Fakta
- 6 stk. 3.799,50
Pommard Les Rugiens 1. Cru
- 6 stk. 3.799,50
745,-
993,33 pr. l.
6 stk.
3.799,50
633,25 pr stk.
Spar 670,50
Beskrivelse
Moillard-Grivot kan se tilbage på en lang og glorværdig historie. Huset var tidligere en af de helt store spillere i Bourgogne med et imponerende bagkatalog af vine skabt både på druer fra egne vinmarker og druer, der blev købt fra vinavlere med interessante parceller rundt omkring på de berømte skråninger. I 2004 tvang en arvestrid imidlertid familien til at frasælge deres egne prestigiøse parceller, og det ledte i 2009 frem til en sammensmeltning med La Société Béjot Vins et Terroirs i Meursault, som efterfølgende - i efteråret 2016 - blev købt af Famille Helfrich, der året forinden også havde erhvervet Tresch Clerget. Det nuværende François Martenot.
Moillard-Grivot har således været igennem en meget turbulent periode, eller som Serge de Bucy, der er indsat for at bringe Moillard-Grivot tilbage i topform, formulerer det: "Der er gået 10 år, hvor mine forgængere har følt, at de konstant gik op ad bakke". Serge de Bucy har hyret den unge vinmager Baptiste Corrot for at komme i mål med projektet, og da de har fået lov til bruge adskillige millioner på moderniseringer i kælderen i Nuits-Saint-Georges og samtidig har flyttet al hvidvinsproduktion til de allerede toptunede faciliteter i Meursault, er de allerede på vej.
Turbulensen har også medført at en række af de faste samarbejdspartnere er blevet tabt, og det har betydet at Moillard-Grivot har opbygget et imponerende lager af forskellige Bourgogner fra fornemme vinmarker som (heldigvis) under optimale forhold har ligget og ventet på at den nye salgsorganisation kom på plads. Det er nu sket, og fordi vi tidligere har samarbejdet med det nye team om køb på de berømte auktioner på Hospice de Beaune, har vi som nogle af de første fået adgang til disse modnende/modne vine.
En af de vine vi er faldet for, er denne Premier cru fra et par parceller på Les Rugiens-Bas grænsende helt ind til Meursault. Der er tale om frugt fra en familie, som har holdt fast deres aftale med Moillard-Grivot, og i 2014 har de på grund af elendigt vejr virkelig været på arbejde i vinmarken. Alligevel skulle der en voldsom sortering til hvor op mod 30% af druerne blev kasseret forud for gæringen. Der er tale om traditionel vinfremstilling hvor alle stilke fjernes og hvor druerne knuses inden de chaptaliseres og forvandles til vin med daglige omrøringer og overpumpninger hvorefter den unge vin modner 16 måneder i Bourgogne fade (60% nye) frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En fast og ganske træfsikker Pommard, som har nydt godt af de første år i flasken. Det har poleret lidt på tanninerne som nu, selvom de stadig er ganske vedholdende, levner plads til de modne aromaer af kirsebær, kirsch og jordbærsylt, der fint flankeret af lakrids og cedertræ. Der er ikke noget hastværk her. Vinen vil holde på frugten og byde på fine oplevelser i adskillige år endnu.
Producent
Maison Moillard-Grivot er en af de helt store spillere i Bourgogne og et vinhus, som kan se tilbage på en lang og glorværdig historie. Oprindeligt grundlagt af vinavleren Symphorien Moillard, da jernbanen kom til Nuits-Saint-Georges i 1850, og derfra en stadigt voksende virksomhed, som efterhånden blev omgivet af flere og flere familiemedlemmer.
Det ledte i 2004 til en familiefejde, da den ene af de 2 brødre i fjerde generation døde, og den ene fløj i familien (der ikke var involveret i produktionen) hellere ville realisere arven frem for at modtage deres del af overskuddet fra den løbende drift.
Det betød at man måtte sælge ud af kronjuvelerne, og da høsten skulle i hus manglede man frugten fra hele 13 ha. Parceller på blandt andet Chambertin, Clos de Bèze, Romanée Saint-Vivant, Bonnes-Mares, Corton Clos de Roi, Vosne-Romanée Malconsorts 1. Cru, Nuits St. George Clos de Thorey 1. Cru og Beaune Les Grèves 1. Cru var alle blevet solgt til et konsortium stiftet af Dujac og Etienne de Montille.
Maison Moillard-Grivot var herefter væsentligt svækket, og da Denis Thomas-Moillard og hans datter Jeanne Thomas-Moillard - femte og sjette generation - i 2008 modtog et tilbud om fusion/overtagelse fra Vincent Sauvestre takkede de ja.
Vincent Sauvestre stod i spidsen for La société Béjot Vins et Terroirs i Meursault, og Maison Moillard-Grivot blev dermed en del af en større familie, der udover en omfattende Beaune-funderet negociant forretning også inkluderede over 300 ha. i Chablis, Hautes-Côtes de Nuits og forskellige ejendomme i Languedoc.
Flere end 100 forskellige vine, som blandt andet markedsføres under de 4 labes Charles Thomas, Thomas-Moillard, Moillard-Grivot, Maison Moillard, Chartron et Trébuchet, Pierre André, Reine Pédauque og Domaine du Chapitre er det efterhånden blevet til, og dermed en samlet produktion, der nærmer sig 10.000.000 flasker.
Vincent Sauvestre blev i foråret 2016 anklaget for at svindle med dokumentationen for forskellige vines oprindelse, og selvom intet endnu var bevist, valgte han at træde tilbage fra alle poster. Herefter blev en Eloi Delorme indsat som midlertidig forretningsfører og i november 2016 kom det frem at La société Béjot Vins et Terroirs ville blive lukket og at alle aktiver var solgt til Famille Helfrich der året forinden også havde erhvervet Tresch Clerget - det nuværende François Martenot.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.