Fakta
- 6 stk. 1.096,50
Priorat Formiga de Vellut - ØKO
- 6 stk. 1.096,50
215,-
286,67 pr. l.
6 stk.
1.096,50
182,75 pr stk.
Spar 193,50
Anbefalinger
Guía Peñín
90
Guía Peñín - Juni 2022
Beskrivelse
Formiga de Vellut er Domini de la Cartoixa’s bud på en saftspændt vin, der er friskere og mere læskende end de fleste af vinene fra kollegaerne i Priorat. Og sådan er det igen i 2019, hvor det lykkedes for Toni Coca i Fitó og Merche Dalmau at finde ind til det lidt mere umiddelbare udtryk de efterstræber trods endnu en tør og varm sommer.
Vinen er som vanligt domineret af Grenache, der får kant og bitterhed fra Carignan og subtil parfume fra Syrah. Der høstes i hånden og alle stilke fjernes inden en del af druerne knuses forud for gæringen, der finder sted uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Vinen modner 8 måneder på nye hovedsageligt franske fade inden den klares med friske æggehvider og tappes på flaske uden forudgående filtrering. Herefter følger yderligere 6 måneders flaskemodning inden den iøjnefaldende etiket med de flittige røde formigas/myrer sættes på og vinen frigives til salg.
En mørk vin som lige behøver lidt tid i glasset eller endnu bedre en svingende tur i en karaffel inden den for alvor lægger fra land. Herefter begynder mørke kirsebær og søde jordbær at spille op til anis, figen, peber og et potpourri af friske urter ikke ulig det de i det sydlige Côtes du Rhône og Provence kalder garrigue. Derpå bare intens og ligefrem saft i munden, hvor tanninerne i samspil med nærværende frugtsyre skaber et udtryk, som også er friskt og elegant.
Server vinen i store Bordeauxglas gerne mens du tilbereder fine udskæringer af kroghængt tørmodnet oksekød. Prøv den for eksempel til en ultimativ Surf-N-Turf bestående af et par store grillede Toma-Hawk Ribeye på til sammen en meters penge serveret med ligeledes grillet Læsøhummer, hummer-mayo, små nye kartofler og saften fra modne grillede citroner.
Etiketten er en hyldest til de millioner af myrer som lever i Clos Galena ‘s vinmarker og gør deres til, at jorden ventileres og økosystemet forbliver i balance.
Producent
Priorat vinene fra Clos Galena er i dag en enkelt stærk og passioneret kvindes værk. Merche Dalmau hedder hun. Sammen med sin mand Miguel Perez Cerrada, der var universitetslærer, købte hun tilbage i 2000 små 12 ha. med gamle Grenache og Carignan vinstokke og midt ude i vinmarkerne mere end 3 km. fra den nærmeste asfalterede vej opførte de den kælder, der skulle danne rammen om deres fælles passion.
Clos Galena kaldte de stedet (efter det mineral i undergrunden, der var årsagen til, at der tidligere lå mange sølvminer i området) og hyrede den økologisk begejstrede Enric Amorós ind som vinmager og maneger samtidigt med, at det unge stjernefrø Toni Coca blev tilknyttet som konsulent.
Det viste sig at være et stærkt team, og deres to første vine blev tidligt højt profilerede, blandt andet hos Jay S Miller, der på vegne af Robert Parker kaldte dem for ”flamboyante skønheder”, da han smagte dem for første gang.
Miguel Perez nåede kun at opleve de første 12 år. I 2015 tabte han til kræften og i dag fører Merche Dalmau vingården videre samtidigt med at hun passer på parrets 3 børn. Toni Coca er blevet fast tilknyttet som vinmager og driver nu denne økologiske vingård, der også sætter nye standarter for bæredygtighed i Priorat, bl.a. qua opsamling af regnvand og en produktion, der alene er funderet på vedvarende energi, sammen med Merche Dalmau.
Merche Dalmau er de senere år blevet et forbillede for unge kvinder, som gerne vil positionere sig i den mandsdominerede vinverden og hun optræder i den forbindelse jævnligt i de lokale medier, hvor hun fortæller om, hvorledes hun er lykkedes med sit projekt. Et projekt som også har fundet vej til den svenske Nobelpris komité, som i 2017 valgte at servere den røde Formiga de Vellut 2014 til den store Nobelbankett hvilket senere fik Svenska Dagbladet til at rapportere under overskriften: "Varmrätten "inte det bästa" - vinet fantastiskt gott".
Oprindelse
Region
Catalunya ligger i Spaniens nordøstlige hjørne. Klimaet er stærkt influeret af Middelhavet med lune og tørre dage og begrænset nedbør, mens der mod nord for foden af Pyrenæerne er væsentligt køligere. Regionen dækker over 11 DO'er hvoraf den ene dækker hele regionen. Der findes også en enkelt DOCa, Priorat. Der produceres en bred række af vintyper i Catalunya fra mousserende Cava til kraftige rødvine på Tempranillo, Garnacha og Monastrell. Her findes også større beplantninger af internationale sorter som Chardonnay og Cabernet SauvignonDistrikt
Priorat har ligger i Catalunya og opfattes bredt som et af Spaniens fineste vindistrikter. Priorat er den ene af de to distrikter (sammen med Rioja) i Spanien, der har DOCa status, den højeste kategori i den spanske vinlov. Trods nærheden til Middelhavet er klimaet overvejende kontinentalt med tørre og varme somre. Jordbunden er rig på llicorella med høje forekomster af skiffer, og udbytterne er lave selv for spanske standarder i tørre områder uden kunstvanding. I distriktet findes mange gamle vinstokke af Garnacha og Carinena og de har fået relativt nyligt følgeskab af internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah, der blev plantet op gennem 80'erne og 90'erne, hvor området blev genopdaget efter årtiers dvale. Der produceres også en smule rosé samt hvidvin på Garnacha Blanca, Macabeo, Pedro Ximenez og Chenin Blanc. Det samlede vinmarksareal er ca 1900 ha.