Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.504,50
Moscatel de Setúbal Superior 10 anos 50cl
- 6 stk. 1.504,50
295,-
590,- pr. l.
6 stk.
1.504,50
250,75 pr stk.
Spar 265,50
Anbefalinger
Jancis Robinson
17
Julia Harding MW - April 2020
Andre
- Sommelier Wine Awards 2017
- Decanter Wine Awards 2017
- IWC Silver 2017
- Top 10 Muscats du Monde 2016
- Wine of the Year Península de Setúbal 2016
- Best Fortified Wine Península de Setúbal 2016
Beskrivelse
På få år er de helt unge årgangsvine fra Moscatel de Setúbal uden eller næsten uden fadlagring begyndt at stjæle overskrifter, og på ingen tid er de blevet voldsomt populære solo, on the rocks med en skive appelsin, eller som det nye legetøj for bartenderne på den portugisiske Atlanterhavskyst.
Det har betydet at interessen for de mere klassiske Moscatel de Setúbal vine, som fadlagres i årevis på samme måde som Tawny Portvin også er stigende. Det har ført til en nyvunden optimisme blandt vinbønderne oppe i de kalkrige Arrábida bakker mellem Azeitâo og havnebyen Setúbal og i det nye millennium er en stribe mindre producenter begyndt at prikke giganterne Jose Maria da Fonseca og Bacalhôa Vinhos på skuldrene.
En af dem er Sociedade Vinícola De Palmela - eller i daglig tale Sivipa - der forunderligt nok blev etableret tilbage i 1964 i protest mod netop Fonseca. Siden de i 1999 med hjælp fra Cordoso-familien blev udstyret med nye faciliterer og en bankgaranti som sikrede at de kunne være uhyggeligt selektive i deres udvælgelse af druer og så skulle der bare lige gå en 10-års tid til inden resultaterne begyndte at vise sig. Den superseriøse britiske Master of Wine Julia Harding var således ved at knække over i begejstring da hun i maj 2017 smagte denne vin i London og oplevede forvandlingen: ”More spicy, more complex but still packed with orange and apricot intensity. Rich and creamy, more like the actual apricot in your mouth because of the texture, more subtle, deeper but less joyful. Starting to show orange melon character, more gentle, more subtle”. 2 måneder efter stod hun i Setúbal og smagte resten af vinene!
Her er med andre ord tale om en Moscatel de Setúbal, der er forstærket til den sødeste perfektion med klasse brandy. Ud over perfekte druer er hemmeligheden at en del af det aromatiske kvas (kernerne, drueskinnet og også en del af stilkene) får lov til at trække i vinen i 6 måneder efter gæringen er overstået som en anden ”vin orange”, hvorved der kommer så meget knald på aromaerne, at de ikke bøjer sig for 10 års modning i brugte 300 liters fade. En detalje som fik salig Hugh Johnson til tilbage i 1971 at kaldte Moscatel de Setúbal for ”en stor fryd” og ”verdens mest duftende vin”.
Et ”must Try” for alle der holder af fine Tawny Portvine og som disse en veloplagt ledsager til de allerfleste desserter, eller som en meditativ fornøjelse i forlængelse af det gode måltid.
Producent
Sivipa er et vinhus med historiske rødder, der råder over en række af de bedst eksponerede parceller med gamle Moscatel og Castelao vinstokke på kanten af Arrábida reservatet oppe bag havnebyen Setùbal.
Den ene del af virksomheden stammer fra 1964, da 28 vinbønder slog sig sammen og stiftede Sociedade Vinicola de Palmela i protest mod de lave priser de blev tilbudt for deres druer. De havde imidlertid svært ved at rejse den nødvendige kapital til at producere i kvalitet og de første år blev vinen solgt i bulk til Brasilien. Først i 1979 lykkedes det dem at tappe deres egen Moscatel de Setùbal på flaske, men de blev aldrig rigtig i stand til at træde op imod José Maria da Fonseca og de andre store etablerede spillere.
Derfor takkede de pænt ”ja tak” da Cordoso-familien i 1990 tilbød dem at deltage i et lokalt joint venture, som betød en beskeden udvidelse af ejerkredsen og en voldsomme udvidelse af det potentielle volumen, og i 1995 blev de vinøse aktiviteter endelig samlet i et fælles aktieselskab som havde musklerne til at positionere det, der nu var blevet til Sivipa SA. på den internationale scene.
Den anden halvdel af virksomheden kan således føres tilbage til Humberto da Silva Cardoso der for godt 100 år siden vendte hjem til Palmela efter et mislykket eventyr i Brasilien. Han blev et omdrejningspunkt i den spirende automobil industri og tjente en formue på at bygge busser og etablere et finmasket netværk af ruter mellem Lissabon, Setùbal og andre destinationer på Atlanterhavskysten.
Mellem de to verdenskrige valgte han at realisere sine aktiver i transportsektoren, og en del af overskuddet gik til opkøb af jord og omlægning til drueproduktion som dengang gav et afkast ingen andre afgrøder kunne matche. Det blev til opkøb af store områder omkring Fonte da Barreira, Lau og Alboal og med 500 ha. under vin blev Casa Agrícola Humberto Cardoso den næststørste jordbesidder lige efter det tidlige legendariske industri og landbrugseventyr i Rio Frio lidt længere mod øst.
Forretningsmodellen handlede imidlertid om bulk produktion, og det var derfor først da Filipe Cordoso – den 4. generation i Cordoso-familien – sørgede for at alliancen med Sociedade Vinicola de Palmela kom i stand, at familien kunne begynde at sigte efter at frugten fra deres historiske vinmarker blev vekslet til kvalitetsvine med international gennemslagskraft.
I 1999 stod de nuværende produktionsfaciliteter i Palmela klar til at modtage den første høst, og siden har Sivipa SA. positioneret sig som en af de mest interessante og pålidelige producenter af Moscatel de Setúbal samt forskellige bordvine der på en base af den lokale Castelao-drue spices op med andre portugisiske druer.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter