Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.264,80
Zweigelt NATUR
- 6 stk. 1.264,80
248,-
330,67 pr. l.
6 stk.
1.264,80
210,80 pr stk.
Spar 223,20
Anbefalinger
Falstaff Magazin
92
Peter Moser - juni 2022
Beskrivelse
Fritz Wieninger og Luis Teixeira, vinmagerne hos Weingut Hajszan-Neumann, har siden 2015-årgangen eksperimenteret med gæringsforløb med skinkontakt i adskillige måneder og nærmest ingen intervention i deres Grüner Veltliner, Muskateller, Traminer og også specialiteten Gemischter Satz.
Det vil sige ingen kommerciel gær, ingen enzymer, intet gummi arabicum, ingen forsurring og heller ingen anvendelse af svovl før vinene tappes og måske, måske ikke forsikres mod den allerstørste flaskevarians, og eksperimenter var så lovende, at de nu også har inkluderet denne rødvin i deres serie af Natural-vine.
Der er udelukkende tale om deres østrigske nationaldrue Zweigelt og frugten kommer fra et par parceller med gamle vinstokke på Ried Weisleiten, der ligger på nordøst siden (eller om man vil bagsiden) af det berømte Nussberg, hvor druerne tidligere havde svært ved at blive tilstrækkeligt modne, men det har den globale opvarmning fået vendt grundigt op og ned på.
Dog ikke helt 2020 hvor efteråret meldte sin ankomst med regn, rust og morgendis i begyndelsen af oktober hvilket betød af høstarbejderne først måtte vente nogle uger på at druerne ratte den rette fysiologisk modenhed og dernæst at høsten flere gange lå stille inden de sidste druer kunne plukkes den 21. november, hvilket betød, at 2020-årgangen blev den foreløbig seneste i det nye millennium.
Høsten var manuel med en soignering af klaserne i forbindelse med plukningen og endnu en nede på vingården hvorefter druerne er blevet forvandlet til vin uden fremmede gærstammer med hele 9 ugers skind- og skalkontakt i store betonæg, hvor vinen også er modnet i 6 måneder frem mod aftapningen på flaske direkte fra ægget uden klaring, filtrering eller tilsætning af svovl.
En mørk pulserende rødvin med blåbær, sorte kirsebær, blommer, aromatisk Sumatra lang peber og krydderurter til næsen. Kølig, frugtig og rustik på den joviale måde. Frisk, syrlig og med en livlig tanninstruktur.
Vinen kan enten dekanteres forsigtigt, hvis man ønsker et næsten klart udtryk, eller også kan man lige vende flasken en enkelt gang inden den åbnes. Så får man "det hele" med og oplevelse som den er tiltænkt, med det aromatiske bundfald som en del af pakken.
Da dette er en vin fremstillet med lav intervention og ingen eller så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Forvent tydelige naturvinskarakteristika
Producent
Weingut Hajszan-Neumann er videreførelsen af den driftige Stefan Hajszans livsværk. Oprindeligt var han kok og drev det meget respekterede Universitätsbräuhaus, men i 2000 fik han en lille vinmark foræret af en stamkunde, og det fik ham til at forfølge drømmen om også at blive vinbonde. De første vine kom til verden med hjælp fra vennerne Fritz Wieninger og Fred Loimer, men allerede i 2004 stod han på egne ben, og i en alliance med den kendte designer og vinnørd Heinz Neumann påbegyndtes opkøb af spændende parceller på byens bedst eksponerede skråninger, samtidig med at restauranten blev flyttet ud på vingården.
Fra starten var biodiversiteten et mantra, og med bistader i vinmarkerne og udtræk af kamille, røllike, brændenælde og ikke mindst hestemøg fra Lippizaner-hestene ved Hofburg, frem for kunstgødning og sprøjtegifte, blev Stefan Hajszan en pioner i Wien. I 2006 den første vinmager med det økologiske certifikat. I 2009 den første med det biodynamiske ditto og samtidig begyndte Stefan en flittig flirt med de orange vine ligesom han også indimellem ”glemte” at tilsætte svovl.
Historien om Stefan Hajszan er imidlertid også historien om et vanvittigt arbejdsraseri, og efter han var blevet far til tvillinger, valgte han i 2014 at træde ud af rollen som vinmager og i 2016 afleverede han tillige nøglerne til restauranten. Weingut Hajszan-Neumann videreføres således i dag af Wiens ukronede vinkejser Fritz Wieninger i en konstruktion, hvor vinmarkerne leases af Heinz Neumann, hvor Fritz Wieningers mangeårige vinmager Luis Teixeria er rykket ind i kælderen, og hvor den nye chef Juan Amador efter blot 3 år har hentet den 3. Michelin stjerne til restauranten.
Data & fakta:
- Druesorter: Grüner Veltliner, Riesling, Weißburgunder, Grauburgunder, Welschriesling, Muskateller, Traminer, Zweigelt
- Praksis: Påbegynder konvertering til økologi i 2001. Første økologisk certificerede vingård i Wien 2006. Første biodynamisk certificerede vingård i Wien i 2009. Første erklærede naturvins producent i Wein i 2014. Gæring uden fremmede gærstammer, behersket eller ingen svovlanvendelse eksperimenter med modning i amfora og lang skinkontakt (orange vin) og i det hele taget lav intervention i kælderen
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 20 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 90.000 flasker fordelt på 14 forskellige vine
- Certifikater: Økologisk og biodynamisk certificeret
- Relation: En del af Løgismose familien siden juni 2020
Weingut Hajszan-Neumann kom ind i Løgismose familien i juni 2020. Se de vine vi aktuel tilbyder her
"We love it natural and native. In Grinzing, likely the most traditional-rich wine district of Vienna, we work purely and passionately with a biodynamic perspective. In the vineyard, we are guided by nature, and our intensive handwork supports this respectful path. In the cellar, we work very cautiously and observe carefully - letting the wines have a completely free hand with their own development."
Luis Teixeria
Oprindelse
Region
Wien er både navnet på Østrigs hovedstad men også det vindistrikt, der næsten fuldstændig omkranser og infiltrerer byen. Det udprægede fastlandsklima med varme somre og kolde vintre, moderes til en vis grad af både Donau floden og varmen fra byen.
De ca 600 ha vinmarker tilhører DAC’en Wiener Gemischter Satz. Gemischter Satz betyder ”blandet gruppe” og indikerer en lokal specialitet baseret på et ”field blend” af grønne druesorter, dvs flere forskellige er plantet i samme vinmark, som også vinificeres sammen i samme batch. DAC regler kræver minimum 3 forskellige sorter plantet sammen og ingen sort må udgøre mere end 50%. Hvis der ikke er angivet en vinmark på, skal vinen være tør og uden præg af egetræ. Hvis der fremgår vinmarksnavn, kan der afviges herfra. Selvom appellationens vine er hvide, må der anvendes op til 15% blå druesorter. Typiske druesorter er Chasselas, Riesling, Grüner Veltliner, Traminer, Neuburger, Müller-Thürgau, Spätburgunder og Zierfandler samt en række ældre lokale sorter.
Der produceres også enkeltsortsvine, både hvide og røde, på bl.a. Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Spätburgunder og Zweigelt
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter