Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.879,71
Marlborough Pinot Noir
- 6 stk. 1.879,71
368,57
491,43 pr. l.
6 stk.
1.879,71
313,28 pr stk.
Spar 331,71
Anbefalinger
James Suckling
92
Aromas of baked strawberries, red cherries, rosemary and porcini mushroom. Medium- to full-bodied with soft tannins. Juicy and fresh on the palate with a mineral undertone. Wet stone and overturned earth come through. Lingering finish.
November 2022
Jancis Robinson
16
Richard Hemming MW - April 2023
Beskrivelse
Cloudy Bay lancerede deres første Pinot Noir tilbage i 1989, og siden er arbejdet med at perfektionere det New Zealandske udtryk fra Bourgognes blå moderdrue blevet en besættelse for de forskellige teams af vinmagere, der har arbejdet på Cloudy Bay. Der er indrettet en særlig gærings- og modningskælder til de røde vine, og i årenes løb er man nået forbi 10 forskellige kloner af Pinot Noir, der høstes fra omkring 40 forskellige parceller i den sydlige del af Wairau Valley (inklusive Cloudy Bays berømmede Mustang og Barracks vineyards) efterhånden som druerne rammer den optimale grad af modenhed.
Druer er håndhøstet fra den første ueg af marts og knap 3 uger frem og Jim White, der er teknisk direktør fortæller, at ”selvom moder-natur på mange måder måske ikke har været vores ven i år, så er der ingen tvivl om, at hun gav os næsten perfekte forhold i vinmarkerne.” og han forsætter: ”Frugten var både koncentreret og kompleks, og selv om høsten var udfordrende på grund af forholdene forårsaget af COVID19-pandemien, fandt den faktisk sted i næsten perfekt vejr, med solrige dage og kølige nætter, og ikke mindst masser af tid til at plukke perfekt modne druer.”
Efter en omhyggelig soignering af klaserne er alle stilke fjernet hvorefter de let knuste druer udelukkende ved hjælp af tyngdekraften er faldet ned i de rustfri gæringstanke under modtagelsescenteret. Her er de i løbet af små 3 uger forvandlet til vin uden tilsætning af fremmede gærstammer, og den unge vin har fået tid til at komme forbi den malolaktiske forgæring inden den er blevet fyldt på franske fade (35% nye) hvor den er modnet i 11 måneder inden den endelige cuvée er sammenstukket, og - efter klaring med friske æggehvider - tappet på flaske.
En velduftende vin med dejlige associationer til blommer og hindbær omfavnes af chokolade og cedertræ fra fadlagringen. Saftig og velsmagende. Et af efterhånden mange beviser på, at Bourgogne for længst har mistet sit patent på hvorledes Pinot Noir skal og kan smage.
Prøv den til fuglevildt, eller sammen med en enkel servering med saftigt oksekød og små friske grøntsager.
Producent
Navnet kommer fra den legendariske kaptajn James Cook som på en rejse til New Zealand tilbage i 1770 observerede hvorledes udvaskningerne fra floderne efter kraftig regn forplumrede vandet i bugten og derfor døbte området Cloudy Bay.
Cloudy Bay Vineyards blev etableret i 1985 af David Hohnen, der allerede havde bevist sin tæft på Cape Mentelle ved Margaret River i det vestlige Australien. Dengang var der kun få, der kunne fornemme mulighederne i Marlborough, men David Hohnen var overbevist om, at potentialet var der, og at han med det rette hold omkring sig og med frugten fra de bedste parceller kunne producere mageløse vine.
Cloudy Bay Vineyards blev med andre ord etableret på noget der lignede bar mark og formåede på nogle få år at blive et ikonisk forbillede for en hel generation af nye håbefulde vinmagere. New Zealand blev pludselig kendt for andet end kiwi, og når det drejer som om sprøde hvidvine skabt på druen Sauvignon Blanc blev Marlborough det interessante alternativ til de klassiske Sauvignon distrikter langs Loire-floden.
Det er ganske enestående at en enkelt vingård på den måde bliver lokomotiv for en hel region, men ved indgangen til det nye millennium var Cloudy Bay Vineyards forvandlet fra en lystigt eksperimenterende vingård til et af de bedst kendte brands i vinens verden og de 2 vinmagere Kevin Judd og Tim Heath blev hyldet som stjerner af en enig internationale presse.
En af årsagerne til den store succes var at David Hohnen allerede i 1990 valgte at sælge både Cloudy Bay Vineyards og Cape Mentelle til rigmanden Joseph Henriot som dengang ejede Champagne Veuve Clicquot og velvilligt investerede adskillige millioner € i de 2 vingårde så de kunne ekspandere i kvalitet.
I 2003 fulgte så Louis Vuitton Möet Hennessey opkøb af Veuve Clicquot og dermed også af Cloudy Bay Vineyards hvilket i de efterfølgende år forårsagede en del uro, som først fik David Hohnen og siden hele det oprindelige hold til at søge nye udfordringer.
Cloudy Bay Vineyards ledes i dag af Yang Shen (der kommer fra en stilling i koncernens kinesiske satsning på mousserende vin ”Chandon China”) og sammen med de nu 3 vinmagere Victor Joyeux, Daniell Sorrell og Nicolai St. Georges, der kom til i 2020, skal han forsøge at fastholde Cloudy Bay Vineyards ledende position.
Løgismose har tilbudt vine fra Cloudy Bay i mere end 20 år. Du kan se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Marlborough ligger på nordspidsen af sydøen i New Zealand og er ubetinget landets vigtigste vinregion. Regionen består af to paralelle dale, Wairau og Awatere. I alt dækker de knap 24.000 ha. vinmarker. Vækstsæsonen er lun, men med kølig indflydelse fra havet.
Sauvignon Blanc er den ultimativt mest plantede sort, og Marlborough Sauvignon Blanc er blevet en reference for druesorten. Ca. 60% af vinmarkerne er tilplantet med Sauvignon Blanc, Pinot Noir er næstmest dyrket med knap 20% og Chardonnay med 6%
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter