Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.351,50
Langhe Nebbiolo
- 6 stk. 1.351,50
265,-
353,33 pr. l.
6 stk.
1.351,50
225,25 pr stk.
Spar 238,50
Beskrivelse
Selvom det er Barbaresco vinene, som er hovedretten hos det sympatiske ægtepar Milva og Renato Fenocchio, så har de også lige en yderst delikat forret i form af denne rene Nebbiolo, som markedsføres som en Langhe Rosso, selvom al den frugt, der indgår i vinen, kommer fra sydvendte skråninger, der alle ligger indenfor Barbaresco appellationen. Vinen kunne derfor være endt som en Barbaresco DOCG. hvis det ikke lige var fordi Milva og Renato elsker Nebbiolo i dens helt rene udtryk og derfor fravælger fadlagringen. Som Milva udtrykker det: “Before the bottling, we reclassify the wine down to Langhe Nebbiolo”.
Milva og Renato har deres vinstokke på de 5 skråninger Starderi, Rombone, Basarin, Cottà og Nicolini, som alle er medtaget i den officielle "Le Menzioni del Comune di Barbaresco", som lister de bedste skråninger i Barbaresco. Hovedparten af frugten fra de 3 førstnævnte bliver til Barbaresco, mens frugten fra de lidt sydligere skråninger Cottà og Nicolini sammenstikkes til denne vin nogle gange sammen med lidt af frugten fra de øvrige, hvis Renato på sine ture rundt på skråningerne i ugerne op til høsten finder, at det er sådan, det må blive.
Selvom Milva og Renato kun flager deres økologiske mindset på det amerikanske marked, har ingen af vinstokkene mærket et eneste pust fra sundhedsskadelige pesticider eller fungicider, ligesom vinen er blevet testet for spor af alle kendte pesticider, inden den er blevet sat til salg.
Høsten er manuel med en sortering såvel oppe på skråningerne som hjemme foran kælderen. Alle stilke fjernes, inden druerne bliver delvist knust og spontangærer uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Vinen stabilises helt enkelt ved, at tankene efter gæringen rulles ud på gårdspladsen i vinterkulden og herefter modner den videre inde i "varmen" i 6 måneder frem mod en klaring med gelatine og aftapningen på flaske, som sker helt uden filtrering.
En smuk transparent granatrød Nebbiolo hvor fravalget af fadene giver os mulighed for at nærstudere den fine finurlige blomstrende frugt, som er uløseligt forbundet med Italiens fornemme førstedame. Ikke videre fyldig, men frisk og delikat såvel i duften som i smagen, der er saftig og tør på en herlig måde og løftes af en underliggende bitterfrisk syre.
En vin som virkelig sparker døren op til det gavmilde Piemontesiske køkken, som ikke er for de fedt eller smørforskrækkede. Prøv den for eksempel til en "polenta e cinghiale” (polenta med vildsvin) eller sprøde grøntsager, der lige er vendt i en “bagna caoda” (en lun sauce funderet på olivenolie, ansjos, hvidløg og daggammelt brød).
Producent
Det er forunderligt, at de usædvanlig delikate vine fra Renato Fenocchio foreløbig har formået at flyve under de nationale og internationale anmelderes radar. Eller også er det ikke så underligt, for Renato Fenocchio kalder sig for "Un Contadino a Neive" (en bonde fra Neive), og selvom det nu snart er 20 år siden han fremstillede sine første 1.349 flasker Barbaresco i garagen hos en ven, ligger det ikke til ham at sende flasker af sted til bedømmelse hos Gambero Rosso, Veronelli, Duemilavini - eller hvad de nu ellers hedder alle sammen.
"Hvis de vil bedømme vores vine, må de komme forbi og købe de flasker de skal bruge" siger Milva, der er Renatos hustru og partner, og fortsætter: "Vi behøver dem ikke. Selvom vi i de gavmilde år efterhånden producerer op mod 40.000 flasker, er vi så heldige, at vi har fundet sammen med en stribe internationale aktører, som har stolet på os og deres egne smagsløg. Faktisk har de i flere år lagt billet ind på mere, end vi kan produceres, og lige nu beholder vi kun omkring 15% til os selv, vores venner og det lille Enoteca Regionale oppe i Barbaresco."
Renato og Milva er begge børn af vinbønder. De har sideløbende med skolen hjulpet til i vinmarkerne og mødte hinanden tidligt mens Milva studerede arkitektur på universitetet og Renato arbejde hos Bruno Giacosa og flere andre af de store kanoner i Barbaresco. De besluttede tidligt, at de sammen ville følge i deres forældres fodspor, men da de fortalte, at next generation ville stoppe brugen af kemi i vinmarkerne, opstod der splid. Hverken forældrene eller de andre vinbønder troede på, at det ville være muligt at producere ordentlige druer i tilstrækkelige mængder uden pesticider og fungicider, og da Renato samtidigt udviklede en alvorlig allergi efter for mange år sammen med bekæmpelsesmidlerne, besluttede Renato og Milva at etablere deres egen vingård.
Det var i 1993, og i 8 år derefter solgte de deres frugt til Batasiolo, Bruno Giacosa, og hvem der elles betalte en god pris. I den periode arbejde Milva stadig ved siden af, og næsten alt, hvad der kom ind, blev geninvesteret i nye vinmarker bl.a. interessante små parceller på Vigneto Tublè, Vigneto Basarin og ikke mindst adskille parceller på Vigneto Starderi.
I 1999 og 2001 kom døtrene Aurora og Elena til verden og året efter var en ny kælder klar til at modtage de første druer oppe mellem Tre Stelle og Cottà. Bonden Renato Fenocchio kunne således fuldføre sin forvandling til vinproducent samtidigt med, at økonomien tillod, at Milva ikke længere behøvede at arbejde ved siden af.
Renato og Milva kultiverer i dag 11 ha. med de traditionelle druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto og så yderligere 2,5 ha. på den stejle Cissone skråning ved Serravalle, hvor de snart skal udleve drømmen om at forvandle Riesling, Pinot Noir, Viognier og den sjældne Nascetta til vin. Overalt er jordbundsforholdene ekstremt forskellige, og sammen med mikroklimaet på skråningerne betyder det, at det især i Nebbiolo vinene er muligt at opleve, hvad begrebet terroir betyder, hvis man kommer forbi inden husets to Barbaresco vine sammenstikkes. Og Renato er overbevist om, at indtrykket af terroir forstærkes af, at ingen af hans vinstokke på noget tidspunkt er blevet svækket af den "medicin", som følger med det konventionelle landbrug.
Renato og Milva har hidtil ikke ønsket at skilte med deres bæredygtige måde at forvalte deres jord og vores helbred og fremtid på, dels fordi de ikke ønskede, at deres vin skulle blive valgt af forbrugerne bare fordi de var økologiske, dels fordi de ikke har meget respekt for certificeringen, som de finder er en lempelig og bureaukratisk pengemaskine, som ikke længere udelukkende har miljøet og forbrugernes sundhed som første prioritet.
Ikke desto mindre har Renato og Milva ansporet af et par af deres største kunder i 2015 anmodet om en økologisk certificering, og fra og med 2020-årgangen vil alle vinene kunne bære det økologiske stempel hvis nogle partnerne måtte ønske dette. Men som Milva så syrligt udtrykker det, så er der kun tale om "papirflytteri". Således har vinene altid været fri for spor af pesticider. En detalje som Renato og Milva har kunnet dokumentere siden de i 2005 (og altså næsten fra starten af) har fået deres vine testet for 537 forskellige kendte pesticider inden aftapningen. En test som i øvrigt ikke indgår hverken i den økologiske eller biodynamiske certificering.
Renato Fenocchio har været en del af Løgismose familien siden august 2019. Se de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Langhe er en bakket under-region i Piemonte i det nordvestlige Italien. Indenfor Langhe ligger flere kendte distrikter som Barolo og Barbaresco, og Langhe DOC bruges primært til vine, der produceres enten udenfor disse distrikter eller som af forskellige årsager ikke møder produktionskriterierne. Det kan feks være en særlig sammensætning af druer eller anvendelse af druesorter, der ikke er tilladte indenfor distrikterne. Både hvid, rød og rosévin produceres . Indenfor de hvide kan særligt Chardonnay fremhæves som succesfuld, mens det for de røde i højere grad er blanding af de forskellige blå druer i Piemonte som Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, der praktiseres.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter