Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.473,50
Riesling Ried Kellerberg Smaragd
- 6 stk. 2.473,50
485,-
646,67 pr. l.
6 stk.
2.473,50
412,25 pr stk.
Spar 436,50
Anbefalinger
James Suckling
95
Powerful, but cool, with plenty of lime-zest and herbal freshness. Sleek and tightly wound with a very firm backbone, in spite of the expressive citrus, herbal and slightly austere mineral flavors that power the very long, precise finish. Enormous aging potential. James Suckling - September 2021
Beskrivelse
I Østrig kaldes Weingut Emmerich Knoll for intet mindre end ”Primus Inter Pares” - ”Den ypperste blandt de bedste”, og her det Knolls imponerende Riesling Smaragd fra Kellerberg, som debuterede med 1993-årgangen efter at Emmerich Knoll Senior nogle år tidligere havde fået anlagt den første terrasse og sat de første Riesling kloner oppe den stejle sydøstligste flanke af det berømte vinbjerg.
Dengang blev vinen skabt med et tilskud af købte druer fra andre pletter på Kellerberg for at have nok til at fylde bare et enkelt großes holzfass, men nu er terrasserne blevet til flere, og vinstokkenes rødder har fået så godt fat i klippen, at det for længst er slut med at købe druer. Ikke at der dermed er tale om store mængder, bare at der som regel er nok til at fylde det omkring 3.000 liter store fad, som har været viet til frugten fra Kellerberg lige fra starten.
Druerne sorteres udelukkende i vinmarken, og i kælderen bearbejdes de hele drueklaser med en slags træspader i flere timer for at knuse en del af druerne, så saften kan trække aromaer, mineraler og en lille smule garvesyre fra skind, kerner og stilke inden presningen, som sker på 2. eller 3. dagen. Herefter gæres der i rustfrit stål og direkte i det gamle østrigske egefad uden temperaturkontrol. Bare en langsom gæring i den vinter kølige kælder, der fortsætter i både fire og fem måneder indtil vinen uden manipulation falder til ro med et naturligt forhold mellem alkohol, syre og ofte en lille næsten umærkelig restsødme. Herefter modner vinen uden battonage frem mod aftapningen på flaske, der finder sted i august eller allerførst i september måned uden klaring og som regel også uden filtrering.
Efter 3 relativt varme men nærmest lykkelige årgange, som blandt andet førte Emmerich Knoll helt til tops hos fænomenet James Suckling, der fik fejet benene væk under sig, da han smagte Riesling Ried Schütt Smaragd 2019, og kvitterede med de ultimative 100-point, så er 2020 en helt anderledes udfordrende årgang.
Meget nedbør i løbet af vækstsæsonen første til meldug og mange, mange ekstra timer oppe på de berømte skråninger og da man så havde fået det meste trimmet kom den voldsomste storm i mands minde susende ned fra Spitzer Graben. Rossatz, Arnsdorf og Mautern og selvom den havde tabt noget af potensen, da den passerede Dürnstein, var der flere steder stadig tale om hagl på størrelse med vagtelæg.
Det var den 22. august, og da Emmerich Knoll nogle uger senere var færdig med den såkaldt præventiv høst, hvor de beskadigede druer blev klippet bort fra klaserne “for at sikre kvaliteten” havde familien flere steder mistede op mod 20% af det potentielle høstudbytte, men Emmerich Knoll senior var alligevel lettet: “Vi var blandt de heldige. Mange af vores venner blev langt hårdere ramt. F.eks. mistede Franz Hirtzberger oppe ved Roter Tor omkring 75% af høsten.”
2020 er også noget køligere end de foregående år. Ikke nede i nærheden af normen i forhold til gennemsnittet fra tiden før, vi begyndte at tale om global opvarmning, men kølig nok til at Knolls plukke teams først blev sendt på arbejde i slutningen af september. Og da vejret under høsten var ustadigt og Knoll insisterede på, at der kun skulle plukkes i tørvejr, kom de helt ind i november, før den sidste frugt til Smaragd vinene ramte kælderen i Unterloiben.
Men alt forarbejdet har båret frugt, og Emmerich Knoll beviser med kollektionen fra 2020 at familien stadig befinder sig i toppen af den østrigske superliga. Vinene er som altid aromatiske og udtryksfulde. Lidt mere moderate i deres alkoholindhold og med lidt større mineralsk friskhed end i 2018 og 2019. Kort sagt mere traditionelle og tættere på idealbilledet for tørre hvidvine fra Wachau end længe smagt.
Som altid er vi, når det kommer til Weingut Knoll, på en streg diet (allokering). Vi fremsender en ønskeliste, men får ikke lige de vine, der står på listen, og slet ikke i de ønskede mængder. Fra 2020-årgangen har vi - og dermed Danmark - bare fået tildelt knap 2 paller fordelt på 14 forskellige vine.
Producent
Weingut Knoll holder til i den lille by Unterloiben i Wachau distriktet et halvt hundrede kilometer vest for Wien. Det er en af de smukkeste strækninger på Donau-flodens løb gennem Østrig, og med sine små hyggelige byer, frodige sletter og svimlende stejle vinterrasser er det også et af de herligste vinområder i verden.
Familien Knoll har holdt til i Unterloiben i generationer, og i dag driver familien den dejlige restaurant Loibnerhof og så en af Østrigs allermest respekterede vingårde. Det er Emmerich senior og Emmerich junior, som deles om ansvaret i kælderen, og ud fra en meget konservativ, nogle ville sige gammeldags filosofi, har de i mere end 30 år hvert år produceret nogle af Østrigs allermest forrygende Grüner Veltliner og Riesling vine og så lidt for sjov og i forsvindende små mængder også Gelber Muskateller, Traminer, Chardonnay og Pinot Noir.
Kodeordene er ifølge Emmerich junior "Elegance og kompleksitet uden den umiddelbare glæde ved vinen i glasset sættes over styr". Resultat nås i princippet med enkle midler hvor en sen høst, og herefter så lidt indblanding som mulig er de to vigtigste elementer. Og når det kommer til de legendariske Smaragd vine går høsten først i gang når de fleste andre er ved at være færdige, og de fleste år fortsætter den trods den globale opvarmning til langt ind i november måned, hvor en betragtelig del af druerne er angrebet af ædelt råd, og hvor perioder med let nattefrost er en del af høstens uorden.
Udbyttet er ikke specielt lavt. Især Grüner Veltliner modner ifølge Knoll senior ved for kraftig beskæring for tidligt, og når derfor ikke at opleve de temperatursvingninger mellem nat og dag, som i det sene efterår beriger druerne med den aromatiske finesse og kompleksitet, som er forudsætningen for vine i verdensklasse.
Selvom vinstokkene alle kultiveres efter bæredygtige principper, hvor såvel herbicider som pesticider er fravalgt er produktionen formeldt konventionel fordi Emmerich Knoll Junior og flertallet af de andre producenter i Gebietsschutzverbandes Vinea Wachau ikke mener, det økologiske regelsæt er den rette løsning i det store perspektiv. I stedet deltager alle producenterne i et økologisk ukrudtsbekæmpelses projekt hvor man sætter "venlige" planter mellem vinstokkene for at fortrænge det problematisk højtvoksende, dybt rodfæstede ukrudt med stort vandbehov, og senest i 2023 vil alle i Vinea Wachau’s medlemmer være certificeret "Sustainable Austria".
Knoll junior har rejst verden rundt og set al den ny teknologi, som findes. Alligevel er alt ved det gamle hjemme i kælderen under Unterloiben 10 og nu også via en tunnel i kælderen under Unterloiben 132. Hver parcel i vinmarken har nu som før sit eget ege- eller akaciefad og størrelsen er tilpasset det forventede udbytte fra den sene høst til Smaragd vinene! Nogen år er der ikke nok vin til fadet, og så forbliver vinen på stål med interessante årgangsvariationer til følge, og på samme måde skifter de enkelte vine karakter, når det hvert 15. eller 20. år er blevet tid til at forny deres fad.
Weingut Knoll kultiverer godt 14 ha. og producerer omkring 120.000 flasker fordelt på 25 forskellige vine. Steinfeder og Federspiel vinene frigives i tidlige forår efter høsten og varsler havd vi har i vente når Smaragd kommer i løbet af september måned, og på forunderlig vis lykkes det hvert eneste år at fremtrylle nogle Wachau's mest imponerende vine, som byder på store oplevelser fra dag et, og for Smaragds vedkommende efter 10 år stadig er så friske og vitale, at man gerne tiltror dem yderligere 10 år i en god kælder.
Vinene fra Weingut Knoll tilhører verdens mest efterspurgte, mængderne er stærkt begrænsede og Løgismose er forpligtede til at sørge for at en stor andel af vinene ender på restauranter der på tallerkenerne kan matche det der skænkes i glassene. Løgismose's allokering er på 1.000-1.200 flasker om året afhængig af årgangens gavmildhed, og en række af vinene vil derfor være udsolgt i kortere eller længere perioder, ligesom vi ikke flager de ældre årgange vi indimellem får adgang til.
Knolls portofølge:
Steinfeder:
Grüner Veltliner
Riesling
Federspiel:
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Trum
Riesling
Riesling Loibenberg
Gelber Muskateller
Pinot Noir Rosé
Smaragd:
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Schütt
Grüner Veltliner Loibenberg
Grüner Veltliner Vinothekfüllung
Riesling Loibenberg
Riesling Kellerberg
Riesling Schütt
Riesling Vinothekfüllung
Gelber Muskateller
Traminer
Chardonnay
Andre:
Riesling Pfaffenberg Kabinett
Riesling Pfaffenberg Selection
Grüner Veltliner edelsüß
Riesling edelsüß
Gelber Muskateller edelsüß
Traminer edelsüß
Emmerich Knoll har været en del af Løgismose familien siden 2008.
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Distrikt
Wachau er et lille, prestigefyldt vindistrikt langs Donaufloden i regionen Niederösterreich i Østrig. Distriktets vinmarker er centreret på stejle skråninger ned mod floden, hvor af flere er terrasserede og sydvendte. Jordbunden er præget af aflejringer fra floden med både sand, grus og løss. De lune somre med rigeligt sollys resulterer i kraftfulde intense udgaver af Grüner Veltliner og Riesling, som klassificeres efter et særligt system kun anvendt i Wachau. Steinfeder er friske, sprøde vine under 11,5% alk, Federspiel er mere vægtige men stadig med elegance og max 12,5% alkohol. Top kategorien er Smaragd, som udgøres af fyldige, kraftfulde vine med alkohol over 12,5%.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter