Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 16.294,50
Toscana Rosso Solaia
- 6 stk. 16.294,50
3.195,-
4.260,- pr. l.
6 stk.
16.294,50
2.715,75 pr stk.
Spar 2.875,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
98
Antonio Galloni - September 2021
Gambero Rosso
3 Glas
Gambero Rosso 2022
Guida Vini Veronelli
98
Veronelli 2022
Duamilavini (Bibenda)
5 Grappoli
Bibenda 2022
DoctorWine by Danielle Cernilli
98
DoctorWine 2022
Decanter Magazine
98
Georgina Hindle - Juli 2021
James Suckling
97
Marts 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
97+
Monica Larner - September 2021
Wine Spectator
95
Bruce Sanderson - Oktober 2021
Beskrivelse
Solaia er flagskibet hos Antinori, Toscanas historiske og måske mest berømte producent, og vinen er det gyldne barn af samarbejdet mellem Piero Antinori og den legendariske ønolog Giacomo Tachis, hvis magiske touch også har beriget andre Supertoscanere, som for eksempel Sassicaia, Tignanello og Sammarco for blot at nævne et par stykker.
Vinen debuterede i 1978 som en blanding af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc og fra 1982 kom Toscanas konge drue Sangiovese med ind i blandingen. Druerne kommer udelukkende fra et særligt hjørne af den 147 ha. store Tignanello ejendom. Eller lidt mere end et hjørne, for efterhånden som vinen fik verdensomspændende succes er arealet, der adles til Solaia, vokset til mere end 20 ha.
I starten var vinen et eksperiment, som kun blev eksponeret på hjemmemarkedet i årene efter Antinori familiens brud med Sassicaia, men siden er vinen vokset både i kvalitet og kvantitet, og i dag er den en af de mest ombejlede italienske vine beundret af alverdens vinentusiaster og et gevinstgivende nummer på den internationale fine wine scene.
Oprindeligt 80% Cabernet Sauvignon og 20% Cabernet Franc, men siden 1979 med stille voksende indhold af Toscanas moderdrue Sangiovese, som her i 2018-årgangen for 3. gang får lov til at snige sig op på 20%. Manuel høst med soignering af klaserne oppe i vinmarken i den sidste uge af september for Sangioveses vedkommende og frem til den 10. oktober, hvor de sidste Cabernet Sauvignon druer kom i hus. 100% afstilkning og individuel gæring af de 3 druesorter i 6.000 liters koniske rustfri ståltanke. Herefter 10 måneders modning på nye franske 228 liters fade inden den endelige cuvée er sammenstukket hvorefter vinen er modnet yderligere 8 måneder i en blanding af nye og brugte fade frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske, der skete efter klaring med friske æggehvider og en ganske let filtrering.
Solaia 1997 blev kåret som "Wine of the Year" i Wine Spectator tilbage i 2000, og er siden blevet et stilikon for de italienske Cabernet dominerede vine med indtil videre 20 prestigefyldte gange Tre Bicchieri i den italienske vinbibel Gambero Rosso og utallige andre priser. Du kan se Renzo Cotarella facetime med James Suckling nedenfor. Den Covid-19 sikrede afstand mellem USA og Italiens dæmper ikke deres fælles begejstring!
Producent
Giovanni di Piero Antinori blev medlem af “Arte Fiorentina” - Firenze 's forenede vinavlere - helt tilbage i 1385, og lige siden har familien Antinori uden afbrydelser beskæftiget sig med dyrkning af druer og fremstilling af vin. 27 generationer på stribe er det foreløbig blevet til nu hvor Marchese Piero Antinori har afleveret stafetten til sin datter Albiera Antinori for at hun sammen med sine to søstre Allegra og Alessia kan løfte familiearven videre.
Og der er noget at løfte på. På godt 50 år har Piero Antinori på en visionær blanding af progressiv nysgerrighed, talent og stædighed forvandlet Chianti for altid og samtidig skabt et familieimperium, som trods voldsomt vokseværk på imponerende vis er forblevet funderet på en næsten fundamentalistisk tro på kvalitet.
Grundstenen blev lagt i 1961 via det legendariske samarbejde med den berømte vinkonsulent Giacomo Tachis. Piero Antinori kalder det den revisionistiske periode hvor forskellige vinfremstillingsteknikker, nye teknologiske muligheder og nye måder at modne vinene på blev endevendt.
Det første nybrud kom i 1968 med vinen Sassicaia, som blev skabt på de "Bordeaux" druer, som Mario Incisa della Rochetta havde plantet i Bolgheri lige efter anden verdenskrig. Siden fulgte i 1971 Tignanello som, ved at smide de grønne druer på porten og samtidig blev modnet på små franske fade, varslede den kommende revitalisering af disciplinen for Chianti Classico, og da man i 1978 havde et lille overskud af Cabernet Sauvignon druer i Tignanello marken poppede den første udgave af Solaia op.
Alle 3 vine blev tidligt verdensberømte og da Piero Antinori samtidigt opgraderede de forskellige Chianti vine fra Santa Cristina, Pèppoli og Badia a Passignano blev fundamentet skabt for en imponerende ekspansion:
1985: Første årgang fra familiens ejendom Castello della Sala i Umbrien
1990: Første årgang fra familiens ejendom Guado al Tasso i Bolgheri
1990: Første årgang fra tilkøbte La Braccesca i Montepulciano
1991: Familien overtager i samarbejde med Eduardo Matte et stutteri i Maipo Valley i Chile og forvandler det til Bodega Haras de Pirque med 150 ha. tilplantet med vinstokke.
1993: Efter grundige forundersøgelser investerer familien i 200 ha. i Napa Valley og etablerer Antica Winery.
1994: Efter 5 års partnerskab erhverves Prunotto i Piemonte
1995: Første årgang fra tilkøbte Pian della Vigne i Montalcino
1995: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Aldobrandesca i Maremma
1998: Første årgang fra Tormaresca som forenede de 2 vingårde Tenuta Bocca di Lupo i Castel del Monte og Masseria Maìme i Salento
2007: Første årgang fra tilkøbte Tenuta Monteloro oppe i Appeninerne bag Fiesole
2007: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Le Mortelle i Maremma
2012: Det nye imponerende vineri i Chianti Classico indvies efter 7 års planlægning og byggeri.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter