Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineLandFransk vinItaliensk vinSpansk vinTysk vinAmerikansk vinØstrigsk vinPortugisisk vinNew Zealandsk vinGræsk vinDansk vinArgentinsk vinChilensk vinOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.250,-
Sancerre Frétoy Blanc
- 6 stk. 1.250,-
295,-
393,33 pr. l.
6 stk.
1.250,-
208,33 pr stk.
Spar 520,-
Beskrivelse
Annick Tinel fortæller, at 2022 blev et gavmildt år for vinbønderne i Sancerre og Pouilly-Fumé, hvor de vinstokke, der var blevet ramt af frosten i 2021, havde noget de skulle indhente og derfor leverede frugt i generøse mængder. Samtidig er 2022 igen en af de varme årgange, men i lighed med i 2018 og i 2020 lykkedes det i den 2. uge af september for Annick Tinel og hendes team at høste druer, der gjorde det muligt at producere vine uden alt for meget alkohol og nok så vigtigt, vine med en underliggende friskhed som tilføjer lidt kant til årgangens overordnede milde cremede profil.
Høstmaskinen har udelukkende været på arbejde i de tidlige morgentimer, så druerne ikke fik hedeslag på den 10 km. lange tur fra vinmarkerne ovenfor landsbyen Thauvenay, ned over broen ved Pouilly-sur-Loire og frem til vingården.
Der er tale om frugt fra 3,5 ha. med i omegnen af 40 gamle Sauvignon Blanc stokke, der står på en sydøst vendt skråning rig på kalk- og flintesten. Efter en soignering af klaserne er alle stilke fjernet forud for turen op i den pneumatiske presse. Herfra mosten løber direkte ned i de små rustfri ståltanke, hvor den får lov til at sætte sig 48 timer inden gæringen bliver sat i gang uden brug af fremmede gærstammer. Ingen malolaktiske gæring, men modning sammen med gærresterne i 8 måneder inden den endelige cuvée sammenstikkes, filtreres og tappes på flaske.
En generøs Sancerre hvor de delikate citrusfrugter aldrig får lov til at løbe væk fra den markante saltkalkede, næsten røgede mineralitet. Gnistrende ren med markante noter af stikkelsbær, fersken og hyldeblomst, der bliver leveret i en mild cremet tekstur, der får vinen til at virke blid, men nedenunder er der en pulserende frisk energi, som kun kan begejstre enhver, der holder af druen Sauvignon Blanc.
Prøv den for eksempel til den klassiske egnsspecialitet gedeosten Crottin de Chavignol eller til en letsaltet ovnbagt torsk med nye kartofler og Sauce Beurre Blanc.
Producent
Domaine Tinel-Blondelet ligger et stenkast fra Loire floden lige udenfor den lille by Pouilly-sur-Loire få hundrede meter fra den gamle stålbro der forbinder distrikterne Pouilly-Fumé og Sancerre. Familien begyndte at dyrke druer tilbage i midten af 1600-tallet, og de er således en af de franske familier, der i flest generationer uafbrudt har haft vin avl som levevej.
I de første 300 år var druerne bare en af mange afgrøder, men efter den anden verdenskrig valgte den 11. generation i familien, Camille og Ferdinand Blondelet, at satse stort. De gik i banken og lånte penge. Nye bygninger blev opført ved siden af familiens gamle bolig på Rue René Couard, og i det gamle kælderlokale indrettede man et udskænkningssted, hvor de lokale og hvem der ellers kom forbi kunne stoppe op og få smag for sagerne. Det var en nyskabelse i 1950'erne, og da vinene allerede dengang var gode og Camille og Ferdinand var et charmerende værtspar fik Domaine Tinel-Blondelet tidligt succes.
Annick Tinel-Blondelet fulgte i sine forældres fodspor i 1983 efter at hun havde afsluttet sine studier i vin avl og ønologi på Lycée viticole i Beaune, hvor hun var den ene af bare to kvinder i klassen. Og da hun alt for tidligt mistede sin mand måtte hun påtage sig det samlede ansvar for vingården samtidig med, at hun også skulle passe på sin dengang 7-årige datter.
I dag har Annick mere end 30 årgange på samvittigheden, og hun har fundet ind til en helt særlig delikat balance, som beundres af mange herunder også de franske og internationale kritikere, som år efter år vurderer vinene højt. Og nu ser det så også ud til at fremtiden er sikret, efter at Datterten Márlene har afsluttet sin videregående uddannelse på ESDES Lyon Business School og efter praktik i England, Tyskland, Australien og "hjemme" i Beaujolais, er hun nu vendt hjem til gården, hvor hun tager sig af den kommercielle side, samtidig med at hun prøver at finjustere sin tekniske viden, hvis hun da ikke lige tager en fredelig solnedgangskanotur på Loire-floden.
Annick har erkendt at 100% økologi ikke er en seriøs mulighed så tæt på Loire floden. I stedet er Domaine Tinel-Blondelet i 2014 blevet certificeret efter det franske landbrugsministeriums HVE-standart (Haute Valeur Environnementale), der fastsætter rammer for sprøjtning og gødning for at beskytte og udvikle biodiversiteten.
Domaine Tinel-Blondelet disponerer i dag over 15 ha. i Pouilly Fumé, Sancerre og Pouilly sur Loire fordelt på 21 forskellige parceller og producerer ca. 100.000 flasker fordelt på 7 forskellige vine.
Tinel-Blondelet blev en del af Løgismose familien i 2016, og lige siden har vi tilbud en eller flere af familiens vine. Du finder det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Sancerre ligger i den indre del af Loire dalen i det centrale Frankrig. Jordbunden er rig på flint og kalk og bliver ofte tillagt æren for vinenes mineralske, sprøde udtryk, særligt hvidvinene. Appellationen dækker ca 2800 ha og inkluderer hvidvine på Sauvignon Blanc og rød og rosevine på Pinot Noir. Hvidvinene er blandt Frankrigs mest populære og er typisk blomstrende, tørre og friske med grønne toner af græs og asparges.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter