7/1/2024
Blinis med rygeostcreme, røget laks og lakeserogn
Den gode, let syrlige fynske rygeost er en fortræffelig ledsager til fede fisketyper som laks og makrel. Rygeosten er den ældste oprindelige danske ostetype og er blevet fremstillet rundt omkring på gårdene siden 1700-tallet. Løgismose Mejeri blev grundlagt for snart 50 år siden netop for at bringe rygeosten med ind i fremtiden.
Ingredienser
- Blinis
- 150 g hvedemel
- 150 g boghvedemel
- 1 tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- 1 dl vand
- 3 stk æg delt i blommer og hvider
- 2½ dl kærnemælk
- 1 spsk smeltet Løgismose smør
- Lidt Løgismose smør til stegning
- Rygeostcreme
- 100 g Løgismose sødmælksrygeost
- 100 g Løgismose creme fraiche 18%
- ½ dl Løgismose piskefløde
- 1 stk citron skal og saft herfra
- 1 håndfuld finthakket purløg
- 1 spsk revet peberrod
- Salt og friskkværnet peber
- 200 g koldrøget laks
- Pynt
- 1 lille glas lakserogn
- 1 lille glas rødløg skåret i tynde skiver
- 1 håndfuld dild kviste
Sådan gør du
Blinis
Step 1. Rør begge meltyper, salt og bagepulver sammen i en skål. I en anden skål piskes vand, æggeblommer og kærnemælk godt sammen. Rør derefter stille og roligt de tørre ingredienser i væsken og bliv ved med at røre, til dejen er glat. Lad derefter dejen hvile tildækket i 1 time på køkkenbordet.
Step 2. Pisk nu æggehviderne stive og smelt smørret. Start med at vende det smeltede smør i dejen og vend derefter hviderne forsigtigt i med en dejskraber. Varm lidt smør på en pande og læg med en spiseske klatter af dej på panden og steg, til de er gyldne og sprøde på begge sider.
Rygeostcreme
Step 1. Pisk rygeost, cremefraiche og fløde godt sammen, til der ikke er flere klumper i. Vend citronskal, purløg og peberrod i og smag til med salt og peber.
Røget laks
Step 1. Skær den røgede laks i tynde skiver.
Step 2. Anret blinis på en tallerken med rygeostcreme og øverst den røgede laks. Pynt med lakserogn, rødløg og dildkviste.
Tip
Andre forslag til blinis fyld: Anret blinis med en teskefuld rogn og creme fraiche og dryp med citron.
Andre forslag
Mulle med ratatouille og basilikum
Rødmullen hører normalt til omkring Middelhavet, m...
Løgconsommé med karamelliserede & syltede løg
Den klassiske franske løgsuppe har sin oprindelse i Lyon. For at markere at rejsen for det danske...
Svampe à la creme med spejlæg
Det er svært at komme uden om svampetoast, når de spiselige svampe begynder at titte op af jorden...
Tatar med trøffelmayo
Tatar af okseinderlår holdt enkel med kørvel, skalotteløg, store kapersbær og Løgismose trøffelma...
Spidskål med hyldeblomstsauce, nye ærter & urter
Spidskål er en alsidig sommerkål – lys og let med ...
Ceviche af kulmule med lime og tomatsymfoni
Ceviche stammer fra Peru og er rå fisk og skaldyr marineret i citrus, der mørner fisken. Her komb...
Hvide asparges med pocheret æg, røget makrel og sauce viergé
Nuvel er asparges med friskpillede rejer og sauce ...