Fakta
- 6 stk. 1.907,40
Morgon Nature
- 6 stk. 1.907,40
374,-
498,67 pr. l.
6 stk.
1.907,40
317,90 pr stk.
Spar 336,60
Anbefalinger
James Suckling
94
Marts 2023
Beskrivelse
Domaine Lapierre i Villié-Morgon er en af de historiske adresser, hvis man interesser sig for god Beaujolais i almindelighed og for naturvin i særdeleshed.
Domainet råder efterhånden over næsten 19 ha., og da frugten fra 10 af disse indgår i denne cuvée, er dette domainet’s signaturvin. Der er hovedsageligt tale om parceller, som har været certificeret økologisk siden slutningen af 1980'erne og biodynamisk hos Ecocert siden 2004, og de fleste befinder sig på det berømte Côte du Py, men frugt fra Les Micouds og Grand Crais indgår også.
Høsten er manuel og frugten transporteres til vingården i små plastkasser, hvor der sker en minutiøs soignering af hver enkelt klase, inden hele dagens høst køles ned, før den rammer gæringstanken, hvor man de første dage praktiserer den såkaldte maceration carbonique, hvor farve og aroma trækkes ud i mosten under kulsyretryk, inden den alkoholiske gæring. Mosten forvandles til vin uden fremmede gærstammer, næsten uden omrøringer, som regel uden svovl og altid uden kemiske tilsætningsstoffer, chaptalisering, tilsætning af enzymer, forsuring eller andre input fra den stadigt voksende liste over mulige manipulationer i kælderen. Efter gæringen fortsætter modningen i 9 måneder i 3 til 14 år gamle fade, hvor vinen samtidigt klares naturligt. Herefter sammenstikkes den endelige cuvée i rustfrit stål hvorefter vinen, når den har "sat sig", tappes på flaske uden filtrering, men med en minimal svovltilsætning for lige at reducere flaskevarians.
En smuk Morgon med subtile aromaer af kirsebær, hindbær, viol og lakrids. Aromatisk og meget velafbalanceret, Kødfuld på den let svævende måde og meget let både at drikke og blive en lille smule forelsket i.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer os eller lige frem befinder os i naturvins familien, taler vi i Løgismose ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette:
Funkiness 2: Forvent diskrete naturvins-karakteristika
Producent
Domaine Lapierre i Villié-Morgon er en af de historiske adresser, hvis man interesser sig for god Beaujolais i almindelighed og for natur vin i særdeleshed. Det var her Marcel Lapierre lod sig inspirere af forskeren, kemikeren og vinavlsprofeten Jules Chauvet, der som den første advarede mod den voksende brug af kunstgødning og pesticider og begyndte at plædere for en ny begyndelse med naturlige vine funderet på traditionelle metoder. Sammen med Jean-Paul Thévenet, Jean Foillard og Guy Breton satte han sig i spidsen for en bevægelse, der midt i 1980'erne begyndte at ligne et lille oprør mod den tiltagende industrialisering af vinproduktionen i Beaujolais.
De opfordrede til, at man igen begyndte at satse på frugten fra gamle vinstokke, at man ophørte med at bruge syntetiske herbicider og pesticider, at man høstede sent, og at man via minutiøs sortering til sidst arbejdede med så moden og sund frugt, at først chaptalisering og siden tilsætning af svovl ikke længere var nødvendigt. Og i løbet af de 25 år, som Marcel Lapierre nåde at praktisere sine på en gang revolutionerende og traditionelle metoder, begavede han os med en forunderlig parade af vine, som nogle gange var så funky, at de delte vandene, og andre gange bare var så vidunderlige, at han blev et ikon ikke bare i det man begyndte at kalde naturvinskredse, men blandt alle, der holder af saftig Gamay-frugt.
Marcel Lapierre døde i 1980. Alt for tidligt, men smukt nok på den samme dag i oktober, som de sidste druer blev plukket fra de ældste vinstokke, som hans bedstefar Michel Lapierre havde plantet i årene efter 1. verdenskrig. Og i dag er det så hans børn Mathieu og Camille Lapierre, som med noget, der ligner fornyet vitalitet, viderefører de stolte traditioner.
Data & fakta:
- Druesorter: Gamay
- Praksis: Økologisk og biodynamisk. Ingen tilsætning af svovl på vine der sælges fra domainet. Behersket tilsætning af svovl i vine som eksporteres.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber (ikke hvert år) og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 18,5 ha. Heraf 13 ha. på Côte du Py, Les Micouds og Grand Crais i Morgon. resten i Juliénas.
- Årlig produktion: Omkring 100.000 flasker fordelt på 3 forskellige Morgon, 2 Juliénas og den såkaldte Raisins Gaulois, som er en Vin de France fra parceller i Morgon hvor der plukkes mere end de tilladte 57 hl/ha.
- Certifikater: økologik siden 1988. Biodynamisk hos Ecocert siden 2004
- Relation: Hos Løgismose siden januar 2021
Oprindelse
Region
Beaujolais ligger i forlængelse af Bourgogne mod syd og hører administrativt til denne region trods den slående nærhed til Rhone dalen. Klimaet er lunt indlandsklima og jordbunden er varieret med tydelige indslag af granit især i nord. Hoveddruen er Gamay, men der er også små beplantninger af Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté. Basis niveauet formes af Beaujolais og Beaujolais-Villages, mens topniveauet udgøres af de 10 cru'er, som refererer til selvstændige vinbyer med særligt karakterfulde vine. Beajolais Nouveau er en specialitet, der frigives hvert år i november efterfølgende høst og hurtig gæring af druerne. Beaujolais er gennemgående friske og aromatiske rødvine.Distrikt
Morgon er en af de 10 cru’er i Beaujolais i det østlige Frankrig. Det er en selvstændig AOC skabt i 1936. Morgon er med sine 1100 ha en af de største cru’er i Beaujolais og appellationen kendes især for Mont de Py. Cote de Py, som er de nedre skråninger på Mont de Py er en af de mest kendte terroirs i Beaujolais. Jordbunden er en smule anderledes end i resten af Beaujolais, idet der ud over den karakteristiske granit også er schist, ler og vulkanske elementer. Jorden er rig på jern, og vinene fra Morgon er kraftfulde, flæskede og præget af mørke bær ofte med forholdsmæssigt meget tannin. Det er også vine, som i mange tilfælde kan udvikle sig adskillige år i flasken, og er ikke det typiske eksempel på Beaujolais. Gamay er eneste druesort og appellationen inkluderer kun rødvin.