Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 210,-,-
Terra Prima Port Finest Ruby Reserve ØKO
- Spar 20% - Før 210,-,-
168,-
280,- pr. l.
210,-
Spar 42,-
Anbefalinger
Decanter Magazine
93
It's a real treat – big, bold and upfront with dark plummy and blueberry fruit flavours, chocolate and cocoa. Firm, ripe peppery tannins and a lengthy finish round it off. Amy Wislocki - Oktober 2021
Jancis Robinson
16
Jancis Robinson - December 2014
Robert Parker - The Wine Advocate
92
The Terra Prima Organic Port is just terrific. Neal Martin - Februar 2023
Beskrivelse
Fonseca er ikke blot leveringsdygtige i en af de allermest konsistente og allerbedste Vintage Portvine, som Robert Parker i sine velmagtsdage kaldte Portvines svar på Pomerols Petrus. Foinseca har også udviklet sig til at være et af efterkrigstidens mest innovative Portvinshuse.
Det var dem der tilbage i 1972 gav os Bin No. 27 som var den første såkaldte ”vintage character”, der gav portvin elskerne det meste af Vintageoplevelsen, men uden bundfald og med længere holdbarhed efter åbningen, og så gav de os i 2006 efter henved 10 års forberedelse denne Terra Prima, der var første Portvin, der kunne flage med det økologiske stempel på flaskerne.
Vinen er resultatet af vinmageren David Guimaraens og hans samarbejde med, siger alle, den geniale agronom António Magalhães. David Guimaraens far, der også var vinmager, havde allerede påbegyndt en omlægning til økologi på et par af terrasserne oppe på Quinta do Panascali Távora-dalen i 1992, men det var António Magalhães der satte økologien i system først med flere parceller omkring Quinta do Panascal, dernæst med parceller omkring Quinta de Santo António i Pinhão-dalen og nok så vigtigt aftaler med de tilknyttede druedyrkere om, at de fik en helt anden afregning for deres frugt, hvis de valgte at følge med ned ad vejen mod bæredygtighed og økologi.
I 2001 kunne de så for første gang levere vin produceret på økologisk certificerede druer til et lokale destilleri som efterfølgende producerede den brandy som fik lov til at standse den gærende most, da 2002-høsten var kommet i hus, og efter 4 års modning i forskellige gamle fade kom den første økologiske portvin så på markedet i 2006.
Selvom årgangsspredningen i de vine der indgår i de enkelte lot-numre givet er blevet større med årene er der stadig tale om en Ruby til den fyldige og frugtmættede side. Det vil sige en rig og koncentreret næsten sort Portvin, hvor noterne af blommer og kirsebær har overhånden i forhold til krydderierne fra fadene.
Producent
Fonseca er et af de ikoniske navne i portvinsindustrien, som i snart 200 år har begavet portvinsentusiaster i hele verden med især Vintage Port, som har været definerende for hvad, generationer har kunnet forvente af de enkelte årgange og af kategorien i det hele taget.
Lige fra Fonsecas første Vintage i 1840 og videre op mod vor tid har entusiasmen omkring de forskellige erklærede årgange været til at tage og føle på i utallige bøger der er skrevet om emnet, og senere, da det blev fashionabelt at kaste medaljer, stjerner og point efter oplevelserne, havnede Fonseca sammen med Taylors, Quinta do Noval og måske Graham i en særlig liga.
Således var Fonseca med, da Richard Mayson, vor tids måske største og mest dedikerede portvinsekspert, i 2008 skulle vælge sine favoritter til antologien ”1001 vine du skal smage før du dør”, og her beskrev han sin oplevelsen med Fonsecas Vintage 1963 således: ”Dette er en af de store portvine i det 20. årh. Den er stadig ungdommelig at se på efter at have tilbragt mere end 40 år i flasken og den har udviklet de mest vidunderligt rene, blomstrende aromaer (knuste rosenblade), som synger fra glasset. Den er tilsyneladende ganske tør og delikat til at begynde med og beholder sin store frugtrenhed og kombinerer finesse med en lang, kraftfuld, selvsikker, men elegant slutning. Alle, der er født i 1963, har her en vin, der vil følge dem resten af livet.”
