Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 1.785,-
Moscatel Roxo de Sutúbal Superior 10 anos 50cl
- 6 stk. 1.785,-
350,-
700,- pr. l.
6 stk.
1.785,-
297,50 pr stk.
Spar 315,-
Anbefalinger
Jancis Robinson
17
Julia Harding MW - Juli 2017
Andre
- Silver Sommelier Wine Awards 2017
- Decanter Wine Awards 2017
- Silver IWC 2017
- Top 10 Muscats du Monde 2016
- Wine of the Year Península de Setúbal 2016'
- Best Fortified Wine Península de Setúbal 2016
Beskrivelse
På få år er de helt unge årgangsvine fra Moscatel de Setúbal uden eller næsten uden fadlagring begyndt at stjæle overskrifter, og på ingen tid er de blevet voldsomt populære solo, on the rocks med en skive appelsin, eller som det nye legetøj for bartenderne på den portugisiske Atlanterhavskyst.
Det har betydet at interessen for de mere klassiske Moscatel de Setúbal vine, som fadlagres i årevis på samme måde som Tawny Portvin også er stigende. Det har ført til en nyvunden optimisme blandt vinbønderne oppe i de kalkrige Arrábida bakker mellem Azeitâo og havnebyen Setúbal og i det nye millennium er en stribe mindre producenter begyndt at prikke giganterne Jose Maria da Fonseca og Bacalhôa Vinhos på skuldrene.
En af dem er Sociedade Vinícola De Palmela - eller i daglig tale Sivipa - der forunderligt nok blev etableret netop i protest mod Fonseca tilbage i 1964. Siden de i 1999 med hjælp fra Cordoso-familien blev udstyret med nye faciliterer og en bankgaranti, som sikrede, at de kunne være uhyggeligt selektive i deres udvælgelse af druer har det kun været et spørgsmål om tid til inden resultaterne begyndte at vise sig.
Den superseriøse britiske Master of Wine Julia Harding smagte et par af vinene i London i maj 2017 oh blev så begejstret at hun et par måneder senere bankede på i Setúbal for at smage resten. Blandt andet denne Moscatel Roxo, som ved det første møde fik følgende ord med på vejen; ”Bright and gleaming burnished gold – glorious colour. More scented than the Moscatel 10-Year-Old, a little more floral, though there's still a strong aroma of apricots. More spice here too. Less vibrantly fruity on the palate and more scented, really very pretty and surprisingly delicate on the palate even with the intense flavours and the high alcohol. Just starting to get a little bit nutty too with some caramel tied in with the zesty orange fruit. The alcohol seems better integrated than on the Moscatel 10-Year-Old.”
Moscatel Roxo eller Muscat Rose à Petits Grains var nærmest forsvundet fra vinmarkerne, men nu er den blevet en del af opsvinget for Setúbal og i dag kalder flere og flere vinene for alternativer til Tawny og Colheita Port. Sammenligningen holder imidlertid ikke helt vand. Moscatel Roxo er fra naturens hånd lang mere parfumeret end de typiske blå Portvinsdruer og da en del af det aromatiske kvas (kernerne, drueskinnet og stilkene) i dette tilfælde har fået lov til at trække lov i vinen i 4 måneder som en anden ”vin orange” kommer der langt mere knald på aromaerne og selv efter 10 års modning i brugte 300 liters fade fornemmes dette stadig tydeligt.
Et ”must Try” for alle der holder af fine Tawny Portvine og som disse en veloplagt ledsager til de allerfleste desserter, eller som en meditativ fornøjelse i forlængelse af det gode måltid.
Producent
Sivipa er et vinhus med historiske rødder, der råder over en række af de bedst eksponerede parceller med gamle Moscatel og Castelao vinstokke på kanten af Arrábida reservatet oppe bag havnebyen Setùbal.
Den ene del af virksomheden stammer fra 1964, da 28 vinbønder slog sig sammen og stiftede Sociedade Vinicola de Palmela i protest mod de lave priser de blev tilbudt for deres druer. De havde imidlertid svært ved at rejse den nødvendige kapital til at producere i kvalitet og de første år blev vinen solgt i bulk til Brasilien. Først i 1979 lykkedes det dem at tappe deres egen Moscatel de Setùbal på flaske, men de blev aldrig rigtig i stand til at træde op imod José Maria da Fonseca og de andre store etablerede spillere.
Derfor takkede de pænt ”ja tak” da Cordoso-familien i 1990 tilbød dem at deltage i et lokalt joint venture, som betød en beskeden udvidelse af ejerkredsen og en voldsomme udvidelse af det potentielle volumen, og i 1995 blev de vinøse aktiviteter endelig samlet i et fælles aktieselskab som havde musklerne til at positionere det, der nu var blevet til Sivipa SA. på den internationale scene.
Den anden halvdel af virksomheden kan således føres tilbage til Humberto da Silva Cardoso der for godt 100 år siden vendte hjem til Palmela efter et mislykket eventyr i Brasilien. Han blev et omdrejningspunkt i den spirende automobil industri og tjente en formue på at bygge busser og etablere et finmasket netværk af ruter mellem Lissabon, Setùbal og andre destinationer på Atlanterhavskysten.
Mellem de to verdenskrige valgte han at realisere sine aktiver i transportsektoren, og en del af overskuddet gik til opkøb af jord og omlægning til drueproduktion som dengang gav et afkast ingen andre afgrøder kunne matche. Det blev til opkøb af store områder omkring Fonte da Barreira, Lau og Alboal og med 500 ha. under vin blev Casa Agrícola Humberto Cardoso den næststørste jordbesidder lige efter det tidlige legendariske industri og landbrugseventyr i Rio Frio lidt længere mod øst.
Forretningsmodellen handlede imidlertid om bulk produktion, og det var derfor først da Filipe Cordoso – den 4. generation i Cordoso-familien – sørgede for at alliancen med Sociedade Vinicola de Palmela kom i stand, at familien kunne begynde at sigte efter at frugten fra deres historiske vinmarker blev vekslet til kvalitetsvine med international gennemslagskraft.
I 1999 stod de nuværende produktionsfaciliteter i Palmela klar til at modtage den første høst, og siden har Sivipa SA. positioneret sig som en af de mest interessante og pålidelige producenter af Moscatel de Setúbal samt forskellige bordvine der på en base af den lokale Castelao-drue spices op med andre portugisiske druer.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter