Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 186,-,-
Saint Nicolas de Bourgueil Les Rouillères BIO
- Spar 20% - Før 186,-,-
148,80
248,- pr. l.
186,-
Spar 37,20
Beskrivelse
Dette er den helt centrale vin fra Domaine Frédéric Mabileau, som stadig henter en del af sin frugt fra Les Rouillères, som var en parcel, der fulgte med, da Frédéric mødte sin kommende hustru Nathalie.
Det var i 1988 på et tidspunkt, hvor Frédéric ikke helt var på bølgelængde med faderen og derfor plantede det unge par Cabernet Franc og planlagde, at der skulle tilføjes endnu en Mabileau til de i forvejen mange Mabileau’ er, der producerede vin i landsbyen St. Nicolas de Bourgueil. Den første vin kom i 1991 og blev tidligt et referencepunkt og et yderst populært valg på stribevis af caféer og vinbarer i Paris. Produktionen er derfor langsomt blevet udvidet, således at der nu tappes i omegnen af 100.000 flasker, og Nathalie fortæller, at de fleste fortsat lander i Paris, og at de såmænd kunne sælge mange flere...
Der er tale om manuel høst på alle de 18 ha. som leverer frugt til vinen. Alle parceller er certificeret økologisk og denne gennemsnitlige alder på vinstokkene ligger og balancerer omkring de 35 år. Drueklaserne soigneres allerede ude i vinmarken og igen på det centrale "table de tri" inden alle stilke fjernes og druerne føres frem til de rustfri ståltanke på transportbånd for at undgå pumpning. Mosten/druerne får lov til at sætte sig i et par døgn forud for gæringen, der gennemføres uden fremmede gærstammer med daglig remontage, men uden pigeage hvorefter vinen modner sur Lie i 10 måneder frem mod aftapning der sker uden klaring eller filtrering og med en ultralav svovl stabilisering, som aldrig overstiger vinens naturlige svovlindhold.
Resultatet er en af de bedste "åbnere", vi har smagt fra noget Domaine Loire. Seriøs saftig mørk frugt i form af blommer og morbær, der virkelig folder sig ud, hvis man giver sig tid til at plaske vinen over i en karaffel inden den rammer glassene. Der er brombær, kanel, peber, lakridsrod og også oliven. Imponerende dybde, og det bedste er, at vinen virker dejlig u-forceret. Man fornemmer, at der ikke har været noget hastværk med at få den gjort klar, og at det bestemt heller ikke haster med at få dem nydt. Det er bare autentisk Cabernet Franc fra Loire på den allerbedste no nonsens måde, så det er ikke så sært, at Frédéric for år tilbage fik vinens logo diskret tatoveret på bagsiden af sin højre overarm. Ære være hans minde. Frédéric styrtede ned med sin lille flyvemaskine kort før høsten i 2020, og dette er den første vin fra hans søn Rémy Mabileau.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Når man smager vinene fra Frédéric Mabileau forstår man til fulde den markante udmelding fra vinguruerne Jancis Robinson og Hugh Johnson, der i Den store vinbog skriver, at vinene fra Bourgueil og Saint-Nicolas-de-Bourgueil er ”helt absurd undervurderede i forhold til deres kvalitet.”
Sammen med sin kone Nathalie har Frédéric stået bag en af de mest vellykkede omlægninger fra konventionelt landbrug til bæredygtig økologisk produktion langs hele Loire-floden, og nu er de nærmest i mål med biodynamik og så ultralave mængder af svovl, at stribevis af erklærede naturvinsproducenten bliver efterladt på perronen. Og hele projektet er blevet drevet frem af det perlende gode humør, som Frédéric og Nathalie Mabileau og deres to sønner Charly og Rémy har valgt at omfavne verden med. De er bare helt nede på jorden og de skilter ikke med, at de også er superseriøse og hele tiden i arbejdstøjet.
Eller var. For nu er 4 blevet til 3. Lige før høsten i 2020 hvor alt tegnede lyst for familien Mabileau, blev de med et lammende hammerslag ramt af tragedien. Frédéric Mabileau styrtede med sin lille flyvemaskine på flyvepladsen i Saumur og døde af sine kvæstelser inden hjælpen nåede frem, og således nåede Frédéric kun at blive 53 år.
Frédéric var stjernen blandt de mange Mabileau’er i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, og Guillaume Lapaque, den tidligere direktør for "Syndicat des vins de Bourgueil", fortæller, at han var underrettet om, at det toneangivende vinmagasin "Revue du vin de France" overvejede at give Frédéric den 3. stjerne og dermed løfte vingården op i Frankrigs absolutte elite. Denne anerkendelse er nu udsat på ubestemt tid.
Høsten i 2020 blev klaret med hjælp fra familie og de andre vinproducenter Saint-Nicolas-de-Bourgueil og i kælderen er det nu Rémy Mabileau, som skal forsøge at løfte arven efter sin far. Vi håber det lykkes således at vi også fremover kan tilbyde dejlige u-forcerede Cabernet Franc vine fra dette Domaine og nyde fornemmelsen af, at der ikke har været noget hastværk med at få vinene gjort klar, og at det bestemt heller ikke haster med at få dem nydt. Det er bare autentisk Cabernet Franc fra Loire på den allerbedste måde.
“Having visited Frédéric during harvest I have seen his dedicated approach to the picking and sorting, and I have witnessed his meticulous attention to detail first-hand. With that in mind, it is not surprising to me that he makes a range of wines of such obvious appeal. Les Rouillères is frequently delicious, bright and breezy, yet also pure and worthy of our drinking time. For more serious occasions, Eclipse offers a more potent vinous experience. Whichever cuvée you choose, however, the wines all offer top quality for their respective appellations, with pleasure aplenty in the glass”. Chris Kissack "The Winedoctor" - Marts 2017
"L'éclat de l'authentique Cabernet Franc de Loire" La Revue du vin de France #647 – Februar 2021
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Bourgeuil er en AOC i den centrale del af Loire dalen i det nordlige Frankrig. Bourgeuil ligger indeni en anden AOC, Touraine, og danner Touraines grænse mod øst op mod Saumur. Appellationen inkluderer udelukkende rød og rosé og den primære drue er Cabernet Franc med op til 10% Cabernet Sauvignon tilladt i rødvinene. Afhængig af jordbundstype og vinificering kan Bourgeuil være enten let og frugtig eller mellemkraftig og krydret med potentiale for flaskeudvikling. Tættest på Loire floden er jorden rig på grus og alluviale aflejringer, og her bliver vinene primært lette næsten i stil med Beaujolais. Andre steder i distriktet findes mere ”tuffeau jaune”, en porøs kombination af sand og marine fossiler, og her kan frembringes vine med tydelig animalsk karakter. Klimaet er generelt mildt og appellationen dækker ca 1400 ha. Rosé produktionen udgør blot 2-3%.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter