Fakta
- 6 stk. 892,50
Riesling Serriger Herrenberg Blauschiefer feinherb
- 6 stk. 892,50
175,-
233,33 pr. l.
6 stk.
892,50
148,75 pr stk.
Spar 157,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
91+
Ulrich Sautter - November 2022 & Weinguide Deutschland 2023
Beskrivelse
Den nu 27-årige ønolog Felix Heimes kom i 2016, da hans forældre tog over efter Dr. Jochen Siemens og omdøbte ejendommen med de stejleste skråninger ned mod Saar-floden til Weingut Würtzberg, men den hidtidige vinmager Franz Lenz er blevet på posten, og da han har skabt klassevine langs Saar i mere end 40 år, er der garanti for kontinuitet. Sammen med Felix og den investeringslystne familie leder han inden sit otium efter det ypperste. Og det nye projekt er kommet smukt fra start. Weingut Würtzberg er allerede på plads i de førende tyske vinguider og pilen peger kun én vej. Opad!
2021 er den 6. årgang under det nye regime og nok engang en årgang hvor Felix fik hjælp af Franz indgående kendskab til vinstokkede på de stejle skråninger, da de plagsomme vejrguder virkelig udfordrede vinbønderne i løbet af vækstsæsonen.
Denne Riesling Blauschiefer feinherb er i den såkaldte VDP. terminologi (familien er endnu ikke blevet inviteret indenfor hos de tyske Prädikatsweinguter, men deres vinmarker er) en 1. Lage vin, idet frugten udelukkende kommer fra det syd-sydvestvendte Serriger-Herrenberg, nærmere bestemt fra parceller midt på skråningen mellem 60 og 140 meter over Saar-floden, hvor kvartsit og blå skiffer farver jorden i en gråblå nuance. Frugten plukkes i 2 omgange, først en af de første dage i oktober og så igen et par uger senere for at få endnu mere sukker at gøre godt med, og druerne er naturligvis plukket manuelt. Andet er umuligt da skråningen rejser sig med en stigning på op til 63%.
Druerne transporteres op til vingården i små plastkasser, hvor der sker en sortering inden alle stilke fjernes og druerne presses. Herefter ledes den frit løbende most direkte ned i rustfri ståltanke uden anvendelse af pumper, og her går gæringen langsomt i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer og gærer op til 12,5% alkohol og en restsødme, der i det tidlige forår fikseres omkring 15 g. pr. liter til det udtryk, som tyskerne så rammende kalder ”feinherb”. Herefter følger 10 måneder sammen med gærresterne inden vinen tappes.
En mild Riesling som med sine fine krydrede noter både charmerer og imponerer. Den lille sødme bliver smukt indrammet af moden syre og småsalt mineralitet og løfter aromaerne af mandarin, pink grape og saftige ferskner. Blomstrende og så frugtmættet og saftig at det med denne vin i glasset er det nemt at forstå, hvorfor det ikke helt tørre udtryk stadig er tyskernes foretrukne. Også i det salte køkken.
Forførende som aperitif, men også bedste ven med sødmen fra grillede helt friske jomfruhummere og den dejlige rejemad, der følger som belønning efter møjsommeligt pilleri, hvor man nemt risikerer, at der går synk i flasken inden der kommer top på rejemadden. Men det standser ikke her: Nede i Sydtyskland får vine som denne også lov til at håndtere både svinekoteletter og grillede bøffer.
Producent
Weingut Würtzberg producerer forrygende vine på frugten fra Herrenberg og Würtzberg, der i en vinkel på op til 70 grader rejser sig stejlt over Saar-floden små 30 km. syd for Tysklands ældste by Trier. På få år er Würtzberg blevet et af de helt hotte navne på den kogende tyske vinscene, og vi er derfor stolte over, at det i sommeren 2019 lykkedes os at lande en aftale om eneforhandling i Danmark.
Weingut Würtzberg debuterede med 3 guldmedaljer i ”The Drinks Business Global Riesling Masters” i efteråret 2017. Guldet blev fulgt af en 1. plads i Best of Riesling Challenge i kategorien "Vintage 2016 restsüß" i Enos Magazine i marts 2018, og senere, da alle de førende tyske vinguider var kommet i handelen, kunne vores nye venner lade propperne springe og fejre, at de var stormet ind i dem alle.
Helt forunderligt er det nu ikke. Kigger man lidt nærmere på logoet vil man opdage, at det er videreført fra den seneste ejer Dr. Jochen Siemens, og før det leverede den navnkundige Bert Simon i en årrække søde vine på et niveau, som kun blev matchet af Egon Müller og hans ikoniske vine fra Scharzhofberg.
Det er ægteparret Dorothee Heimes og Ludger Neuwinger-Heimes, som i foråret 2016 kom under vejr med, at Jochen Siemens var ved at være pensionsmoden, og at der ikke stod nogen next generation på spring i kulissen. I løbet af sommeren enedes de om at overtage vingården inklusive vinmageren Franz Lenz og den polske familie, som Dr. Siemens havde installeret i et særligt hus oppe bag det lille slot, så de kunne passe vinmarkerne 24-7. Det eneste, der af juridiske årsager ikke fulgte med, var navnet, og derfor blev det til ”Weingut Würtzberg vormals Dr. Siemens” med reference dels til det navn slottet havde haft, da det blev opført i slutningen af 1800-tallet dels til den seneste ejer, som var vidt respekteret i den tyske vinbranche.
Ludger Neuwinger-Heimes havde trukket familie med rundt i verden, mens karrieren i den mægtige Freudenberg Group tog form, men efter at han havde landet et job som finansdirektør i koncernen, var det slut med udstationeringerne og på tide at slå rod. Og eftersom Dorothee var datter af en vinhandler i Saarburg, eftersom hun og Ludger udelukkende havde nydt Saar vin til deres bryllup, og ikke mindst fordi deres yngste søn Felix netop var begyndt at studere Weinbau und Oenologie ved universitetet i Geisenheim lå det i kortene, at rammen om det fortsatte familieliv måtte blive en vingård. Og det lille slot højt oppe på bakken over Saar-floden levede op til alle deres drømme.
Felix er nu færdig på universitetet og hjemme efter studieophold på vingårde i Australien og New Zealand. Han fortæller, at han har et meget lærerigt, kreativt og næsten lykkeligt samarbejde med den erfarne Franz Lenz, der i 2021 fik sin 47. tyvende høst ind under vesten (heraf de 16 seneste på Würtzberg).
Den polske familie er imidlertid borte. De rejse hjem, da Ludger præsenterede dem for en kontrakt, som ville lovliggøre deres ophold i Tyskland, og i dag er den eneste fuldtidsansatte en rumæner, som via sit netværk sørger for at hold på 10-12 unge landsmænds kommer rejsende og arbejder de 70 dage, som de tyske myndigheder tillader uden egentlig opholdstilladelse.
Arbejdet på de stejle skråninger er ekstremt, og det er ikke kun på Würtzberg, at man er afhængig af østarbejdere. Dorothee formulerer det meget direkte, når hun siger, at ”uden østarbejderne ville mindst halvdelen af alle de ”Steilhang”, som leverer frugten til Tysklands bedste vine forsvinde”.
Weingut Würtzberg har de 6,5 ha. på Herrenberg og de 4,9 ha. Würtzberg i såkaldt Alleinbesitz, og begge skråninger blev i Bert Simons glansperiode klassificeret, som såkaldte ”Grosses Lage af magtfulde VDP (Die Prädikatsweinguter). Dorothee og Felix håber (og forventer) at de, lige så snart de har bevist, at de mener det alvorligt, vil blive inviteret indenfor i den eksklusive loge, således at VDP igen har en Prädikatsweingut der opererer på de 2 mest dramatiske skråninger langs Saar-floden.
Weingut Würtzberg har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2019. Se de vine, vi aktuelt kan tilbyde, her
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.