Robert Parker skrev, dengang han forfattede ”The Wine Buyer's Guide”, at ”Fonseca er en af de store Portlodges, der producerer den mest eksotiske og mest komplekse portvin. Med sin frodige, forførende karakter kan man kalde Fonseca for Vintage Portvinenes parallel til Pomerols Petrus”. Og James Suckling, der også har fundet tid til at skrive en bog om Vintage Port, noterer, at ”Vintage Portvinene fra Fonseca er måske de mest konsekvent store af dem alle. Ikke alene har de en slående kødfuldhed og kraftfuld rigdom, når de er unge, men de bevarer også ungdommeligheden i årtier”.
Men Fonseca er kendt for mere end Vintage Port. Det var her man puslede med at give portvinsentusiasterne en smagsoplevelse, der lå tæt på Vintage uden de skulle tænke bundfald og flasken nødvendigvis skulle tømmes på dagen eller dagen efter, og det første i 1972 til lanceringen Bin No. 27, som industriens første såkaldte ”vintage character” eller som typen oftest kaldes i dag ”finest reserve”. Fonseca var også først med Port Rosé og nok så vigtigt var det Fonseca som efter 7 års forberedelse i 2006 lancerede Terra Prima. Den første økologiske Portvin.
Fonseca gemmer også på kulørte historier om politisk engagement, flugt i tomme portvinsfade og landflygtighed, men den del af fortællingen, der peger frem mod nutiden, startede i 1822, da Manuel Pedro Guimaraens overtog det portugisisk/brasilianske handelsselskab Fonseca & Monteiro, med en klausul om, at Fonseca skulle forblive det centrale varemærke uanset hvilke aktiviteter virksomheden kastede sig over.
I de efterfølgende årtier etablerede Manuel Pedro Guimaraens sig først alene og siden sammen med sønnen Manuel Fonseca (!) på de britiske, hollandske, belgiske og skandinaviske markeder, og da de sendte deres første årgangsport, Vintage 1847, til London var var Fonseca den næststørste eksportør af portvin.
Guimaraens-familien bevarede kontrollen over Fonseca i mere end 100 år, og selvom Fonseca i 1948 blev opkøbt af Taylor, Fladgate & Yeatman og senere blev en del af konglomerat The Fladgate Partnership så er Guimaraens-familien forblevet en helt central del af fortællingen om Fonseca ikke som ejere men som vinmagere.
Således var Frank Guimaraens, der stod for produktionen fra 1896 til 1948 hvorefter hans datter, Dorothy Guimaraens tog over frem til 1955, indtil hun blev afløst af sin fætter Bruce Duncan Guimaraens, som også var Manuel Pedro Guimaraens oldebarn. Han for sin del rakte efter næsten 40 år på posten stafetten videre til sin søn David Guimaraens i 1994 og i dag er det fortsat David Guimaraens der, i et siger alle, genialt samarbejde med agronomen António Magalhães, har ansvaret for produktionen.
Oprindelse
Region
Portvin er en forstærket vintype, der produceres omkring den portugisiske del af Douro floden. Det meste portvin er rødt, men der findes også hvide udgaver. Alt portvin er sødt, og sødmen opnås ved at tilsætte alkohol tidligt i gæringsforløbet inden alt sukkeret er omdannet til alkohol. Opspritningen til ca 20% dræber gæren og gør vinen stabil og holdbar. Som udgangspunkt produceres to grundtyper af portvin: Ruby og Tawny, som både referer til farven og til smagen. Ruby typerne inkluderer blandt andet Vintage og LBV, mens Tawny findes med aldersangivelse som 10, 20, 30 og 40 års samt Colheita med årgangsangivelse. Af druesorter bruges særligt Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Cao og Tinta Roriz
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter