Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.249,50
Veneto Merlot Le More
- 6 stk. 1.249,50
245,-
326,67 pr. l.
6 stk.
1.249,50
208,25 pr stk.
Spar 220,50
Beskrivelse
Mauro og Patrizia Bustaggi har arvet et par vinmarker, som blev tilplantet dengang mange stadig troede på, at de internationale druesorter var vejen frem. Herfra har de alle årene produceret nogle få tusinde flasker ren Cabernet Sauvignon og ren Merlot, som stort set udelukkende er blevet solgt til indforståede venner og bekendte samt til en håndfuld restauranter inde i Verona, som havde vinene på kortet som deres særlige specialitet.
Men så kom Covid-19, og det har givet os muligheden for at trække vinene til Danmark for første gang, siden vi var på en lille Danmarks tourné sammen med Mauro og Patrizia tilbage i 2012. Så grib chancen. Det er ikke sikkert, vi får lov til at importere vinene igen når vi kommer ud på den anden side, og de vil helt sikkert ikke smage lige som de gør her i den solrige 2018-årgang, som "completely ran off", som Sofia Bustaggi så sødt formulerede, da hun tilbød os at (gen)smage vinene.
Her er det Merlot-vinen, som Mauro og Patrizia lige fra starten har kaldt Le More (brombær) både fordi den dufter af brombær og fordi vinstokkene delvis står i læ af et brombærkrat. Høsten er manuel og fandt sted i den første uge af oktober, hvor frugten blev kørt ned til vingården hvor der skete en soignering af klaserne inden de blev lagt til tørring i Figarettos fruttai i omegnen af 3 uger indtil de havde tabt 30% af deres vægt. Herefter blev alle stilke fjernet og efter en let knusning gærede de i en lille rustfri ståltank uden fremmede gærstammer med daglige overpumpninger og dèlastage til en helt tør vin, som efterfølgende har fået slebet sine kanter via 12 måneder i franske barrique.
2018-årgangen var gavmild med solen, og når så far og datter i tilgift tørrer druerne så vinen suser fint forbi de 16% i alkohol undgår resultatet ikke at blive overvældende. Men det er på den fede måde, og vi forstår fuldt ud hvad Sofia mente, da hun skrev at vinen "fuldstændig var stukket af" for dem. En intens krammer med masser af modne røde frugter - ikke bare brombær - og dertil et helt potpourri af aromatiske urter. Renere end, men lige insisterende som en stor Amarone. Der er ikke mange "fucking" Merlot-vine, der smager ligesom denne!
Producent
Historien om Corte Figaretto handler om Mauro og Patrizia Bustaggi, der en dag ikke længere ville finde sig i, at familiens fremragende druer sank ned i de mægtige middelmådige blandinger hos Cantina Sociale di Valpantena, selvom de deltog i et særligt kvalitetsprojekt på kooperativet.
Mauro og Patrizia satsede hele butikken, og med hjælp fra familie, venner, venners venner og selvfølgelig også en bank lykkedes det dem at skabe fundamentet for etableringen af en helt ny vingård. De hyrede konsulenten og vennen Paolo Grigolli, der også arbejdede for Bertani, og fra og med årgang 2003 var familien klar til at stå på egne ben.
Vi mødte Patrizia Bustaggi første gang i foråret 2006 ved en middag på det hyggelige Enoteca della Valpolicella i Fumane, hvor en række producenter prøvede at fange et dusin importørers opmærksomhed med flaskerne i hånden. Den aften havde Patrizia kun den unge Valpolicella med, men den havde til gengæld lige netop den insisterende saftighed og ekstra kant, at vi måtte smage vinen igen hjemme i Danmark.
Og sådan gik det til at Løgismose blev Corte Figaretos første kunde uden for Italien, og i de år hvor Ripasso feberen rasede i Danmark havde vi den særlige aftale med Mauro og Patrizia at vi kun aftog halvdelen af deres produktion, selvom vi sagtens kunne sælge hele molevitten. Både de og vi vidste at der ville komme en tid efter Ripasso og Corte Figaretto skulle ikke lægge alle deres æg i en kurv.
Det, der startede med blot 5 ha. tilplantet med vinstokke, er efterhånden vokset til mere end 16 ha., hvis vi tæller de senest tilkomne ha., der ligger på en bakketop med den smukkeste udsigt, med. Druerne fra denne mosaik af parceller forvandles til 9 forskellige vine, og det herlige har været og er, at den oprindelige trio har formået at imponere en lille smule mere næsten hver gang en ny årgang blev lanceret ligesom de 6 vine, der er kommet til i årenes løb, alle har været med til at profilere vingården yderligere.
Tiden går og Mauro og Patrizias datter Sofia er nu færdiguddannet som ønolog og arbejder skulder ved skulder med sin far. Fremtiden synes sikret.
Mauro og Patrizia har med årene også udviklet en fin fornemmelse for at et moderne landbrug bør tage vidtgående hensyn til miljøet og de kommende generationer og det har fået dem til at tilslutte sig Federazione Italiana Vignaioli Indipendenti (FIVI), og de har været/er yderst aktive i Valpolicella-konsortiets spændende forsøg på at gøre producenterne til frontmovers og hele Valpolicella distrikt til en rollemodel, når det kommer til bæredygtighed. Det var således en stolt Mauro, der i juni 2020 kunne meddele at Corte Figaretto havde modtaget den såkaldte Certificazione RRR.
Planen er at 80% af producenterne og/eller 80% af de mere end 8.200 opdyrkede ha. skal være omfattet af den bæredygtige produktionsprotokol, der funderet på det italienske "Sistema Qualità Nazionale di Produzione Integrata" (SQNPI) forener de forskellige certificerings modeller (økologi, biodynamik osv.) med retningslinjer for biodiversitet, ressourceøkonomi og livskvalitets i ordets mest omfavnende betydning. RRR står for Riduci, Risparmia og Rispetta. Eller på dansk reduktion, opsparing og respekt.
Data & fakta:
- Druesorter: Corvina, Rondinella, Molinara, Croatina, Cabernet Sauvignom, Merlot, Oseleta, Corvinone, Dindarella, Turchetta og Garganega.
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming i henhold til de kodex som defineres af Federazione Italiana Viticoltori Indipendenti og Certificazione Riduci, Risparmia og Rispetta.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 16 ha. med egne vinmarker plus 1,5 ha. lejet tilplantet med Garganega omkring byerne Poiano og Quinto øst for Verona i den del af Valpolicella distriktet som kaldes Valpantena
- Årlig produktion: Omkring 70.000 flasker fordelt på 9 vine
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismose familien siden 2006
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Veneto IGP dækker hele regionen Veneto og bruges sædvanligvis af producenter, der enten laver vine af druer dyrket udenfor regionens DOC eller DOCG’er eller som vælger at bruge druesorter eller fremstillingsmetoder, som ikke er inkluderet under reglerne DOC og DOCG’erne. Der kan produceres hvid, rød, rose samt søde vine og reglerne herfor er generelt meget liberale med det overordnede tema, at det, der står på etiketten også er det, der er i flasken.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter