Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 115,-,-
Touraine Sauvignon Blanc
- Spar 20% - Før 115,-,-
92,-
153,33 pr. l.
115,-
Spar 23,-
Beskrivelse
Hvis du holder af de sprøde vine fra Sancerre, er der al mulig grund til at spænde hjælmen og cykle ned langs Loire-floden for at opleve, hvorledes en række primært mindre vinbønder har formået at løfte deres bundniveau og nu leverer på et niveau, som let matcher flertallet af de Sancerre vine, som i dag bliver skabt på frugt fra skråninger, som producenternes bedsteforældre - selv i deres vildeste drømme - aldrig havde troet skulle blive en del af fortællingen om Sancerre.
En af dem er Vincent Leclair på Domaine de La Rochette, som for snart 10 år siden tog over efter sin far og nu producerer nogle vine, som rutinemæssigt henter medaljer ved de forskellige nationale og internationale konkurrencer Concours des Ligers, Concours des grands vins de France de Mâcon, Concours des vins Féminalise, Concours mondial du Sauvignon og The International Wine Challenge de Gilbert & Gaillard.
Druerne er høstet fra 20-25 år gamle vinstokke, der siden Vincent Leclair tog over har været kultiveret efter bæredygtige principper og i henhold til Charte Vigneron Indépendant. Vinstokkene står alle oppe på det plateau, som følger Cher-flodens løb, hvor kalkholdig tufa og flintet lerkalksten lokalt kendt som "Aubuis" og "Perruche" regerer. Jordbundsforhold, som pr. definition befordrer sprødheden og mineraliteten i vinene.
Der høstes med en moderne og ifølge Vincent ”alt for kostbar” høstmaskine, som på få timer bringer druerne i hus på det helt rette tidspunkt. Herefter følger omhyggelig soignering af klaserne og 100% afstilkning, inden druerne ryger i pressen. Herfra får den frit løbende most lov til at sætte i et døgns tid inden den forvandles til vin i rustfrit stål og siden modner 3 måneder sur Lie inden aftapningen på flaske.
En ren og aromatisk Sauvignon Blanc sprængfyldt af gæringens pirrende aromaer. Blomstrende hyld, parfumeret mandarinsaft, æbleblomster og stadig hvide æble kerner i lystig leg med prikkende lime og småbitter pomolo. Let uden at være letbenet, bare slank, animerende og læskende.
Der er så meget god energi til stede her, at der næsten ikke er nogen begrænsninger, når vi tager vinen med ud i det salte køkken. Prøv den for eksempel sammen med en gang sprøde Crabcakes stegt i frisk jomfruolivenolie og serveret med forårsløg og en mayo smagt til med citron og saltede kapers.
Producent
Domaine de La Rochette ligger omkring 15 km. fra det sted, hvor det berømte Château de Chenonceau næsten bygger bro over Cher-floden, og dermed i hjertet af den del af Loire, som er med på UNESCO's verdensarvsliste. Domainet råder over 45 ha., som alle ligger oppe på det plateau, som følger Cher-flodens løb.
Her regerer kalkholdig tufa og flintrig ler kalksten lokalt kendt som "Aubuis" og "Perruche", og disse jordbundsforhold er med til at give vinene karakter, og angiveligt også årsagen til, at omkring 150 ha. langs Cher-floden i 2011 blev forfremmet til Touraine Chenonceaux.
Domaine de La Rochette en lille familie vingård for foden af plateauet, og ligesom så mange andre steder på egnen gemmer der sig en historisk dyb kælder bag de beskedne bygninger, som nu fungerer som det perfekte sted for opbevaring domainets vinene, men som oprindeligt blev udgravet for at hente byggematerialer til Château Chenonceaux og de andre pragtslotte langs Loire.
I dag er det Vincent Leclair, som står i spidsen for Domainet. Han er 4. generation og er - siger han selv - nærmest opflasket med fortyndet Sauvignon Blanc i sutteflasken. Han arbejdede skulder ved skulder med faderen François i nogle år, og fik sin første egen høst i bogen i 2014. Han er medlem af Vigneron Indépendant og følger deres Charte (manifest) om respekt for naturen og traditionerne, og desuden sympatiserer han med de bevægelser, der lægger sig tæt op ad økologien, men undsiger den bureaukratiske certificering.
”Jeg behøver ikke stempler” siger Vincent og fortsætter: ”Jeg tror vinstokkene og vinene betaler tilbage på det, som vi giver dem. Så hvis vi ikke vil dem det godt, får vi heller ikke noget godt tilbage. Det handler det om ydmyghed. Glemmer vi det, kan vi ikke lave anstændige vine.”
Domaine de La Rochette blev en del af Løgismose familien i juni 2019 og producerer i omegnen af 180.000 flasker fordelt på 10 vine.
Du finder vores aktuelle vine fra La Rochette her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Touraine er en AOC i Loiredalen i det nordlige Frankrig. Appellationen dækker ca 5000 ha og inkluderer hvid, rosé rød og mousserende vine. Hovedvægten er på hvidvin på primært Sauvignon Blanc, men der produceres også lidt Chenin Blanc og Chardonnay. For de røde er det primært Gamay, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon og lidt Pinot Noir. Til rosé, som generelt er tørre, bruges især Grolleau Noir og Pineau d’Aunis.
Touraine følger Loire floden ca 100 km, og af samme årsag er der variationer i både jordbund og klima. Den vestlige del er vådest og mest præget af nærheden til Atlanterhavet, mens den østlige del er tørrere og med kolde vintre. I de bedre vinmarker er der indslag af Loire dalens berømte jordbund ”tuffeau”, som er rig på kalk.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter