Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 1.071,-
Jurançon Doux Lou Mansengou - ØKO
- 6 stk. 1.071,-
210,-
280,- pr. l.
6 stk.
1.071,-
178,50 pr stk.
Spar 189,-
Beskrivelse
I området lige syd for Pau, inden Pyrenæerne bliver rigtigt stejle, ligger Jurançon distriktet ufatteligt smukt og næsten som i en tidslomme, hvor bittesmå veje snor sig af sted i et landskab, som ikke umiddelbart ligner et vindistrikt. Men indimellem ses enklaver af vinstokke på de grønne forbjerge.
Her på en bakketop ovenfor Lucq de Béarn kultiverer Christiane og Julien Estoueigt sammen med deres søn Jeremy knap 10 ha., som efter 6 års konvertering blev økologisk certificeret op til høsten i 2012. Der er tale om parceller på sydøst vendte skråninger med udsigt op mod Pyrenæerne, hvor de vinstokke, "som var blevet for dovne af at vente på den næste tåge af sprøjtemidler", er blevet revet op og erstattet af nye.
100% overmodne Petit Manseng druer manuelt høstet fra begyndelsen af november måned og frem, efter at den varme og tørrende vind fra Spanien nok engang havde fået tid til at koncentreret sukkerindholdet i druerne. Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede ude på skråningerne, og efter presningen gærede mosten til vin uden fremmede gærstammer direkte i 400 liters fade hvoraf 20% var nye. Herefter har den unge vin fået lov til at modne i 12 måneder i de samme fade inden den endelige cuvée er sammenstukket i rustfrit stål og tappet på flasker uden forudgående klaring eller filtrering.
En aromatisk dessertvin med dejlige associationer til abrikoser og kvæder i duften og derpå med en sødmefuld (men på ingen måse slikken) vedvarende, blød og alligevel finesserig smag rig på kandiserede frugter og med fine ristede og nøddeagtige noter hen mod slutningen.
En indlysende vin til fyldige desserter, men i virkeligheden endnu bedre til den forbudte Foie Gras, til moden Roquefortost og til en lang række af de stærke faste oste, hvor den bekræfter os i, at hvidvine med moderat sødme og ost er et match made in Heaven!
Producent
I området lige syd for Pau, inden Pyrenæerne for alvor bliver stejle, ligger Jurançon ufatteligt smukt. Små bitte veje snor sig af sted i Pyrenæernes bløde, grønne forbjerge, og umiddelbart ligner det ikke et vindistrikt. Når man prøver at finde vej, ser man næsten ingen vinmarker. Vingårdene ligger spredt og ofte gemmer vinstokkene sig for enden af de små veje, som udelukkende er anlagt for at de små traktorer kan nå frem til de bedste og stejleste skråninger.
Her ovenfor Lucq de Béarn og nedenfor en bakketop i en lille tidslomme finder vi Domaine Larroudé, der i det nye millennium ud fra mottoet ” Du beau, du bon, du bio…” (smuk, god, bio…) stile og roligt er begyndt at rivalisere Domaine Cauhapé og Henri Ramonteu, der ellers er blevet kaldt den ukronede konge af Jurançon.
Det er Christiane og Julien Estoueigt, der (nu også sammen med deres søn Jeremy) siden sidst i 1980'erne har været i gang med af forvandle familiens frugthaver og vinmarker. For som Julien, der er god for mange one liners, udtrykker det: "Alt det der skete, da maskinparkerne flyttede ind i laderne, og sprøjtemidlerne flyttede ud i vinmarkerne, ender med at været en parentes, når vi engang skal fortælle den helt store historie". Så de vinmarker, som rykkede ned, for at maskinerne kunne komme til er nu blevet opgivet, og på de fleste skråninger har Julien plantet forfra med vinstokke "som ikke var blevet dovne af at vente på den næste tåge af sprøjtemidler".
I starten var målet "blot" en omlægning til økologi, men undervejs flyttede målet sig således at Domaine Larroudé efter en lang rejse i 2014 endelig kunne flage med biodynamikken og de formelle stempler i papirerne fra Ecocert.
Som Julien formulerede det, så blev det "plus qu’un métier, une passion!" (mere end et job, en passion!), og i dag kalder han det sit "vocation paysanne" (bondekald) "at leve i harmoni med jorden og vinstokkene og først observere, røre, lugte, smage og lytte til moder natur og siden frydes, over at vinstokkene kvitterer med at vise deres fulde potentiale, når vi lader jorden at ånde."
Domaine Larroudé disponerer over 43 ha. hvoraf de godt 10 ha. fordelt på 26 parceller er tilplantet med vinstokke. Der er overvejende tale om Petit og Gros Manseng, der er de 2 grønne signaturdruer i denne del af det sydvestlige Frankrig, men der er også enkelte rækker med den næsten forsvundne grønne Camaralet, og til rødvinene og roséen dyrkes Tannat og en lille smule Marselan, der er et interessant kryds mellem Cabernet Sauvignon, Grenache og Manseng Noir.
Til sammen resulterer dette i omegnen af 35.000 årlige flasker fordelt på 8 forskellige vine, hvor Løgismose har valgt udelukkende at fokusere på de hvide. Domaine Larroudé blev en del at Løgismose familien i 2010 og du kan læse mere om de vine vi aktuelt tilbyder her
“La pénicilline guéri les humains, le vin les rend heureux…”
(Penicillin helbreder mennesker, vin gør dem glade...)
Julien Estoueigt
Oprindelse
Region
Sud-Ouest dækker over et stort landområde med spredte appellationer i Frankrigs sydvestlige hjørne. Af transportmæssige årsager er mange af områderne placeret omkring floder, der gjorde det nemmere at fragte vin før i tiden. De mest vestlige områder er stærkt påvirket af Atalanterhavet, mens områderne længere fra kysten har mere udpræget fastlandsklima. Blandt de mest profilerede områder i Sud-Oust kan nævnes Madiran og Cahors, der står for kraftige rødvine på Malbec og Tannat og Jurancon, kendt for søde vine på Petit Manseng og Gros Manseng. Nærheden til Bordeaux giver endvidere genlyd i en række druesorter, der bruges særligt i Bergerac såsom Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon og Merlot.Distrikt
Jurancon ligger i Sydvestfrankrig for foden af Pyrenæerne ca 80 km fra den spanske grænse. Appellationen inkluderer kun hvidvin, og de lokale sorter, Petit Manseng og Gros Manseng er de mest udbredte med en smule Courbu, Camaralet og Lauzet. Jurancon Sec er den tørre version, Jurancon Doux er sød og Jurancon Tardive er meget sød. Der høstes over en lang periode, fra august og nogle år helt frem til januar. De varme vinde sydfra er med til at tørre druerne i løbet af efteråret, og de skrumper mere og mere som rosiner (passerillage). Trods der kun er knap 100 km til Atlanterhavskysten, er råd ikke det store problem, og druerne er derfor ikke påvirket af ædelråd. De søde udgaver er kendt for deres eksotiske smag af ananas, passionsfrugt og banan.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter