hvilke klimatiske udfordringer, som den seneste vækstsæson end måtte have budt på. Der er tale om en kontinuitet, som næsten ingen andre er i stand til at præstere, og da den efterhånden har varet ved i mere end 30 år, skal der kun et enkelt ord til for at omfavne hele historien: Enestående!
Her den overdådige Grüner Veltliner skabt på druer høstet på det berømte Loibenberg, der rejser sig over Donauflodens spejl på den smukke strækning mellem Dürnstein og Kreims. Her har Grüner Veltliner vokset på terrasserne mellem de stejle stenvægge siden 1400-tallet, og når vinstokkene er tilstrækkeligt gamle og rødderne er trængt tilstrækkeligt dybt ned i den næringsfattige forvitret klippe, den såkaldte "Gföhler Gneiss", leverer de exceptionel frugt. Her er der tale om yngre og meget gamle vinstokke i skøn forening, fordi Knoll blot genplanter de vinstokke, som ikke trives, og spørger vi ind til hvor gamle vinstokkene er, svarer Emmerich Jr. undvigende: "Vi plukker 3 gange på Loibenberg og i princippet burde det være frugten på de ældste vinstokke, som får lov til at modne til Smaragd, men reelt ved vi det ikke. Gennemsnittet kan lige så vel være 40 som 60 år."
Druerne soigneres udelukkende i vinmarken, og i kælderen bearbejdes de hele drueklaser med en slags træspader i flere timer for at knuse en del af druerne, således at saften kan trække aromaer og mineraler fra skind, kerner og stilke. Presningen sker som regel efter 4-8 timer og herefter gæres der i rustfrit stål og direkte i gamle østrigske egefade uden temperaturkontrol. Bare en langsom gæring i den vinterkølige kælder, der fortsætter i både tre og fire måneder indtil vinen uden manipulation falder til ro med et naturligt forhold mellem alkohol, syre og ofte en lille, men næsten umærkelig restsødme. Vinen modner uden batonnage frem mod aftapningen på flaske, der finder sted i august måned uden klaring og som regel også uden filtrering.
Efter nogle relativt varme men alligevel nærmest lykkelige årgange, som blandt andet førte Emmerich Knoll helt til tops hos fænomenet James Suckling, der fik fejet benene væk under sig, da han smagte Riesling Ried Schütt Smaragd 2019, og kvitterede med de ultimative 100-point, så er 2021 en årgang, der leder tankerne tilbage til tiden før vi begyndte at tale om den globale opvarmning.
Næsten. Da vi talte med Emmerich Knoll Junior i februar 2023, så han tilbage på "et spændende og i sidste ende yderst fornøjeligt vinår, hvor mange af os utvivlsomt producerede fremragende vine." Emmerich fortalte videre, at "høsten mængdemæssigt ligger inden for langtidsgennemsnittet, og at de første unge Steinfeder vine, som allerede er aftappet, vidner om at 2021 er en rigtig, rigtig god årgang."
Det særlige ved 2021 var det usædvanlig sene knopbrud, som umiddelbart blev fulgt af en tør periode, som fortsatte indtil begyndelsen af juli. Herefter fulgte hyppigt nedbør i juli og august (og også haglbyger i Rossatz, Dürnstein og Loiben), som har begavet vinene med en frisk syre. Og da efteråret bød på solrigt og tørt vejr med tilpas kølige temperaturer, kunne druerne blive på vinstokken længere end længe set, hvilket ledte frem til en perfekt fysiologisk modning, som opfyldte alle forudsætninger for nok engang at producere karakterfulde vine med underspillet intellektuel intensitet. Vine som ad åre vil udvikle den subtile dybde, som Knolls verdensberømmelse er funderet på.
Som altid er vi, når det kommer til Weingut Knoll, på en streg diet (allokering). Vi fremsender en ønskeliste, men får aldrig lige de vine, der står på listen, og slet ikke i de ønskede mængder. Fra 2021-årgangen har vi - og dermed Danmark - bare fået tildelt knap 2 paller fordelt på 12 forskellige vine!
Producent
Weingut Knoll holder til i den lille by Unterloiben i Wachau distriktet et halvt hundrede kilometer vest for Wien. Det er en af de smukkeste strækninger på Donau-flodens løb gennem Østrig, og med sine små hyggelige byer, frodige sletter og svimlende stejle vinterrasser er det også et af de herligste vinområder i verden.
Familien Knoll har holdt til i Unterloiben i generationer, og i dag driver familien den dejlige restaurant Loibnerhof og så en af Østrigs allermest respekterede vingårde. Det er Emmerich senior og Emmerich junior, som deles om ansvaret i kælderen, og ud fra en meget konservativ, nogle ville sige gammeldags filosofi, har de i mere end 30 år hvert år produceret nogle af Østrigs allermest forrygende Grüner Veltliner og Riesling vine og så lidt for sjov og i forsvindende små mængder også Gelber Muskateller, Traminer, Chardonnay og Pinot Noir.
Kodeordene er ifølge Emmerich junior "Elegance og kompleksitet uden den umiddelbare glæde ved vinen i glasset sættes over styr". Resultat nås i princippet med enkle midler hvor en sen høst, og herefter så lidt indblanding som mulig er de to vigtigste elementer. Og når det kommer til de legendariske Smaragd vine går høsten først i gang når de fleste andre er ved at være færdige, og de fleste år fortsætter den trods den globale opvarmning til langt ind i november måned, hvor en betragtelig del af druerne er angrebet af ædelt råd, og hvor perioder med let nattefrost er en del af høstens uorden.
Udbyttet er ikke specielt lavt. Især Grüner Veltliner modner ifølge Knoll senior ved for kraftig beskæring for tidligt, og når derfor ikke at opleve de temperatursvingninger mellem nat og dag, som i det sene efterår beriger druerne med den aromatiske finesse og kompleksitet, som er forudsætningen for vine i verdensklasse.
Selvom vinstokkene alle kultiveres efter bæredygtige principper, hvor såvel herbicider som pesticider er fravalgt er produktionen formeldt konventionel fordi Emmerich Knoll Junior og flertallet af de andre producenter i Gebietsschutzverbandes Vinea Wachau ikke mener, det økologiske regelsæt er den rette løsning i det store perspektiv. I stedet deltager alle producenterne i et økologisk ukrudtsbekæmpelses projekt hvor man sætter "venlige" planter mellem vinstokkene for at fortrænge det problematisk højtvoksende, dybt rodfæstede ukrudt med stort vandbehov, og senest i 2023 vil alle i Vinea Wachau’s medlemmer være certificeret "Sustainable Austria".
Knoll junior har rejst verden rundt og set al den ny teknologi, som findes. Alligevel er alt ved det gamle hjemme i kælderen under Unterloiben 10 og nu også via en tunnel i kælderen under Unterloiben 132. Hver parcel i vinmarken har nu som før sit eget ege- eller akaciefad og størrelsen er tilpasset det forventede udbytte fra den sene høst til Smaragd vinene! Nogen år er der ikke nok vin til fadet, og så forbliver vinen på stål med interessante årgangsvariationer til følge, og på samme måde skifter de enkelte vine karakter, når det hvert 15. eller 20. år er blevet tid til at forny deres fad.
Weingut Knoll kultiverer godt 14 ha. og producerer omkring 120.000 flasker fordelt på 25 forskellige vine. Steinfeder og Federspiel vinene frigives i tidlige forår efter høsten og varsler havd vi har i vente når Smaragd kommer i løbet af september måned, og på forunderlig vis lykkes det hvert eneste år at fremtrylle nogle Wachau's mest imponerende vine, som byder på store oplevelser fra dag et, og for Smaragds vedkommende efter 10 år stadig er så friske og vitale, at man gerne tiltror dem yderligere 10 år i en god kælder.
Vinene fra Weingut Knoll tilhører verdens mest efterspurgte, mængderne er stærkt begrænsede og Løgismose er forpligtede til at sørge for at en stor andel af vinene ender på restauranter der på tallerkenerne kan matche det der skænkes i glassene. Løgismose's allokering er på 1.000-1.200 flasker om året afhængig af årgangens gavmildhed, og en række af vinene vil derfor være udsolgt i kortere eller længere perioder, ligesom vi ikke flager de ældre årgange vi indimellem får adgang til.
Knolls portofølge:
Steinfeder:
Grüner Veltliner
Riesling
Federspiel:
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Trum
Riesling
Riesling Loibenberg
Gelber Muskateller
Pinot Noir Rosé
Smaragd:
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Schütt
Grüner Veltliner Loibenberg
Grüner Veltliner Vinothekfüllung
Riesling Loibenberg
Riesling Kellerberg
Riesling Schütt
Riesling Vinothekfüllung
Gelber Muskateller
Traminer
Chardonnay
Andre:
Riesling Pfaffenberg Kabinett
Riesling Pfaffenberg Selection
Grüner Veltliner edelsüß
Riesling edelsüß
Gelber Muskateller edelsüß
Traminer edelsüß
Emmerich Knoll har været en del af Løgismose familien siden 2008.
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Distrikt
Wachau er et lille, prestigefyldt vindistrikt langs Donaufloden i regionen Niederösterreich i Østrig. Distriktets vinmarker er centreret på stejle skråninger ned mod floden, hvor af flere er terrasserede og sydvendte. Jordbunden er præget af aflejringer fra floden med både sand, grus og løss. De lune somre med rigeligt sollys resulterer i kraftfulde intense udgaver af Grüner Veltliner og Riesling, som klassificeres efter et særligt system kun anvendt i Wachau. Steinfeder er friske, sprøde vine under 11,5% alk, Federspiel er mere vægtige men stadig med elegance og max 12,5% alkohol. Top kategorien er Smaragd, som udgøres af fyldige, kraftfulde vine med alkohol over 12,5%.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter